A Nissan Leaf és a többiek

In auto, teszt

A minap volt alkalmam kipróbálni egy Nissan Leaf-et. Igazándiból kívülről igen tetszetős a kis elektromos autó,

 

img_1730

 

sőt még a csomagtartója is elegendő a maga 380 literjével. A belseje is kellemes, de a benne lévő szag, ami valószínűleg az újrahasznosított anyagoknak köszönhető és ami ezért dicséretesen környezetbarát , szerintem elég kellemetlen.

 

img_1731

 

A kezelőszervek kézre esnek és aránylag jó a tapintásuk is, de a mindent burkoló kemény műanyag nem túl hívogató. Mondjuk fekete zongoralakkból is kapunk bőven. Az ülés kényelmes volt és gyorsan megtaláltam a jó beállításokat, a műszerfal is aranyos. Viszont a hatótávolság 180 km. Ez az azért elég kevés, még akkor is, hogyha 70 km-es hatótáv alá csökkenve a navigáció automatikusan keres nekünk töltőállomást. A gyors töltővel a feltöltés 30 perc, otthon ehhez sok hosszú órára van szükség. Viszont otthonra is lehet gyors töltő adaptert vásárolni, ami – hogyha éjszakánként töltögetünk – nem feltétlenül szükséges. Ami még jó, hogy az akksi farm 38 lítium ion akksiból áll, amik külön-külön is cserélhetőek. Az akksikra 8 év garanciát ad a Nissan, így ha egy vagy több akksi tönkremegy, vagy a hatékonysága 75 % alá csökken, azt garanciálisan cserélik.

 

img_1733

 

Ügyes fícsör még, hogy van benne egy 12 voltos sima akksi, ami a kisebb fogyasztókat hivatott táplálni – mint például a klíma – és amit a tetőn lévő kis napelem is tölt.

 

img_1734

 

Persze kipróbáltam, hogy gyorsul az elektromos Nissan, de amit tapasztaltam, nem volt mellbevágó. Igazándiból nem éreztem komoly gyorsulást, ezért a videót visszanézve megmértem, 0 –ról 60-ra 5 másodpercre van szükség, ami szerintem átlagos, egyáltalán nem kiemelkedő, persze a Leaf nem is ígér ilyet.

 

 

Viszont közlekedni nagyon kellemes volt a Leaffel, nem dülöngél a bódé, jó az úttartás, mégis kellemes, kényelmes a rugózása. A dinamikája pedig városban elegendő mindaddig, amíg meg nem nyomjuk az ECO gombot. Akkor aztán kiveti a horgonyt és megáll az idő. Aki nem 200D Mercin szocializálódott, az ezt az üzemmódot nem fogja sokáig bírni, én is egyből kikapcsoltam, pedig egyszer két hétig volt egy állólámpás 200D-m.

Egyébként az autó ára az állami támogatással és a Nissan kedvezményével 7,5 millió Ft körül alakul. Persze ilyenkor mindenki elgondolkodik, milyen hasznos lenne egy ilyen elektromos autóval járni dolgozni, de egyből felmerül, hogy a kis villany Nissan mellé kéne egy „hosszú távú” autó, ami viszont már két kocsi fenntartását jelenti. Hiszen a 180 km még belföldön is necces lehet, külhonban pedig inkább szerencse vadászat.

 

P90216972_highRes_bmw-i3-94ah-05-2016

 

Ha már így elgondolkodtam, kicsit szétnéztem, mi jöhet még szóba ebben a kategóriában? Először- mint márka rajongónak – egyből a BMW i3 ugrik be. Ezt már próbáltam is, hát az egy kategóriával feljebb van kényelemben, külsőben és menetdinamikában egyaránt.  A hatótávja annak 20 km-el több és nagyon jó volt vele menni.

Az ára 12.264.000 ft, a teljesítménye 102 LE, nyomatéka 250Nm. A 0-100 sprint 7,3 másodpercet vesz igénybe. Az árból lejön az állami támogatás, amit azért jobb a vásárlás előtt megpályázni. Én kis naiv, azt gondoltam, hogy az állami támogatás automatikus egy elektromos autónál, de nem. Azt külön meg kell pályázni, az elbírálásra kerül és utána történik a kifizetés. Tehát – elvileg – azt is meg lehet csinálni, hogy kinézünk egy jó kis elektromos autót, megpályázzuk a támogatást, és ha kedvező az elbírálás, megvesszük, ha nem, fogyasztjuk tovább a benzint. Az állami támogatás itthon egyébként 15 millió forintig 21%, de maximum 1,5 millió Ft.

 

renault_83193_global_en

 

Aztán ott van a Renault ZOE, bár Magyarországon egyelőre nem is tervezik a forgalmazását, a most bemutatott akksival 300 km-t tud, 220 Nm a nyomatéka és 4 másodperc alatt éri el az 50 km/h-t, szóval nagyon ígéretes, ilyen hatótávval már első autónak is használható lenne kis kompromisszumokkal. Hogy vajon miért nem akarják itthon forgalmazni, ahhoz már lehet, hogy mélyebben kéne kutakodni.

 

Opel Ampera-e: The new electric car with the outstanding range will celebrate its world premiere in Paris.

 

És a végére hagytam a nevető negyediket, aki eddig csendben kivárt, és most a Párizsi Autókiállításra dobott egy akkorát, hogy a többiek a földre huppantak ámulatukban. Nem,nem! Ez nem a Tesla, az tényleg más kategória. Ez az Opel Ampera E. A valós 500 km-es hatótáv mindent visz, a 360 Nm pedig már tényleg belepasszíroz az ülésbe. Itt a 0-50 km/h 3,2 másodperc, 80-120 km/h-ra pedig 4,5 másodperc kell. A csomagtartó szinte literre megegyezik a Leaf méretével: 381 liter. Ez az Ampera E még nagyon új, de amit eddig tudni lehet róla, aszerint most a kategóriájának legjobbjává teszi. A németországi ára pedig állami támogatással már bemegy 10 millió Ft alá.

 

Itt pedig következzen egy összehasonlító táblázat:

Hatótáv (km) Nyomaték (Nm) 0-50 km/h 0 -100 km/h (s) Ár (millió Ft)
Nissan Leaf 180 254 4,6 11,5 7,5*
BMW i3 (94 Ah) 200 250 3,1 7,3 10,76**
Renault Zoe 300 220 4 13,5 6,8 ***
Opel Ampera E 500 360 3,2 10****

 

* állami támogatással és Nissan kedvezménnyel

**állami támogatással

***franciaországi ár

****Németországban állami támogatással

You may also read!

villanymotorok hatékonysága

Mitől függ a villanymotorok hatékonysága?

Egy villanymotor vásárlása során fontos ismerni annak műszaki paramétereit, hiszen nem mindegy, hogy milyen hatásfokú munkára képes az adott

Read More...
Limitált szériás GR Yaris

Limitált szériás GR Yarisszal ünnepli rali-világbajnoki címét a Toyota

Mindössze 300 példány készül abból a különleges kivitelű GR Yarisból, amelyet annak tiszteletére adnak ki, hogy a Toyota 2023-ban

Read More...
Horn Lilla

Horn Lilla és az autósport!

Horn Lilla fiatal kora ellenére szép sikereket ért eddig a gokartsportban, és már bontogatja a szárnyait a karosszériás autókban.

Read More...
Verified by MonsterInsights