Reakciók a BMW-nél és a Daimlernél tervezett megszorításokra

In hír

A Külgazdasági és Külügyminisztérium cáfol

Az érintettek egymás után cáfolják a Handelsblatt értesülését, amely szerint a BMW-nél és a Daimlernél tervezett megszorítások a magyarországi gyártókapacitásaik bővítésére, kiépítésére is kedvezőtlenül hathatnak majd. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szerint a BMW-beruházás a megfelelő ütemben zajlik, míg a Mercedes továbbra is elkötelezett Magyarország mellett. Ez utóbbi kijelentést erősíti a kecskeméti Mercedes-gyár kommunikációs igazgatójának reakciója is.
A témával kapcsolatos kérdéseinkkel természetesen megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot is, amely a reggeli cikkünk megjelenését követően az alábbi hivatalos reakciót adta:

A magyar gazdaság tavaly 5 százalékkal növekedett, és továbbra is az a célunk, hogy a magyar gazdasági növekedés legalább 2 százalékkal meghaladja az uniós átlagot. A cél megvalósításához a magyar gazdaságban minden feltétel adott, a tavalyi esztendőben 98 beruházásról született döntés a Befektetési Ügynökségünkön keresztül.


BMW-beruházás, illetve annak előkészítése a megfelelő ütemben zajlik. A Mercedes továbbra is hosszú távon elkötelezett Magyarország mellett, elégedett a kecskeméti gyárral, amely fontos láncszem a cég gyártási hálózatában.

A kecskeméti Mercedes-Benz gyár kommunikációs igazgatója Ludvig Orsolya egyrészt kiemelte, nem áll le az új kecskeméti Mercedes üzem építése, sőt 250 millió eurónyi értéket már be is építettek. Másrészt elmondta, még zajlanak az egyeztetések arról, milyen terméket gyárt majd a vállalat az új, épülő üzemben. Szerinte természetes, hogy egy piaci cég módosítja terveit.

Korábban a BMW és a debreceni önkormányzat is cáfolt
A Handelsblatt értesüléseivel kapcsolatban az érintett autógyártók kijelentették, a sajtóban megjelent spekulációkra nem kívánnak reagálni. Salgó András, a BMW magyarországi kommunikációs vezetője ugyanakkor azt is hozzátette az Infostart tájékoztatása szerint, hogy a Debrecenbe tervezett új gyár további kapacitásbővülést hoz majd a cég globális gyártóhálózatában. Kínai, mexikói és az USA-ban történt beruházásaik után tovább erősítik európai aktivitásaikat.

Muszáj lefaragni a költségeket

Az egyre szigorodó környezetvédelmi előírásoknak történő megfelelés, az új technológiákra történő átállás, a kirobbant globális kereskedelmi háború, a megállapodás nélküli Brexit rémképe, az egyre erősebb verseny és a nemzetközi autóeladások lassulása egyaránt kedvezőtlen hatással voltak az autógyártók, köztük a Daimler és a BMW működésére is. A legfrissebb, első negyedéves beszámolókból kiderült az is, hogy részben a fenti tényezők hatásra a német autógyártók profitabilitása tovább romlott. Nem véletlen, hogy a BMW és a Daimler menedzsmentje egyaránt jelentős költségcsökkentéseket jelentett be az utóbbi időben, amelyek várakozásaik szerint hozzájárulhatnak a nyereségesebb működésükhöz a jövőben.

A Magyarországon is gyártott Mercedesek jól fogynak

A Mercedes autóeladása lassult 2019 első negyedévében: 555 ezer személyautót értékesítettek globálisan a németek az év első három hónapjában, amely 7 százalékos csökkenést jelentett 2018 azonos időszakához képest.

Az igazsághoz viszont az is hozzátartozik, hogy bár az összes meghatározó kategóriában kevesebb autót adott el a Mercedes, akadt egy kivétel: a Magyarországon is gyártott kompakt autók értékesítése 11 százalékkal növekedett 2019 első negyedévében.

Vagyis a kedvezőbb áruknak, valamint a folyamatosan megújuló modellpalettának köszönhetően a globális autópiac lassulása ellenére a kompakt kategória modelljei még mindig rendkívül népszerűek a Mercedes vásárlóinak körében. A Daimler ráadásul nagyon fontos szerepet szán a kompakt modelleknek a jövőben is, a prémiumautó-gyártó menedzsmentje úgy számol, hogy 2019-ben a nehéz működési környezet ellenére tovább növekedhetnek majd az eladásai globálisan. 

Megéri nálunk autót gyártani

Az Eurostat adatai alapján ugyanis egész Európában a magyar autóipari munkaerő a legtermelékenyebb, legalábbis ha a 100 euró munkaerőköltségre jutó hozzáadott értéket vesszük figyelembe.

A magyar ágazat (és benne bizonyára a jelentős súllyal szereplő kecskeméti Mercedes) nem csupán a kontinensen, hanem még a régión belül is kimagasló hatékonyságot mutat. 

Abban az esetben pedig, ha a globális autópiac lassulása tényleg akkora méreteket ölt, hogy csökkentenie kell a gyártókapacitásaikat, akkor azt olyan országokban tegyék, ahol jóval többe kerül egy-egy autó legyártása.

Az új üzemekkel hosszútávon spórolhatnának a németek

Érdemes kiemelni, hogy a korábban beharangozott egymilliárd eurós beruházás keretében Magyarországon építi fel a Mercedes világméretű termelési hálózatának első full-flex gyárát. Az üzem különlegességét többek között az adja, hogy rugalmasan, egyazon gyártósoron állíthatóak elő a legkülönbözőbb járműmodellek a kompakt autóktól a hátsókerék-meghajtású limuzinon át a különböző meghajtással rendelkező járművekig, az elektromos autókat is beleértve. 

Saját, debreceni beruházásával kapcsolatban a BMW is azt hangsúlyozta, hogy egy olyan modern gyár létrehozása valósul majd meg, amelynek köszönhetően képesek lesznek egyazon soron mind hagyományos belsőégésű, mind elektromotorral ellátott járművek előállítására. Az új gyár ráadásul a legmagasabb színvonalon működik majd a digitalizáció, a fenntarthatóság és a gyártási rugalmasság terén.

Mindezek alapján elmondható, hogy a beruházásoknak köszönhetően a legmodernebb és a legköltséghatékonyabb gyártókapacitások kiépítésre nyílik lehetősége Magyarországon a németeknek, amelyeknek köszönhetően hosszú távon költségeket takaríthatnának meg.

Forrás: portfolio.hu

You may also read!

Az új Audi Q4 Sportback e-tron a tervek szerint egy megfizethető elektromos crossover lesz

Az Audi hivatalosan bemutatta a Q4 Sportback e-tron koncepció autóját, amely már a következő évben sorozatgyártásba kerül a gyártó

Read More...

A BMW valamiért még mindig rejtegeti a 2021-es iX3 elektromos autóját

A BMW készen áll, hogy bemutassa az iX3-at, a bajor autógyártó elindított egy bemutató kampányt a közösségi médiában ahol

Read More...

Alaposan visszaesett a BMW értékesítése

Kínában már látszik a fordulat Nem meglepetés, hogy globálisan alaposan visszaesett a BMW értékesítése, a pandémia miatt a márkacsoport eladásai

Read More...