Ne állj a fűre, mert drága lesz!

In Téma
Ne állj a fűre, mert drága lesz

Szabad Budapesten a X. kerületben az út melletti kopottas füvön parkolni? Ne próbálja ki, inkább olvassa el a cikket. Okos ember más kárán tanul…

Előző este az út melletti füves részre álltam, majd reggel sietve indultam volna dolgozni, de az autómhoz érve lebilincselő látvány fogadott. Vagyis az autóm bal első kerekén egy délceg kerékbilincs díszelgett. A szélvédőn és az oldalüvegen pedig két piros- fekete matrica sok figyelmeztetéssel, egy 11.500 forintos összeggel és egy telefonszámmal.

Ne állj a fűre, mert drága lesz

Ezt a képletet még korán reggel is össze tudtam rakni. Felhívom a számot, jönnek az emberek, akik túszul ejtették az autómat, kifizetem a követelésüket és leveszik a béklyót, én pedig szabadon száguldhatok a munkahelyemre, persze jól elkésve.

Eszerint is cselekedtem, hívtam a számot. A X. kerületi Önkormányzat alkalmazottja vette fel. Rövid diskurzusunk során kiderült, hogy ebben a kerületben nem szabad füves területen parkolni. Mikor megkérdeztem:

Elsőre nem lett volna elég egy figyelmeztetés?

Ez egy Önkormányzati rendelet, ezért egyből intézkedni kell – hangzott a szigorú válasz magától érthető hangnemben. Hát erre nem is tudtam mit felelni. Nagyjából 25 perc várakozás után meg is érkezett a zöld- fehér színezésű Dacia.

Ne állj a fűre, mert drága lesz

A két közteres igen kedves volt. És ahogy ilyen jó hangulatban zajlott a beszélgetés, el is árulták, hogy a 11.500 forint csak a bilincs levételére elég, de mivel én olyan bűnös tettem követtem el, hogy a kopottas néhai fűre álltam, választhatok a 15 ás 50.000 forint közötti helyszíni bírság vagy a feljelentés között. Mivel a helyszíni bírságot választottam és közben kártyával fizetve még a 11.500 forintot is kifizettem – megúsztam potom 26.500 forinttal.

Még azt is megtudtam, hogy a nagytiszteletű és magasztos önkormányzati rendelet még arra is kitér, hogy nem gond, ha a fű már csak kopottas nyomokban szerepel, akkor is bilincselni kell.

Majd megkérdeztem, hogy erről nekem honnan kellett volna tudnom? Erre az egyik közteres vidáman közölte, hogy a feljelentésre ráírja az idevágó paragrafust. Meg is nyugodtam. Tehát aki kap kerékbilincset, az majd mind kap helyszíni bírságot és azon rajta lesz a paragrafus. Hiszen ha már előre tudatták volna, nem tudtak volna megbírságolni, és akkor miből tankolják a Daciát?

Mindenesetre beírtam a Google keresőjébe hogy „X. kerület parkolás a füvön”, de csak a más kerületekben póruljártakról szóló írásokat találtam. De amikor beírtam: X. kerület önkormányzati rendelet 32/2015 9 paragrafusát, kis keresgélés után tényleg megtaláltam az ide vonatkozó rendeletet, amit ide belinkelek.

Tehát az eljárás teljesen jogos volt, de a tájékoztatás nem volt megfelelő. Amúgy egy kollégától azt is megtudtam, hogy ez például Nyíregyházán is így működik. Illetve ma este az én helyemen parkoló mercedeses autós társat figyelmeztettem a veszélyre, ö sem ismerte ezt a rendeletet.

Szóval kedves autós társak, kedves Olvasók! Mindenképpen tájékozódjanak a lakóhelyükön, hogy szabad-e füves részre parkolni, nehogy Önök is pórul járjanak!

You may also read!

TAXi4 Székesfehérvár Rally Kronome Ákos

Gondok, felszabadultság, második hely

Interjú Kronome Ákos autóversenyzővel a TAXi4 Székesfehérvár Rally után.

Read More...
Folytatódik a Mustang Bullitt gyártása

Folytatódik a Mustang Bullitt gyártása

Sokat várt Európa a Ford Mustangra, a Ford azonban nem várta, hogy a Bullitt változat annyira sikeres lesz az öreg kontinensen. Most válaszul az európai vevők bizalmára a 2020-as modellévben is gyártani fogják.

Read More...
Négy ajtós GT lenne a legújabb Toyota Supra?

Négy ajtós GT lenne a legújabb Toyota Supra?

Napjaink egyik kelendő autótípusa az SUV modellek mellett a négy ajtós Grand Tourer. A röviden csak GT-nek nevezett autók a sportot és a luxust ötvözik.

Read More...

Leave a reply: