Újra szól a négy lövetű – avagy egy Renault Megane 1.4 feltámasztása

In auto, autószerelés

Nem indul a Megane (1999 Renault Megane 1.4 16v)

 

Hogy jutottunk ide? Adott volt egy Megane, ami nem akart hazamenni a munkahelyről. Igaz, odafelé sem volt nagyon együttműködő… Az már csak szerencse hogy nem útközben állt meg végleg. Bár nem vagyok autószerelő, mégis a kezeim közé került. Vagyis én kerültem oda, a vas ugyan egy centit sem mozdult.

Vágjunk is bele: az indítómotor forgatja a forgattyústengelyt, őt rögtön ki is zártam. Benzines autóról lévén szó, három úton indulhatunk el: levegőt kap a motor, üzemanyag eljut a befecskendezésig, illetve a gyújtás működőképessége. Persze miután meggyőződtünk arról, hogy üzemanyag egyáltalán van a tankban… A képekért mindenesetre előre is elnézést kérek, nem fedett garázsban készültek, kis híján odafagyott a kezem a fényképezőhöz. De térjünk a tárgyra. Az első és legkézenfekvőbb kiindulási pont a biztosítékok ellenőrzése általában. Betegünknél egy 7.5 amperes biztosíték valóban ki is volt égve, a biztosítéktábla fedelén levő táblázat szerint ez a befecskendezésé. (na, ez nem jó jel…) Miután ezt kicseréltem, az indítózás közben már valóban kis zümmögés is hallatszódott a motortérből, ami azelőtt nem. Nem az üzemanyagpumpáról van szó, az előtte is ment, amit halk zümmögés jelez nagyjából a hátsó ülés tájékán, milyen jó hogy a gyerekek ezen ülnek. De a motor továbbra sem indul. Hirtelen felindulásból levettem a légszűrőházat úgy mindenestül, hátha a légszűrővel van valami. (ezt három csavar fogja a tetején, de előtte a levegő-beömlő csövet rögzítő csatot oldani kell). Ekkor elénk tárul a pillangószelep –központi befecskendezéses a masina-, a képen épp eltakarja a befecskendező szelep, de mögötte az az aranyszínű kör lenne az. Igen, az egy Audi logó a befecskendező szelepen.

 

 Újra indítózáskor a motor továbbra sem indult, pedig üzemanyag is jutott a pillangószelepre. Ha ezt bárki utánam csinálná, csak óvatosan, a benzin itt gyakorlatilag a szabad levegőn van, és a benzingőz meglehetősen robbanásveszélyes!

Szóval, maradt a gyújtás. Ezt hagytam a legvégére, ez áll a legtöbb részből, és mindegyik külön-külön hibás lehet. Mivel egyáltalán nem indult, a gyertyákat és a kábeleiket kihagyhatjuk, mivel ritka hogy mind a négy egyszerre adja meg magát. Ha ezekkel van baj, akkor darabosan jár a motor. A gyújtáselosztót levéve, sem a szegmensek, sem a rotor nincs besülve, itt sincs baj. Sorban a képek: elosztófedél (a hozzávezetés lehúzva középen), elosztófedél belülről, és végül a rotor.

 

 

 

 

Miután a hozzávezető kábelt is kimértem (jelen esetben 500ohm körül alakult az ellenállás, ez is rendben) a gyanú a gyújtásmodulra terelődött. Ettől tartottam L. Ugyan a trafó kis ívet tudott húzni, de ez a motornak már kevés volt.

 

Nem maradt más, gyújtásmodult kellet cserélni, sajnos ez a legdrágább alkatrész az egész gyújtásrendszerben. A képen középen az a réz érintkező a kivezetése a trafónak, ez van összekötve az elosztó középső érintkezőjével. Az alábbi képen az összekötő vezeték:

 

Gyakori hogy ez a vezeték öregszik el, általában 10-15 év az élettartama. De ez mégis működik még! A gyújtásvezetékeket egyszerre célszerű kicserélni, készletben kaphatók.

 

A képen: a régi balra, új jobbra.

 

 

A modul a helyére került. Láss csodát, a motor végre beindult. A modul fölött a szívócsőnyomás-érzékelőt látjuk, az a pici fekete bigyó a modul jobb oldalán pedig a kondenzátor. Ezt a régi modulról kellett átmentenem.

 

 

A fenti képen jól látszik a nedvesség. Az egész motortér egyébként úszott gyakorlatilag, és a gyújtásmodul halálát is ez okozhatta, gyanítom, hogy a legelején említett biztosíték kiégése is ehhez köthető. A modul elektronikáját szilikonnal fedték be, a víz ezt teljesen kikezdte, gyakorlatilag szivacsként tartotta a nedvességet magában –persze, hogy ez az oldal nézett a tűzfal felé, ahol csorgott le az eső. A lyukak a képen például jó utat adtak a víznek, ott az elfedett áramkör magasabb pontjai vannak. Ez a szilikon alapvetően világosszürke, most inkább barnás… hiába, 18 év munkája van benne.

 

 

Remélem sikerült kis betekintést nyújtanom, főleg a régebbi autókat érintő gyújtás-problémákról. Mindenesetre, ha nem értünk hozzá, vagy nem vagyunk biztosak abban, amit csinálunk, inkább ne piszkáljuk ezt a rendszert, mert az áramütés veszélye mindig fennáll! Ha bármi jele van üzemanyag szivárgásnak, azonnal szakember segítségét kérjük! Maga a gyújtásrendszer -autótól függően- akár 20 ezer voltos is lehet (független az akkumulátor feszültségétől, az a személyautók túlnyomó többségénél ártalmatlan 12 volt), ez is jobb, ha nem a testünkön keresztül fejti ki (emberre nem éppen jótékony) hatását.

You may also read!

villanymotorok hatékonysága

Mitől függ a villanymotorok hatékonysága?

Egy villanymotor vásárlása során fontos ismerni annak műszaki paramétereit, hiszen nem mindegy, hogy milyen hatásfokú munkára képes az adott

Read More...
Limitált szériás GR Yaris

Limitált szériás GR Yarisszal ünnepli rali-világbajnoki címét a Toyota

Mindössze 300 példány készül abból a különleges kivitelű GR Yarisból, amelyet annak tiszteletére adnak ki, hogy a Toyota 2023-ban

Read More...
Horn Lilla

Horn Lilla és az autósport!

Horn Lilla fiatal kora ellenére szép sikereket ért eddig a gokartsportban, és már bontogatja a szárnyait a karosszériás autókban.

Read More...
Verified by MonsterInsights