Toyota Setsuna Concept – fából vaskarika

In család


   A Setsuna Concept nagy része fából fog készülni, amint az a képen is látszik.  és a Toyota az áprilisi Milan Design Week-re szánja, így erre a koncepcióra inkább művészi alkotás ként kellene tekinteni. De azért szemléljük  autóként is.
   A „Setsuna” pillanatot jelent, ami a gyártó szerint arra utal, hogy az autó tulajdonosa – akár egy egész család, ahol a folyamatosan gondozott Setsuna apáról fiúra száll– milyen szép pillanatokat tölthet együtt az autójával, és semmiképpen nem arra, hogy ha esetleg sorozatgyártásba kerülne – amiről nincs szó – pillanatok alatt kiirtanának rengeteg négyzetkilométer japán cédrus és nyírfa erdőt.       Igazán hangulatos a fából készült autó, és nagyon barátságos a szemnek, talán vicces a hajó forma, főleg úgy, hogy az autó nem tud vízen közlekedni. Ebben a formában ez a koncepció talán a Rivahajóra utal, ami egy igazán gyönyörű, nem éppen középkategóriás, fa motoros, és mindegyik igazi remekmű és mellette tökéletesen megfelel a céljának.
    Szóval ez a jármű a nagyfokú művészi szabadságot hivatott képviselni, így semmiképpen sem szabad olyan balga részletekkel foglalkozni, mint biztonság, ne adj’ Isten, törésteszt, vagy légellenállás, praktikum. Szóval ezektől el kell rugaszkodnunk. A gyártó beszél a családról, de itt azt hiszem, inkább csak egy apa-fia kocsikázásra gondolhatnak, hiszen az autó két személyes, szóval nem a CSOKprogramra pályázó családok a célközönség, ez már biztos.
   Viszont, most hogy belegondolok, láttam már ilyet, bár az még környezetbarátabb, vagy batárabb volt.
    Szóval, ha az volt a cél, hogy ezzel a villanyhajtású koncepcióval beindítsák az emberek fantáziáját, hát nálam sikerült…
   A kritikát és cinizmust félretéve szép a forma, nem mint autó, hanem inkább mint hangulatos dísztárgy. Azt hiszem, itt inkább extravaganciát akartak kifejezni a szokatlan anyag és forma választással. Belegondolva, hogy mennyi munkaóra lehet a Setsuna mögött – biztos nem csak néhány pillanat – komoly háttérről tesz tanúbizonyságot ez a munkadarab, műalkotás, hiszen a Toyota megengedhet magának egy ilyen, teljesen céltalan, profitot még csak kilátásba sem helyező fejlesztést. Vagy 10 év múlva mindenki elektromos hajtású fa autóval fog járni?

You may also read!

villanymotorok hatékonysága

Mitől függ a villanymotorok hatékonysága?

Egy villanymotor vásárlása során fontos ismerni annak műszaki paramétereit, hiszen nem mindegy, hogy milyen hatásfokú munkára képes az adott

Read More...
Limitált szériás GR Yaris

Limitált szériás GR Yarisszal ünnepli rali-világbajnoki címét a Toyota

Mindössze 300 példány készül abból a különleges kivitelű GR Yarisból, amelyet annak tiszteletére adnak ki, hogy a Toyota 2023-ban

Read More...
Horn Lilla

Horn Lilla és az autósport!

Horn Lilla fiatal kora ellenére szép sikereket ért eddig a gokartsportban, és már bontogatja a szárnyait a karosszériás autókban.

Read More...
Verified by MonsterInsights