Porsche 911 ’72 az enyészetből a kiállításra (videó)

In Classic, verseny., wtibcars   A motorsport történetének egy darabkája kerül bemutatásra a Techno Classica-n április 6. és 10. között Essenben, a Porsche Classic egy 911 2,5 S/T fog bemutatni, amit teljesen helyreállítottak.   A Porsche Classic a hozzáértését egy ’72-es 911 2.5 S/T –n mutatja be. Ezt a kocsit – amit egy gyűjtő és rajongó talált az USA-ban néhány éve – teljesen helyreállították két és fél év alatt.
A 911 karosszériája nagy kihívást jelentett a Porsche Classic szakértőinek. Sajnos nemcsak átalakították a későbbi G modellre, de egy balesetből származó sérülés sem lett kijavítva. Ezek a problémák az igényes újjáépítést és a szárny kézi előállítását nagyon bonyolulttá tették.
Az autót 1971-ben Michael “Mike” Keyser autóversenyző és motor verseny filmkészítő ( “The Speed Merchants”) rendelte és az 1972-es szezonban a 911 2.5 S/T számos versenyen indult az USA-ban és a tartóssági világbajnokságon (WEC) Jürgen Barth-tal a volánjánál.
Elsőnek, ’72 februárjában indult a Daytona 6 órás versenyen, utána a 12 órás Sebring megmérettetés következett, majd a Targa Florio és az 1000 km-es verseny a Nürburgringen. A 24 órás Le Mans-on nem csak a GT osztály győztese de abszolútban is a 13. lett. A 72/73-as szezonban is indult versenyeken, többek között Watkins Glenben és Indianapolisban.
A Porsche Múzeum következő témája: A transaxle sport autók 40 éve (Transaxle-konstrukció: elöl elhelyezett motor, hátsókerék-hajtás, a nyomatékváltómű és a kiegyenlítőmű a kedvezőbb tömegelosztás érdekében hátul elhelyezve)
A kiállítás másik témája a transaxle sportkocsik sikertörténete. A Porsche Classic egy 924-es prototípust 1974-ből a Porsche Múzeum kollekciójából. Az 1976-tól gyártott autóban a motor elől volt a váltó pedig a hátsó tengely eljött. Ennek következtében az autónak majdnem tökéletes volt a tengelyterhelés elosztása és kiemelkedő a dinamikája.
Azért a múzeumból lesznek még más érdekes darabok is kiállítva, például egy 944-es alváz, egy elvágott 968 és egy ’95-ös 928 GTS. A Porsche Múzeum, ami a transaxle konstrukció 40. évfordulójának tiszteleg április 27-től, a Techno Classica-n is bemutatja ezeket a darabokat.
   Persze, itt is felsejlik a marketing és az üzlet. A Porsche Classic tovább terjeszkedik, jelenleg 30 partner és egy Porsche Classic Központ működik szerte a világon és a Porsche Classic partnerek számát 100 körülire akarják növelni. Már most körülbelül 52000 régi autóhoz való alkatrész érhető el, illetve vállalnak javítást, teljes felújítást de bemetszhetőek az eredeti technikai vagy egyéb dokumentációk is. Lehet hogy jó üzlet van benne a Porsche számára, de azért a Wikipédián azt olvashatjuk, hogy a valaha gyártott összes Porsche 70% ma is forgalomban van, és ez azért jelent valamit. Szerintem nagyon pozitív, hogy aki akarja és megteheti, az elérheti a gyári minőségű alkatrészeket vagy felújítást.
   További információk és az alkatrész program elérhető: www.porsche.de/classic.
Az alábbi videón legendák szimbiózisát élvezhetjük. Walter Röhrl terelget egy 911 Carrera-t:
Persze a Porsche nem csak old vagy youngtimer területen ütős. Lássunk egy kis nyál termelés serkentő videót A Cayman GT4 Clubsport-ról:


You may also read!

rally 2022 felfedezettje

Egy álmot élek meg!

Tegnap volt az Érd Arénában a Magyar Rally Országos Bajnokság 2022 Díjkiosztó Ünnepsége, ahol kategóriádban 3. helyen zártad a

Read More...
olcsóbb üzemanyag

Szerdától ismét csökkennek az üzemanyagárak

A novemberi hónap utolsó napján is csökkennek a hazai üzemanyagárak. A beszerzési árat tekintve a benzin bruttó 11 forinttal

Read More...
BMW 3.0 CSL

Az 50 éves BMW M Gmbh a BMW 3.0 CSL-lel ünnepel

A limitált verzióból 50 darab készül három hónap alatt gondos odafigyeléssel, sok kézi munkával. Az utastér szénszál-erősítésű műanyagból készül

Read More...