fbpx

81 százalékkal nőttek az elektromos autók eladásai Európában

In elektromos

A tavalyi év negyedik negyedévében folytatódott a dízelek hanyatlása az uniós újautó-piacon, miközben az elektromos autók egyre komolyabb eladásokat generálnak.

Az ACEA autógyártói szövetség adatai szerint az újonnan regisztrált személyautók közt a gázolajos autók aránya már csak 29,5 százalék volt a negyedik negyedévben 2019-ben. Mindez további 3,7 százalékos visszaesés az egy évvel korábbi negyedévhez képest – írta legfrissebb elemzésében az ACEA.

Mindez ugyanakkor még mindig azt jelenti, hogy nagyjából 1 millió darab dízelt adtak el gyártók a tavalyi negyedik negyedévben is. Ráadásul a helyzetük valamelyest stabilizálódni látszik két fontos piacon, Németországban és Franciaországban, ezekben az országokban plusz 4,3 % és 7,3%-os növekedést tudtak felmutatni a dízelek október és december között.

 

A legfontosabb kontraszt talán az elektromos autók piaca, amely 81 százalékkal nőtt ugyanezen időszak alatt. Természetesen a darabszámokban még mindig alig összevethetőek a hagyományos erőforrású autókkal, ugyanis ez a növekedés is mindössze 156 ezer elektromos autót jelentett. Mindez arányaiban 4,4 százalékos szeletet jelent az eladásokban.

A hibridek közt a konnektorosok aránya is komolyan fejlődik, szintén 80 százalék feletti 86,4 százalékos növekedést mutatott. Ugyanakkor számszerűségében még mindig a sima – külső töltés nélküli – hibridek jelentik a legerősebb alternatív hajtású csoportot, ezekből 252 ezer darabot adtak el a tavalyi év utolsó három hónapjában.

A benzines autók továbbra is messze vezetnek 57,3 százalékkal piaci részarányukkal, köszönhetően többek közt annak, hogy az eladások itt is komolyan nőttek, 11,9 százalékkal az utolsó negyedévben.

Forrás: hvg.hu

You may also read!

Nem állt meg a hazai autópark öregedése

Közel négymillió személyautó fut már a magyar utakon, és az állomány szépen halad a nagykorúság felé Hiába nőtt tavaly 15 százalékot

Read More...

Csúnyán indult az év az európai autópiacon

Nagy visszaeséssel indult 2020 az európai autópiacon Az eladások minden nagyobb ország autópiacán estek, a márkacsoportok közül különösen a franciák

Read More...
zöldebb a kecskeméti Mercedes

Egyre zöldebb a kecskeméti Mercedes-Benz gyár – és ezt díjazták is

Első helyezett lett a kecskeméti Mercedes-Benz gyár a Daimler nemzetközi környezetvédelmi pályázatán. 20 éves az Environmental Leadership Award: a kiemelkedő

Read More...

Leave a reply: