Minden kanyar egy újabb kihívás’ – interjú Martin Tomczyk-kal

In bmw, verseny., wtibcars


Május 6-8. között a Hockenheimring aszfaltcsíkján elrajtol a Német Túraautó Bajnokság (DTM) 2016-os versenyszezonja, amelynek futamain idén is Bruno Spengler, Marco Wittmann, António Félix da Costa, Timo Glock, Augusto Farfus, Tom Blomqvist, Maxime Martin és Martin Tomczyk ül majd be a BMW Motorsport nyolc BMW M4 DTM versenyautójának volánja mögé. A szezonnyitóig mindegyik BMW DTM-pilótával egy-egy átfogó interjút közöl a BMW.
Ötödik interjúnk főszereplője a BMW Schnitzer csapat 34 éves német pilótája, Martin Tomczyk, aki 2016-ban a 100-as rajtszámot viselő BMW M Performance Parts M4 DTM versenyautót viszi pályára a sorozatban.
Martin, most, hogy véget ért a 2016-os versenyszezon előtti felkészülés, mit érzel, hogyan sikerültek a tesztek?
Martin Tomczyk: „Elégedett vagyok a felkészülés során nyújtott teljesítményünkkel, bár jóllehet, a versenyszezon előtti tesztlehetőségeink meglehetősen korlátozottak. A hosszúra nyúló téli szünet nem a legideálisabb időszak egy pilóta számára, de számos különböző módon igyekeztem formában maradni és a lehető legtöbb időt a csapatommal tölteni. Óriási elszántsággal várom az új szezont, amely sorozatban már a tizenhatodik idényem lesz a DTM-ben. A csalódásokkal teli tavalyi év után magabiztosan állíthatom, hogy innen már csakis felfelé vezet az utam.”
Milyen módszerekkel próbáltad formában tartani magad a téli szünet alatt?
Tomczyk: „Amikor hosszú időn át szinte be sem ülsz a versenyautód volánja mögé, önkéntelenül is olyan feladatokat próbálsz találni, amelyek némileg helyettesíthetik a mozdulatsorokat. Mondhatom, hogy nagyon aktív téli szünet van a hátam mögött, és nem vártam az első hivatalos tesztig. Időközben arra is lehetőséget kaptam, hogy egy-két teszt erejéig a BMW M6 GT3 volánja mögé üljek, ami egyértelműen sokat segített abban, hogy formában maradjak.”
A DTM mezőnyének egyik legtapasztaltabb aktív pilótájaként vannak még olyan területek, amelyek előtted is újak?
Tomczyk: „A DTM-ben mindig van valami új, pláne akkor, ha a szabályok is változnak – akárcsak idén. Tartogat némi innovációt a 2016-os szezon, amelyeket nekem is ki kell ismernem és meg kell szoknom – e téren szinte mindegy, hogy hány éve vagyok már a pályán. Az első versenyhétvégét megelőző néhány nap tele lesz feszültséggel, ami minden évben sok izgalmat tartogat.”
Mit vársz leginkább a 2016-os szezonban?
Tomczyk: „Természetesen a futamokat. Tavaly már megmutattuk, hogy rendkívül látványos összecsapásokkal tudjuk szórakoztatni a nézőket, miközben a mezőny tele van régebbi és újabb bajnokokkal. Tavaly a teljes szezon lebilincselő volt, egy egészen elképesztő hajrával a végén. Ha figyelembe vesszük, hogy a versenyautóinkban a lehető legmodernebb járműtechnológiai innovációk dolgoznak, az időmérőkön pedig mindannyian egy másodpercen belül vagyunk, láthatjuk, hogy az idei megmérettetések is megannyi előzési lehetőséget, akciót és izgalmat hoznak majd.”
És mik a céljaid idénre? Milyen eredmény birtokában mondanád azt, hogy a 2016-os egy sikeres szezon volt?
Tomczyk: „Vissza kell fejlődnöm a korábbi szintemre. Nem pozícionálom be magam és nincsenek konkrét céljaim, az egyetlen, ami bennem van, hogy ki kell másznom a tavalyi hullámvölgyből és újra el kell indulnom felfelé. Mindegyik futamon pontot akarok szerezni és leküzdeni az előttem álló akadályokat – különös tekintettel az időmérőkre.”
Idén a nürburgringi 24-órás megmérettetésen is rajthoz állsz. Mit gondolsz, segíteni fog neked abban, hogy ismét rátalálj a tempódra?
Tomczyk: „Ebben biztos vagyok. Ez lesz az idei versenynaptáram egyik legjobb mérkőzése. A hosszú távú futamok mindig nagyszerű élményeket és óriási tapasztalatokat tartogatnak: az előkészületek, a négy pilótára szabott versenyautó beállításai, a stratégia kitalálása… A Nordschleife meghódítása pedig minden pilóta és csapat számára egy életre szóló élmény.”
Miért ennyire különleges ez az aszfaltcsík?
Tomczyk: „Nincs a világon még egy olyan pálya, mint a Nürburgring – Nordschleife. Egyik másik pálya sem ennyire rázós, egy pilóta szemével a vonalvezetése szinte már-már őrült. De annál nagyobb trófea, ha minden ív kiadja és sikerül megcsinálnod. A legtöbb versenypályán a tökéletes kör kiautózása a cél, de itt nem: a Nordschleife aszfaltcsíkja annyira vad és őrült, hogy nincs két egyforma kör. A forgalom és a körülmények folyamatosan változnak, minden kanyar egy újabb kihívás.”
A 24-órás versenyzés egy teljesen másik műfaj. Pilótaként képben vagy arról, hogy mi minden zajlik ilyenkor a versenypályán kívül?
