Gyorshajtó is lehet az önvezető autó?

In hír, önvezető autó
Gyorshajtó is lehet az önvezető autó?

Az önvezető autók jogi szabályozásának kidolgozása során merült fel a kérdés, megengedhető-e a megengedett sebességnél gyorsabb haladás? A kérdés tisztázására készül egy “digitális autópálya-szabályrendszer” az Egyesült Királyságban.

A Brit parlament jogi bizottsága indított egy konzultációs időszakot annak elemzésére, hogy milyen módosítások szükségesek a KRESZ szabályokon az autonóm autózásra való felkészülés során. Egy előzetes jelentés alapján a Bizottság megvizsgálja a “digitális autópálya-szabályok” esetleges szükségességét, amely a feltételeknek megfelelő önvezető személygépkocsik számára bizonyos helyzetekben engedélyezi a megengedett sebességnél gyorsabb haladást, például akkor, ha ez segíti a forgalom levonulását, vagy vészhelyzetet előz meg.

 

Gyorshajtó is lehet az önvezető autó?

 

A főbb területek, ahol a törvényeket esetleg módosítani kell, szintén szerepelnek a jelentésben. Vizsgálandó, hogy a jelenlegi szabályok tiltják-e az autonóm személyautók érzékelőinek manipulálását, továbbá, hogy az önvezető autókat programozhatják-e úgy, hogy egy veszély elkerülése céljából egy rövid időre felmehetnek-e a járdára.

Mindazonáltal az Egyesült Királyságban hatályos KRESZ szabályokat nem kell teljesen átírni. A Jogi Bizottság szerint a közlekedési szabálysértésekre vonatkozó jogszabályok többsége nem igényel komoly módosításokat az önvezető autókra történő alkalmazhatósághoz, mivel a jelenlegi szövegezés nem zárja ki az önvezető autók közlekedését az Egyesült Királyság útjain.

Hasonlóképpen a szervezet úgy véli, hogy a már jelenleg is használt, ember által felügyelt, félig-önvezető rendszerekre vonatkozó legfontosabb szabályok sem változnak meg a közeljövőben. A jelenlegi szabályozás szerint a forgalomban lévő autonóm rendszerek vezetésekor a felelősség a vezetőé (felhasználóé), akinek a rendszer esetleges meghibásodása esetén be kell avatkoznia, éppen ezért érvényes vezetői engedéllyel kell rendelkeznie, és nem ülhet be a volán mögé alkoholos befolyásoltság esetén.

 

Gyorshajtó is lehet az önvezető autó?

 

A konzultációs időszak 2019. február 8-ig tart, és további tárgyalásokat és egyeztetéseket terveznek a témával kapcsolatban a következő három évben. A konzultációra érkező visszajelzések segítenek majd a jogszabály módosítások előkészítésében az Egyesült Királyságban. Jesse Norman, Közlekedési Államtitkár elmondta: “Az Egyesült Királyságban egy izgalmas időszak elején vagyunk, mely megváltoztatja az emberek áruk és szolgáltatások mozgását az ország területén. Az önvezető autók technológiájának gyors fejlődésével lépést kell tartani a törvényeinknek és szabályainknak, hogy az Egyesült Királyság továbbra is vezető szerepet tölthessen be ezen a területen.”

 

Gyorshajtó is lehet az önvezető autó?

forrás: driving.co.uk

You may also read!

A Tesla tulajok szerint könnyen becsapható az autopilot rendszer

Az autós magazin aggodalma teljesen jogos, ők sem gondolták, hogy mennyire egyszerű kijátszani az autó védelmi rendszerét. Az NHTSA és

Read More...

Árverésen egy LaFerrari, 3 millió dollár feletti árat várnak

Eladásra kínálják ezt az alig használt 2014-ben gyártott Ferrari LaFerrari sportautó ritkaságot. Jelenleg a washingtoni Bellevue-ban várakozik egy méregdrága

Read More...

A 2021-es VW Polo megfiatalodik LED világítást, digitális műszereket és nagyautós biztonsági technikát kap

A Volkswagen Polo óriás a kisautók között. Az 50 éve tartó sikere alatt több mint 18 millió eladott példánynál

Read More...