Halványzöld jövő

In elektromos autók
tényleg környezetbarát az elektromos autó?

Nem az elektromos autók mentik meg a Földet

Egyre jobb eladási mutatókkal rendelkeznek az elektromos autók, és a gyártók is egyre több modellt készülnek piacra dobni. A növekvő népszerűség hátterében ott szerepel többek között a környezettudatosság is. Valóban dicséretes dolog, ha az autónk nem pufog ki a környezetünkre káros, fullasztó, szmogot okozó gázokat. De vajon tényleg környezetbarát az elektromos autó?

Bolygónk és unokáink jövőjéért aggodók közül sokan szinte már vallásos buzgalommal teszik le a voksukat az elektromos autózás mellett. A villanyautók károsanyag kibocsátása a használatkor valóban nulla. Tehát nem szennyezi városunk levegőjét. Ugyanakkor az autót fel kell tölteni elektromos árammal, amelyet meg kell termelni. Persze, ha valaki otthon szél- és napenergiát használva tölti fel elektromos járművét, az valóban nem terheli a környezetet. A legtöbben azonban ezt nem tudjuk megtenni. Ha viszont az elektromos hálózatról végezzük a feltöltést, nem megelőzzük, csak átpozicionáljuk, centralizáljuk a környezetszennyezést. A statisztikai adatok szerint ugyanis Magyarország erőműveinek mindössze 7 százaléka „zöld”, 93 százaléka viszont fosszilis- vagy atomenergiát használ (a 2010-es adatok alapján). Vagyis a környezet terhelése így is megvalósul, csak nem a „szemünk előtt”. Érdekes, hogy miközben a „zöldlobbi” az atomerőművek bővítése ellen küzd, az általuk termelt energiával hajtott autóktól kis túlzással a Föld megmentését várják. Hozzá kell persze tenni, hogy az erőművekben a villamosenergia előállítása kevésbé terheli a környezetet, mint a benzin vagy gázolaj égetése. Illetve a villanyautók hatékonysága jobb, mint a hagyományos meghajtású járműveké.

 

7,5 tonna széndioxid keletkezik egy Tesla akkujának gyártásakor

Hasonló problémákat vet fel azonban az akkumulátorok előállítása is, valamint az elhasznált akkuk tárolása, megsemmisítése. Ahogy a holland TNO (Alkalmazott Tudományok Központja) több tanulmányt figyelembe véve megállapította, egy elektromos autó akkujának előállításakor minden kWh kapacitás 150 kilogramm szén-dioxid kibocsátásának felel meg. Tehát egy Tesla Model 3-as 50 kWh-s akkujának gyártásakor 7,5 tonna széndioxid jut a levegőbe.

tényleg környezetbarát az elektromos autó?

De például a Cummins új elektromos teherautójának 140 kWh akkujának gyártásakor ez már 21 tonna. Ráadásul – hívja fel a figyelmet a gyártó – a hatótáv újabb akkumulátorok beépítésével tovább növelhető.

Egy 318-as BMW szén-dioxod kibocsátása a gyári adat szerint 124 g/km. A valós érték olyan 170 g/km körül lehet. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 45.000 kilométer megtétele alatt szennyezi a környezetet annyira, mint mondjuk egy Tesla 3 a gyártásakor.

Egy átlagos benzines vagy dízel autó egyébként az élettartama során 50-53 tonna szén-dioxidot juttat a levegőbe. Ugyanez az adat egy elektromos autónál a gyártással és a felhasznált árammal együtt – amelynek előállítására kilométerenként 106 gramm széndioxidot számolunk – 35-42 tonna szén-dioxidot jelent, ami ugyan sokkal jobban hangzik – azonban korántsem nulla.

Fejleszteni kell az elektromos infrastruktúrát is

Érdemes megemlíteni az elektromos infrastruktúra fejlesztését is. Ugyanis nem elég minél több töltőállomást telepíteni, a nagy áramfelvétel miatt az elektromos hálózatot is alkalmassá kell tenni azok kiszolgálására. Ez nem megy egyik napról a másikra. Volt olyan magyar vállalat, amely azt tervezte, hogy lecseréli céges autóparkja jó részét elektromos autókra, amelyeket mindenki a vállalat központjában tölthetett volna fel. Ehhez azonban új trafóházat kellett volna telepíteni az épülethez…

tényleg környezetbarát az elektromos autó?

További kérdés, hogy meddig maradnak a jelenleg nagyon vonzó ingyenes töltők valóban ingyenesek? Vagy ha a közlekedők nagyrésze átáll elektromos járműre, nem fogják-e jelentősen megemelni az elektromos energia árát, ahogy ez történt korábban a dizel üzemű járművekkel és a gázolajjal?

Mindez nem azt jelenti, hogy a villanyautók megjelenése ne jelentene mérföldkövet az autóiparban. Nem véletlen, hogy a BMW 2025-re 25 különböző, részben vagy egészben elektromos modellt ígér, a Mercedes pedig 50 elektromos modellt dob majd piacra.

Eközben a fejlesztéseknek köszönhetően a hatékonyság is javul, az elhasznált akkukban lévő fémek nagyrésze újrahasznosítható, ami a gyártáskor kibocsátott szén-dioxid mértékét is csökkenteni fogja a jövőben. Továbbá az autókban már nem használható akkuk komoly hányada még mindig alkalmas a házi nap- vagy szélerőművek által termelt energia tárolására…

 

Autósajtó/HETEK

You may also read!

elektromos Toyota Hiace

Elektromos hajtással térhet vissza Európába a Toyota Hiace

A Toyota Auto Body, a Toyota 1945-ben alapított haszonjármű-részlege a 2023-as Japán Mobilitási Kiállításon leplezte le a hatodik generációs

Read More...
villanymotorok hatékonysága

Mitől függ a villanymotorok hatékonysága?

Egy villanymotor vásárlása során fontos ismerni annak műszaki paramétereit, hiszen nem mindegy, hogy milyen hatásfokú munkára képes az adott

Read More...
Limitált szériás GR Yaris

Limitált szériás GR Yarisszal ünnepli rali-világbajnoki címét a Toyota

Mindössze 300 példány készül abból a különleges kivitelű GR Yarisból, amelyet annak tiszteletére adnak ki, hogy a Toyota 2023-ban

Read More...
Verified by MonsterInsights