Skodával Indiába? – 85 éve megcsinálták!

In veterán

A Skoda ma ünnepli a 85. évfordulóját annak, hogy négy Skoda Popular-ral elmentek Prágából Indiába, Kalkuttába, és vissza. Ez a messzi ország pedig ma már az egyik fő export iránya a Mlada Boleslavi gyártónak. 2001-ben a Skoda volt a második európai gyártó, aki belépett az indiai piacra és azóta folyamatosan erősödik a pozíciója a térségben. De mi történt 1934-ben? 

Egy szombati napon, május 12-én négy Skoda Polularból álló csapat indult útnak a Prágai Autóklubból és célozta meg Indiát. A félig nyitott autóknak egy literes, négyhengeres motorjuk volt, ami 20 lóerő leadására volt képes. A Skoda új belépő modellje 700 kg-os volt, de most az utasokkal együtt 800 kg-ot szállított. 1500 kg 20 lóerőre, végül is nem gyorsulási versenyre indultak. De ez komoly terhelést jelentett a technikának.

A négyes konvoj a Balkánon, Törökországon, a mai Szírián és Irakon keresztül jutott el Indiába. Az egyik autó tett egy kitérőt Afganisztánba is. Miután megérkeztek Kalkuttába, a Populárok elmentek Mumbai-ba, onnan pedig hajón jutottak el Triesztig, majd vissza Csehországba. Prágába 1934 szeptember 10-én futottak be a sokat látott és nagyot bizonyított Populárok, több, mint 15.000 km-t leküzdve. Ez még ma is becsületére válna autónak, autósnak egyaránt. No de 85 évvel ezelőtt. Az útvonalat az alábbi térképen örökítették meg.

Skodával Indiába

You may also read!

Nyolc hónapja zsugorodik az európai újautó-piac


Látszik, hogy a bajok most a nagy nyugati piacokon vannak, így hiába is teljesít a mi régiónk még

Read More...
25. HELL Miskolc Rallye

Jó pörgős verseny volt! – Interjú Poczang Valér navigátorral a 25. HELL Miskolc Rallye után.
HELL Miskolc Rallye 2019. 05. 02. Parkánszki Balázs – Poczang Valér Lada 2105 Dynamic Rally Team

Read More...

Bemutatta a Volvo kínai tulajdonosa a saját hibrid SUV-ját


A kínai Geely egyre többször okoz kellemes meglepetést, egyre versenyképesebbnek tűnnek termékei a német, a japán és a

Read More...

Leave a reply: