Skodával Indiába? – 85 éve megcsinálták!

In veterán

A Skoda ma ünnepli a 85. évfordulóját annak, hogy négy Skoda Popular-ral elmentek Prágából Indiába, Kalkuttába, és vissza. Ez a messzi ország pedig ma már az egyik fő export iránya a Mlada Boleslavi gyártónak. 2001-ben a Skoda volt a második európai gyártó, aki belépett az indiai piacra és azóta folyamatosan erősödik a pozíciója a térségben. De mi történt 1934-ben? 

Egy szombati napon, május 12-én négy Skoda Polularból álló csapat indult útnak a Prágai Autóklubból és célozta meg Indiát. A félig nyitott autóknak egy literes, négyhengeres motorjuk volt, ami 20 lóerő leadására volt képes. A Skoda új belépő modellje 700 kg-os volt, de most az utasokkal együtt 800 kg-ot szállított. 1500 kg 20 lóerőre, végül is nem gyorsulási versenyre indultak. De ez komoly terhelést jelentett a technikának.

A négyes konvoj a Balkánon, Törökországon, a mai Szírián és Irakon keresztül jutott el Indiába. Az egyik autó tett egy kitérőt Afganisztánba is. Miután megérkeztek Kalkuttába, a Populárok elmentek Mumbai-ba, onnan pedig hajón jutottak el Triesztig, majd vissza Csehországba. Prágába 1934 szeptember 10-én futottak be a sokat látott és nagyot bizonyított Populárok, több, mint 15.000 km-t leküzdve. Ez még ma is becsületére válna autónak, autósnak egyaránt. No de 85 évvel ezelőtt. Az útvonalat az alábbi térképen örökítették meg.

Skodával Indiába

You may also read!

Porsche 356 RSR

Tisztelet a sebességnek!

Rod Emory a Porsche 356 modellek szakértője egy nagyszabású autóépítést és annak eredményét mutatja be.

Read More...
Farkas Kálmán 26. TAXI4 Veszprém Rali

Végre szeretjük a murvát!

Interjú Farkas Kálmán csapatvezetővel a 26. TAXI4 Veszprém Rali után.

Read More...
Mazda CX-30 közeledik

Mazda CX-30 közeledik

Az európai piacra szánt új, 2020-as modell évű Mazda CX-30 értékesítése idén nyáron kezdődik. Az autógyártó a piaci érdeklődés felkeltésére kiadott egy fotógyűjteményt, amely részletesen bemutatja a kompakt SUV-t.

Read More...

Leave a reply: