Koronavírus: ennél már nem lesz olcsóbb a benzin?

In hír, üzemanyag

Szaúd-Arábia, az OPEC vezető állama nem akarja válasz nélkül hagyni, hogy a koronavírus-járvány miatt visszaesett az olaj iránti kereslet

A decemberi kitermeléscsökkentési megállapodást újabb jelentős korlátozással akarja megfejelni.

Szaúd-Arábia azt akarja, hogy az OPEC március első hetében tartandó értekezletén újabb kitermeléscsökkentés mellett döntsenek az olajkartell tagállamai. Ezzel válaszolnának arra, hogy a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések, elsősorban a karanténok miatt jelentősen visszaesett a világpiaci olajkereslet – írja a Financial Times az ügyhöz közelálló forrásra hivatkozva. A szaúdi vezetés rá akarja venni Moszkvát is, hogy vegyen részt a kőolaj-kitermelés napi egymillió hordós visszavágásában.
A sivatagi királyság vállalná, hogy a csökkentés legnagyobb része rá esne, a maradékon osztoznia kellene Kuvaitnak, az Egyesült Arab Emírségeknek és Oroszországnak. Az OPEC 2016 óta működik együtt az oroszokkal az úgynevezett OPEC+ szövetség keretében, amelynek eredményeként jelentősen mérsékelni tudták a világon a kőolajkínálatot, felnyomva ezzel a fekete arany árát. Legutóbb decemberben kétmillió hordós napi vágásról állapodtak meg, amelynek eredményeként január elején hordónként 70 dollár körül is járt a kőolaj ára.

Vége lehet a benzinár csökkenésének

A koronavírus-járvány okozta gazdasági gondok miatt azonban a Brent jegyzése február végére 50 dollár/hordóra esett. Ez azt jelenti, hogy fertőzés gyors olaszországi terjedése óta – azaz kevesebb mint egy hét alatt – tíz százalékkal zuhant az olajár. Február elején az OPEC-tagállamok szakértőinek találkozóján még napi 600 ezer hordós visszafogásra tettek javaslatot, ám ez még az előtt volt, hogy a járvány gyorsan elkezdett terjedni Kínán kívül is.

Az oroszok hezitálnak: nem akarnak részt vállalni az újabb jelentős kitermeléscsökkentésben, amíg nem látható, milyen hatása lesz a járványnak a világgazdaságra. Az elemzők egyre sötétebb jóslatokat fogalmaznak meg: már olyan előrejelzés is született, amely szerint idén nem fog nőni a világ olajkereslete. Korábban egyszázalékos, azaz napi egymillió hordós emelkedést jósoltak.

A szakértők szerint az OPEC+ csoportnak gyorsan reagálnia kellene az új helyzetre, hogy bizonyítsa: kész határozottan útját állni az árcsökkenésnek. Ez azonban azt is jelentené, hogy a benzinárak sem csökkennének tovább.

Forrás: napi.hu

You may also read!

A Tesla tulajok szerint könnyen becsapható az autopilot rendszer

Az autós magazin aggodalma teljesen jogos, ők sem gondolták, hogy mennyire egyszerű kijátszani az autó védelmi rendszerét. Az NHTSA és

Read More...

Árverésen egy LaFerrari, 3 millió dollár feletti árat várnak

Eladásra kínálják ezt az alig használt 2014-ben gyártott Ferrari LaFerrari sportautó ritkaságot. Jelenleg a washingtoni Bellevue-ban várakozik egy méregdrága

Read More...

A 2021-es VW Polo megfiatalodik LED világítást, digitális műszereket és nagyautós biztonsági technikát kap

A Volkswagen Polo óriás a kisautók között. Az 50 éve tartó sikere alatt több mint 18 millió eladott példánynál

Read More...