Egy Porsche Mumbai útjain – 8000 km-re az áhított 356-ostól

 

Rajenda Kumar Jain Londonban él és dolgozik és egy Porsche 356 SC boldog tulajdonosa. Az autó viszont Mumbai-ban (Indiában) “él”, azaz az otthont és a garázst egy csekély 7192 km-es út választja el. Ezt szó szerint nevezhetjük az autó és tulajdonosa közti hosszútávú szerelmi viszonynak.

high_mumbai_2016_porsche_ag

Mumbai egy lüktető, élettel teli város, egy másik világ középpontja, ahol a lehetőségeknek már a domborzat sem szab határt. A város felhőkarcolói úgy szárnyalnak az ég felé, mint a 12 millió lakos álmai, ambíciói, reményei. Mint minden metropolisz, Mumbai sem alszik soha. Mégis számos alkalommal teljesen váratlanul, meg tud állni egy pillanatra, vagy akár csak egy másodpercre.

high_porsche_356_2016_porsche_ag (3)

Ez egyike azoknak a pillanatoknak. Az ujjak mutatnak, a szemek merednek, a szájak tátva maradnak, a fejek egy irányba fordulnak. A járókelők egy pillanatra megállnak. Mindenki akcióba lendíti a kameráját. A távolból egy félreismerhetetlen motor hangját halljuk közeledni, a távolban egy gyönyörű áramvonalas test bukkan fel. A Suzuki Marutik hazájában ez az autó olyannak tűnik, mint egy repülő csészealj egy földön kívüli civilizációból. Mindenki, aki megláttja ezt a Porche-t, abbahagyja azt, amit éppen csinál. A forgalmat irányító rendőr, a sárga-fekete taxi megcsömörlött sofőrje, a hajszolt háziasszony, a mogorva végrehajtó, még a tömött iskolabusz kis utasai is elhallgatnak egy pillanatra.

Egy műremek kerekeken

high_rajendra_kumar_porsche_356_2016_porsche_ag (1)

Ebben a felfordulással teli városban kevés dolog okoz meglepetést. Nagyon kevés dolog van, amit az emberek nem láttak, vagy hallottak. De ez a pillanat egy kivétel és ez az autó valami teljesen más: ez valószínűleg az egyetlen 356 SC, ami Indiában található. Igaz, hogy az országban hihetetlen mennyiségű klasszikus autó van, erre tökéletes példa a mesésen gazdag maharadzsák magángyűjteményei, melyekben az autóipar csodáit soroltatják fel. De ennél az 1965-ös boxermotorral szerelt Porschénél nincs felségesebb India tartományaiban. Azért van itt, mert a jelenlegi tulajdonosa Rajendra Kumar Jain, becenevén Raj, egyszer eltévedt.

Raj Jain jelenleg Londonban él és dolgozik olyan indiai állampolgárként, aki külföldön él. (OCI (Overseas Citizenship of India) kártyatulajdonos). Brit útlevelével utazgat világszerte különböző üzleti utakra.

Az autó találta meg őt

Egy műkincskereskedő, antikszakértő, óra és egyéb értékes tárgyak gyűjtőjének, akinek boltja van Londonban a Bond Street-en az előkelő Mayfair negyedben, Raj Jain-nek sosem voltak idegenek a ritka és gyönyörű tárgyak. Egy klasszikus Porsche otthon a garázsában legalább annyit ér, mint egy tágas Dél-Mumbai apartman impozáns kilátással a tengerre.

high_porsche_356_2016_porsche_ag (2)

Ray nem keresett 356-ost. Az autó találta meg őt. Még az 1990-es évek elején egyszer keresztülsétált a Christie hallon, ami egy híres aukciós ház. Aztán véletlenül egy rossz szobába lépett be. “Akkor megláttam ezt a gyönyörű, makulátlan autót” Aukcióra volt bocsátva, nem volt lefoglalva, nem volt minimum licit. “Azonnal feltettem a kezem.” Voltak más licitálók, de egyiküknek sem voltak komoly szándékaik. Raj azonnal megvette az autót, mégpedig ezer font alatti áron, egy kevés alkudozással.

Egy egzotikus madár, ami vonzza a figyelemet

Ahelyett, hogy az autó Dél Kensingtonban a háza mellett parkolna minden nap, Raj hajóval Mumbai-ba szállíttatta. Általába egy évben kétszer megy oda üzleti útra, illetve meglátogatni a családját és most már a Porsche-t is. Ez a 356-os nem az első példány Indiában. Sawantwadi maharadzsája vett egy ritka, korábbi modellt egy 356 A-t körülbelül 1 évtizede. Régi fényképeken még látható az autó, de idő közben úgy tűnik eltűnt, tehát Raj úgy gondolta, hogy övé az egyetlen működő 356-os az országban. Mint minden egzotikus madár, ez is vonzza a figyelmet, a maga páratlanságával. De ez leginkább gurulni szokott nem repülni.

Ahhoz, hogy az autó jól karban legyen tartva Raj minden 2. évben egy alapos kivizsgálásra viszi Barry Curtishez egy autófelújítóhoz, aki a 356-ok brit specialistája. Curtis, Raj otthonában, a jól felszerelt garázsában szokott dolgozni. “Barry általában egy nagyjavítást végez a motoron, teljesen szétszedi, a legapróbb anyacsavarig, majd újjáépíti” mondja Jain. “Szereltettem légkondit a garázsba, úgyhogy tud bent dolgozni, miközben kinn hatalmas a forróság.” Sajnos körülbelül 2 éve Barry elhunyt. Úgy tűnik az autó is hiányolja őt. Néha nem indul el, egy alkalommal a gyújtás kihagyott és általában mogorvának tűnik a napokban. Mint az autó lelkének a gondozója, Barry felírta a telefonszámát és a nevét a motor ventillátorának borítójára egy különlegesen vékony fémmel, ezzel még egyedibbé téve az autót.

Vallások és nyelvek olvasztótégelye

high_porsche_356_2016_porsche_ag

Egy kis mosollyal az arcán, Raj elmerül a már szinte szabályos közlekedési káoszban Mumbai-ban. Minden új embernek úgy tűnhet ez, mint vallások, nyelvek, kultúrák olvasztótégelyei lenne, a város bizarr és zavarba ejtő. De az varázslatos benne, hogy ha megismered Mumbai lakosait felfedezed azt az ajándékukat, hogy számukra minden lehetséges.

Raj élvezettel vezeti ezt a 95 lóerős autót keresztül kasul szlalomozva a tömött sávokon, miközben alig figyel arra, hogy mit csinál. Otthagyja a zsúfolt főutcát és behajt olyan háromsávos kis utcákba, amik díszes teázókkal van szegélyezve. Csak mikor elkezd sötétedni és már emiatt nem fordulnak meg az utcán, röviddel ezután a Porsche 356 SC visszatér a garázsába. Raj még sok ideig nézi, még egyszer beül az első ülésre és megjegyzi. “Ezt az autót nekem szánták.”

Verified by MonsterInsights