Ember és gép: Hogy készül egy autó? – videóval

In auto, autóipar

Gondolkodott már azon, hogy készül egy autó? Amivel ma az utakon találkozunk az a legmodernebb robottechnológia és az emberi zsenialitás kölcsönhatása. A használatra érdemes autók gyártása hosszú utat tett meg az óta, amikor a XX. század hajnalán 2-3 fős csapatok szereltek össze egy-egy autót az alkatrészekből. A modern autógyárak a mérnöki teljesítmény remekei, ahol ember és gép harmóniája a jellemző.

Míg Európa szerte kis autó manufaktúrák üzemeltek, az Egyesült Államokban előkészítették a tömeggyártást olyan újításokkal, mint a futószalag. A sorozatgyártási technológiák Európában is meghonosodtak az 1930-as években, lecsökkentve az autók vételárát. A kereslet növekedése, a költséghatékonyságra törekvés és a globalizáció hatására Ázsia lett a fő gépjárműgyártó és exportáló az 1980-as évektől.

A modern ipari robotok az 1960-as években jelentek meg. A legtöbben az Unimate nevű gépet tartják az első ipari robotnak az autóiparban, ami tudott hegeszteni, és a nagytömegű munkadarabokat mozgatni. Az 1980-as évektől általánossá vált a hegesztő és festő robotok használata. Nem az emberek helyettesítése, hanem a veszélyes és monoton munkák kiváltása volt a cél, s ma az emberek a legfejlettebb ipari robotok mellett dolgoznak a modern autógyárakban.

 

Fejlett technológia és modern gyárak

 

A Hyundai Motor európai gyártó üzemében – a Cseh Köztársaságban – percenként hagyja egy teljesen összeszerelt és tesztelt jármű el a gyártósort. A Hyundai modern gyáraiban a legfejlettebb technológiákkal készülnek az autók. A Nošovicei létesítmény Európa legmodernebb autóipari üzeme, s ez a cég első gyára a kontinensen. A Hyundai Motor Manufacturing Czech Company (HMMC) gyártja az i20 és i30 modelleket, valamint a Hyundai Tucson-t. Ezen modelleket a Rüsselsheim-i Hyundai Technical Center fejlesztette az európai piacra. Az üzemen belül működik egy sebességváltókat gyártó műhely is.

 

 

A Hyundai megkezdte az új generációs i30 gyártását

 

A 2008-ban megnyitott Cseh üzem az egyik legkorszerűbb gyár, ami valaha épült. Napjainkban akár évi 350 ezer autót gyártanak benne, és 10 ezer embernek ad munkát a környéken. 2016 decemberében kezdték el az új generációs i30 gyártását, ami a Hyundai hibrid meghajtású DNA autója. A modellt Európában tervezték, fejlesztették és gyártják, ahol az előző generációs i30-ból 800 ezret adtak el.

 

Ipari robotok 4.0

A Nošovice-i gyárban beüzemelt 500 csúcs-technikai robot napi 1500 autót készít. A legfejlettebb technológia használatával, a gépsor mechanikus karjai és szerszámai párhuzamosan dolgoznak a futószalag mentén. A préselő üzemben például egy automata rakodó rendszer pakolja az elemeket, miközben a hegesztő műhelyben 300 robot rögzíti egymáshoz az elemeket. A két legnagyobb teljesítményű hegesztőgép akár 8 különböző karosszéria építésére képes a futószalagon beavatkozás nélkül. A Hyundai dolgozói az autók minden részét alaposan átvizsgálják mielőtt a szigorú tesztelést megkezdenék a tesztpályán. Az elektronika és a fejlett biztonsági rendszert is teljesen letesztelik. A gyár saját vasúti terminállal is büszkélkedik, így jutnak el az új autók Európa különböző országaiba.

 

https://www.youtube.com/watch?v=sFQpWrV-Ogs

 

 

Ahogy az IONIQ Elektromos autó készül

 Az IONIQ Elektromos autót a Hyundai Ulsan-i gyárában készítik, Dél-Koreában. Ez a világ legnagyobb autóipari üzeme. Az 5 millió négyzetméternyi területen felépült 5 gyárban bármily hihetetlen, de napi 5.600 darab autót készítenek. Az IONIQ elektromos autók esetében 232 robot dolgozik minden egyes autón, és a présgépek majd 800 elefánt súlyának megfelelő nyomást képesek kifejteni. Az előző videó egy kis betekintést ad a Hyundai IONIQ gyártásába, az olvasztott fém ellenőrzésének technológiáját bemutatva. A Hyundai IONIQ vásárlók, vezetők három féle hajtásból választhatnak: elektromos, hybrid, és plug-in hybrid képezi a választékot.

 

A gyártási folyamat része az acélgyártás, hengerlés, sajtolás, hegesztés, fényezés, szerelés és ellenőrzés. Az erős lemezek az 1535 Celsius fokra hevített olvadt acélból készülnek. Ezek vágását, sajtolását az akár 2400 tonna össznyomású présgépek végzik, előállítva a különböző formájú karosszéria elemeket. Ez a 2400 tonna felel meg 800 elefánt súlyának.

 

232 robot szerel össze egyetlen Hyundai IONIQ elektromos járművet. A gondos fényezéshez 7 liter festék és 7 óra szükséges. Az akkumlátorok 28kWh kapacitása egy mobiltelefon kb. 2800 töltésének felel meg.

You may also read!

forgalmi engedély

Elmob: bővíteni kellene a forgalmi engedélyt az elektromos járműveket azonosító legfőbb adatokkal

A Magyar Elektromobilitás Egyesület (Elmob) megfontolásra ajánlja az illetékes hatóságnak, hogy a forgalmi engedély adattartalmának legközelebbi felülvizsgálatakor bővítsék az

Read More...
Subaru Solterra

Öt csillagos törésteszt a pofás Subaru Solterra-nak – videóval

A Subaru Solterra európai változata öt csillagos minősítést ér el az Euro NCAP biztonsági tesztjén. Ez a Subaru 10.

Read More...
BMW i7

Gyönyörű fotók a BMW i7-ről műkedvelőknek

A vadonatúj BMW i7-es magyarországi piaci bevezetése alkalmából egy különleges fotósorozat készült az Operában az elektromos luxuslimuzinról, mely a

Read More...