Dróntámadás hozza a drágulást a benzinkutakra

In hír, üzemanyag

Dróntámadások érték szombaton a szaúd-arábiai Aramco állami olajvállalat két olajterminálját köztük a világ legnagyobb olajfinomítóját

A kőolaj árfolyama évtizedek óta nem látott mértékben emelkedett. Összeszedtük a főbb fundamentális és technikai tényezőket, hogy következtetéseket tudjunk levonni a kőolaj árfolyamának jövőbeli alakulására vonatkozóan. Nagy valószínűséggel hosszabb távon visszatérhet az olaj ára a pénteki szintekre.

Leginkább egyszeri hatásnak tudható be a szaúdi terrorcselekmény hatása az olajra. Szaúd-Arábia kiesésével jóformán megszűnt a rugalmasság termelői oldalon, mely egy újabb váratlan termeléskiesésénél gondot okozhat, így egyfajta kockázati prémium épülhetett be a nyersolaj árába. Azonban távolabbról nézve a lassuló világgazdaság a keresleti oldalon fejti ki negatív hatását, az Egyesült Államok folyamatosan növekvő palaolajkitermelése pedig kínálati többlettel fenyeget, így hosszabb távon továbbra sem látszik az olaj számára a fény az alagút végén.

Armaco nyersolaj finomító

Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 67,28 dollárra emelkedett az ázsiai piacokon, 11 százaléknyit a pénteki záráshoz képest. A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára szintén 10 százalékot meghaladó mértékben, hordónként 60,60 dollárra nőtt. Közvetlenül nyitás után mindkét típus ára magasabban is állt.
A szaúdi olajkitermelés átmenetileg több mint a felére csökkent, miután a jemeni húszi lázadók szombaton dróntámadásokat intéztek két szaúdi olajterminál ellen. Világszinten ez 5 százalékos ideiglenes kínálatcsökkenést jelent.

Donald Trump amerikai elnök vasárnap este már bejelentette, hogy mivel a Szaúd-Arábia elleni támadásnak hatása lesz az olajárakra, felhatalmazta az energetikai tárcát és az illetékes hivatalokat az amerikai stratégiai olajtartalék (SPR) megnyitására szükség esetén. Az elnök gyors fenyegetőzésbe is kezdett: az Egyesült Államok szerinte készen áll arra, hogy válaszcsapást mérjen a szaúdiak elleni támadás miatt. Korábban Iránt gyanúsították az ügyben, amely tagadta, hogy köze lenne az ügyhöz.

Konklúzió

1991, vagyis az Öbölháború óta nem látott mértékben ugrott meg az olaj ára a szaúdi olajlétesítmények elleni hétvégi dróntámadást követően
Bár hétfőn változatlanok maradtak a hazai üzemanyagárak, naivitás lenne azt gondolni, hogy a piacot érintetlenül hagyná a mostani krízis. Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője szerint 10-20 forintos áremelkedés sem kizárt a jövőben, és ha nem enyhül a feszültség, akkor hozzá kell szokni a magasabb árszinthez.

A szakértő szerint a rövidtávú kérdés az, milyen gyorsan állhat vissza a termelés a hétvégi támadást követően. A korábbi jóslatok mindössze néhány hétre tették ezt, a Reuters délután már hónapokat említett. Ám a probléma ezzel távolról sem oldódik meg. Az is kérdés ugyanis, hogy a támadás hogyan befolyásolja a geopolitikai helyzetet: ha tartós marad a mostani feszültség, akkor tartós áremelkedéssel kell majd számolni.

Forrás: portfolio.hu, hvg.hu

You may also read!

A Tesla tulajok szerint könnyen becsapható az autopilot rendszer

Az autós magazin aggodalma teljesen jogos, ők sem gondolták, hogy mennyire egyszerű kijátszani az autó védelmi rendszerét. Az NHTSA és

Read More...

Árverésen egy LaFerrari, 3 millió dollár feletti árat várnak

Eladásra kínálják ezt az alig használt 2014-ben gyártott Ferrari LaFerrari sportautó ritkaságot. Jelenleg a washingtoni Bellevue-ban várakozik egy méregdrága

Read More...

A 2021-es VW Polo megfiatalodik LED világítást, digitális műszereket és nagyautós biztonsági technikát kap

A Volkswagen Polo óriás a kisautók között. Az 50 éve tartó sikere alatt több mint 18 millió eladott példánynál

Read More...