Gyorshajtó is lehet az önvezető autó?

In hír, önvezető autó
Gyorshajtó is lehet az önvezető autó?

Az önvezető autók jogi szabályozásának kidolgozása során merült fel a kérdés, megengedhető-e a megengedett sebességnél gyorsabb haladás? A kérdés tisztázására készül egy “digitális autópálya-szabályrendszer” az Egyesült Királyságban.

A Brit parlament jogi bizottsága indított egy konzultációs időszakot annak elemzésére, hogy milyen módosítások szükségesek a KRESZ szabályokon az autonóm autózásra való felkészülés során. Egy előzetes jelentés alapján a Bizottság megvizsgálja a “digitális autópálya-szabályok” esetleges szükségességét, amely a feltételeknek megfelelő önvezető személygépkocsik számára bizonyos helyzetekben engedélyezi a megengedett sebességnél gyorsabb haladást, például akkor, ha ez segíti a forgalom levonulását, vagy vészhelyzetet előz meg.

 

Gyorshajtó is lehet az önvezető autó?

 

A főbb területek, ahol a törvényeket esetleg módosítani kell, szintén szerepelnek a jelentésben. Vizsgálandó, hogy a jelenlegi szabályok tiltják-e az autonóm személyautók érzékelőinek manipulálását, továbbá, hogy az önvezető autókat programozhatják-e úgy, hogy egy veszély elkerülése céljából egy rövid időre felmehetnek-e a járdára.

Mindazonáltal az Egyesült Királyságban hatályos KRESZ szabályokat nem kell teljesen átírni. A Jogi Bizottság szerint a közlekedési szabálysértésekre vonatkozó jogszabályok többsége nem igényel komoly módosításokat az önvezető autókra történő alkalmazhatósághoz, mivel a jelenlegi szövegezés nem zárja ki az önvezető autók közlekedését az Egyesült Királyság útjain.

Hasonlóképpen a szervezet úgy véli, hogy a már jelenleg is használt, ember által felügyelt, félig-önvezető rendszerekre vonatkozó legfontosabb szabályok sem változnak meg a közeljövőben. A jelenlegi szabályozás szerint a forgalomban lévő autonóm rendszerek vezetésekor a felelősség a vezetőé (felhasználóé), akinek a rendszer esetleges meghibásodása esetén be kell avatkoznia, éppen ezért érvényes vezetői engedéllyel kell rendelkeznie, és nem ülhet be a volán mögé alkoholos befolyásoltság esetén.

 

Gyorshajtó is lehet az önvezető autó?

 

A konzultációs időszak 2019. február 8-ig tart, és további tárgyalásokat és egyeztetéseket terveznek a témával kapcsolatban a következő három évben. A konzultációra érkező visszajelzések segítenek majd a jogszabály módosítások előkészítésében az Egyesült Királyságban. Jesse Norman, Közlekedési Államtitkár elmondta: “Az Egyesült Királyságban egy izgalmas időszak elején vagyunk, mely megváltoztatja az emberek áruk és szolgáltatások mozgását az ország területén. Az önvezető autók technológiájának gyors fejlődésével lépést kell tartani a törvényeinknek és szabályainknak, hogy az Egyesült Királyság továbbra is vezető szerepet tölthessen be ezen a területen.”

 

Gyorshajtó is lehet az önvezető autó?

forrás: driving.co.uk

You may also read!

plug-in hibrid BMW X2

Bemutatkozik a legújabb plug-in hibrid BMW X2 xDrive25e

A BMW X2 xDrive25e 2020 júliusában ünnepli piaci premierjét. A bajorok a világon elsőként mutattak be egy Sports Activity

Read More...
F1 - Lebegő csődök

F1 – Lebegő csődök és kivonulások

A világ legnézettebb autós versenysorozata mostanában komoly átalakuláson megy keresztül. Ha ez nem lenne elég, a 2020-as idényben még

Read More...
Tervezz álomautót fagylaltért

Tervezz álomautót, fagylalt lesz a jutalom!

Május utolsó vasárnapján rajzaikkal is fizethetnek a gyerekek. Minden alkotás egy gombóc fagylaltot ér Balatonfüred egyik legjobb cukrászdájában. A gyereknapi

Read More...