Tomczyk: „A hosszú távú futamok előtt általában már kedden megérkezünk a helyszínre, így van időnk átélni a hangulatot. A BMW ráadásul kimagaslóan jó show-kkal kényezteti a rajongókat a versenypályán kívül is, és ezeknek mi, pilóták is mindig részesei vagyunk. Szinte elérzékenyülök, amikor eszembe jut a motorsportban átélt egyik legszebb pillanatom, amikor a felvezető kör után elsőként fordultam rá a Nordschleife célegyenesére, tudva, hogy több mint kétszáz autó jön mögöttem, előzésre éhezve. Amikor először vezetsz a Nürburgringen és a célegyenesbe érkezve látod, ahogy a tűzijátékok az égbe érnek előtted, minden pillanat az emlékeidbe ivódik. Idén újra meg szeretném ismételni ezt, de ezúttal egy kicsit tovább meg is tartanám az első pozíciót. Célom, hogy megnyerjük a 24-órás versenyt. A Nordschleife aszfaltcsíkján ehhez mindig kell némi szerencse is, de kellően jó szettel érkezünk. Már csak azt kell bebiztosítanunk, hogy ez a szett elsőként is érjen célba.”
A Nordschleife előtt azonban a BMW Motorsport Junior program keretében is lesz még kitérőd. Mennyire nagy élmény átadni a tapasztalatokat és a fortélyokat a fiatalabb pilótáknak?
Tomczyk: „Tizenhat évvel ezelőtt én voltam a DTM akkori legfiatalabb pilótája, így természetesen rengeteget profitáltam a tapasztaltabb társak tanácsaiból. Szinte szívtam magamba a rengeteg információt. Akkoriban ez nagyon sokat segített, és boldog vagyok, amiért tizenhat évvel később én adhatom át mindezt a fiatalabb generációnak. Mindkét Junior pilótánkkal találkoztam már, Louis Delétraz-zal és Jesse Krohn-nal is, Louis-szal ráadásul már teszteltünk is együtt. Nagyszerű élmény volt látni a bizonyítási vágyat és a siker iránti éhséget, amely jobbnál jobb eredményre sarkallja.”
Nemrégiben másodszor is apa lettél. Megváltoztatta az életedet?
Tomczyk: „Egy gyermek mindig megváltoztatja az életedet. Nehéz ezt bárkinek is megmagyarázni, akinek nincs gyermeke. Akinek azonban van, tudja, hogy mennyire fontos szereplői az életnek. Hihetetlenül boldog vagyok és a gyermekeimmel töltött minden egyes pillanatot maradéktalanul kiélvezem. Versenyzői szempontból azonban semmit sem változtam. Ez a munkám és az egyetlen hobbim, amiért megszállottan rajongok. Azonban amint véget ér a munka, igyekszem haza, amilyen gyorsan csak lehet. Régebben ez nem feltétlenül volt így, egy-egy éjszakát általában még eltöltöttem a hazautazás előtt. Most azonban minden otthoni pillanatot kiélvezek. A gyermekeim csodálatosak!”
A feleséged szintén nagyon gyors pilóta, akárcsak te. Mutatják a gyerekek bármi jelét annak, hogy a nyomdokaitokba lépnek majd?
Tomczyk: „Az biztos, hogy már most hatalmas motorsport-rajongók, de ezt nem is lehet elkerülni. Bárhová is nézel a házban, a motorsport jön szembe veled: a rengeteg bukósisak, a gyönyörű BMW a garázsban… Ezt a fajta affinitást akarva-akaratlanul is továbbadjuk a gyermekeinknek. A garázs pedig nem is lenne teljes a kislányom játékautója nélkül.”
A Német Túraautó Bajnokság (DTM) 2016-os szezonjában rajthoz álló BMW-csapatok és BMW-pilóták hivatalos névsora:
BMW RMG csapat:
#11 Marco Wittmann
#16 Timo Glock
BMW MTEK csapat:
#7 Bruno Spengler
#18 Augusto Farfus
BMW RBM csapat:
#31 Tom Blomqvist
#36 Maxime Martin
BMW Schnitzer csapat:
#13 António Félix da Costa
#77 Martin Tomczyk
A Német Túraautó Bajnokság (DTM) 2016-os szezonjának versenyhétvégéi:
2016. május 6-8.: Hockenheimring (Németország, Hockenheim)
2016. május 20-22.: Red Bull Ring (Ausztria, Spielberg)
2016. június 3-5.: Lausitzring (Németország)
2016. június 24-26.: Norisring (Németország, Nürnberg)
2016. július 15-17.: Circuit Park Zandvoort (Hollandia, Zandvoort)
2016. augusztus 19-21.: Moscow Raceway (Oroszország, Moszkva)
2016. szeptember 9-11.: Nürburgring (Németország)
2016. szeptember 23-25.: Hungaroring (Magyarország, Mogyoród)
2016. október 14-16.: Hockenheimring (Németország, Hockenheim)
BMW

You may also read!

Újraindul a Moszkvics gyártása

A nyugati autógyártók teljesen elengedték Oroszország autóiparát az Ukrán invázió után. A szankciók miatt az orosz vállalatok nehezen tudják

Read More...
autót 150 ezerért

Autót 150 ezerért? Ne már!

Autót venni szerintem élvezetes dolog. De 150.000 forintért? Á, inkább spórolj még, vagy vegyél fel hitelt! Hitelt? Kösz,nem! Hátha

Read More...
gumi elektromos autóra

Új Vredestein négy évszakos gumi kifejezetten elektromos autókra

Az Apollo Tyres a mai napon bemutatja a Vredestein Quatrac Pro EV-t, amely Európa első, kifejezetten akkumulátoros elektromos és

Read More...