Dróntámadás hozza a drágulást a benzinkutakra

In hír, üzemanyag

Dróntámadások érték szombaton a szaúd-arábiai Aramco állami olajvállalat két olajterminálját köztük a világ legnagyobb olajfinomítóját

A kőolaj árfolyama évtizedek óta nem látott mértékben emelkedett. Összeszedtük a főbb fundamentális és technikai tényezőket, hogy következtetéseket tudjunk levonni a kőolaj árfolyamának jövőbeli alakulására vonatkozóan. Nagy valószínűséggel hosszabb távon visszatérhet az olaj ára a pénteki szintekre.

Leginkább egyszeri hatásnak tudható be a szaúdi terrorcselekmény hatása az olajra. Szaúd-Arábia kiesésével jóformán megszűnt a rugalmasság termelői oldalon, mely egy újabb váratlan termeléskiesésénél gondot okozhat, így egyfajta kockázati prémium épülhetett be a nyersolaj árába. Azonban távolabbról nézve a lassuló világgazdaság a keresleti oldalon fejti ki negatív hatását, az Egyesült Államok folyamatosan növekvő palaolajkitermelése pedig kínálati többlettel fenyeget, így hosszabb távon továbbra sem látszik az olaj számára a fény az alagút végén.

Armaco nyersolaj finomító

Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 67,28 dollárra emelkedett az ázsiai piacokon, 11 százaléknyit a pénteki záráshoz képest. A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára szintén 10 százalékot meghaladó mértékben, hordónként 60,60 dollárra nőtt. Közvetlenül nyitás után mindkét típus ára magasabban is állt.
A szaúdi olajkitermelés átmenetileg több mint a felére csökkent, miután a jemeni húszi lázadók szombaton dróntámadásokat intéztek két szaúdi olajterminál ellen. Világszinten ez 5 százalékos ideiglenes kínálatcsökkenést jelent.

Donald Trump amerikai elnök vasárnap este már bejelentette, hogy mivel a Szaúd-Arábia elleni támadásnak hatása lesz az olajárakra, felhatalmazta az energetikai tárcát és az illetékes hivatalokat az amerikai stratégiai olajtartalék (SPR) megnyitására szükség esetén. Az elnök gyors fenyegetőzésbe is kezdett: az Egyesült Államok szerinte készen áll arra, hogy válaszcsapást mérjen a szaúdiak elleni támadás miatt. Korábban Iránt gyanúsították az ügyben, amely tagadta, hogy köze lenne az ügyhöz.

Konklúzió

1991, vagyis az Öbölháború óta nem látott mértékben ugrott meg az olaj ára a szaúdi olajlétesítmények elleni hétvégi dróntámadást követően
Bár hétfőn változatlanok maradtak a hazai üzemanyagárak, naivitás lenne azt gondolni, hogy a piacot érintetlenül hagyná a mostani krízis. Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője szerint 10-20 forintos áremelkedés sem kizárt a jövőben, és ha nem enyhül a feszültség, akkor hozzá kell szokni a magasabb árszinthez.

A szakértő szerint a rövidtávú kérdés az, milyen gyorsan állhat vissza a termelés a hétvégi támadást követően. A korábbi jóslatok mindössze néhány hétre tették ezt, a Reuters délután már hónapokat említett. Ám a probléma ezzel távolról sem oldódik meg. Az is kérdés ugyanis, hogy a támadás hogyan befolyásolja a geopolitikai helyzetet: ha tartós marad a mostani feszültség, akkor tartós áremelkedéssel kell majd számolni.

Forrás: portfolio.hu, hvg.hu

You may also read!

Harley Davidson Low Rider S

Harley Davidson Low Rider S teszt – férfias játékszer

A hétvégén egy Harley Davidsont tesztelhettem. A Low Rider S egy nagyon őszinte motor.  Finomnak semmiképpen nem mondanám. De

Read More...
Hofele Mercedes GLS

A Hofele fényűző magasságba emeli a Mercedes GLS-t – Hofele Mercedes GLS

A Hofele német tuningcég nemrég mutatta be, hogy alakítja tökéletessé a Mercedes-Benz GLS-t, amelyet Ultimate HGLS-nek neveznek. Megjelenésében keveredik a

Read More...
Lancia Ypsilon mild hibrid

Emlékszel még a Lancia-ra? Még nem tűnt el, jön a Lancia Ypsilon mild hybrid speciális kiadása

Idén az év elején a Lancia egy utolsó lendületet vett, hogy életben tartsa még néhány évig a márkát az

Read More...