Koronavírus: ennél már nem lesz olcsóbb a benzin?

In hír, üzemanyag

Szaúd-Arábia, az OPEC vezető állama nem akarja válasz nélkül hagyni, hogy a koronavírus-járvány miatt visszaesett az olaj iránti kereslet

A decemberi kitermeléscsökkentési megállapodást újabb jelentős korlátozással akarja megfejelni.

Szaúd-Arábia azt akarja, hogy az OPEC március első hetében tartandó értekezletén újabb kitermeléscsökkentés mellett döntsenek az olajkartell tagállamai. Ezzel válaszolnának arra, hogy a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések, elsősorban a karanténok miatt jelentősen visszaesett a világpiaci olajkereslet – írja a Financial Times az ügyhöz közelálló forrásra hivatkozva. A szaúdi vezetés rá akarja venni Moszkvát is, hogy vegyen részt a kőolaj-kitermelés napi egymillió hordós visszavágásában.
A sivatagi királyság vállalná, hogy a csökkentés legnagyobb része rá esne, a maradékon osztoznia kellene Kuvaitnak, az Egyesült Arab Emírségeknek és Oroszországnak. Az OPEC 2016 óta működik együtt az oroszokkal az úgynevezett OPEC+ szövetség keretében, amelynek eredményeként jelentősen mérsékelni tudták a világon a kőolajkínálatot, felnyomva ezzel a fekete arany árát. Legutóbb decemberben kétmillió hordós napi vágásról állapodtak meg, amelynek eredményeként január elején hordónként 70 dollár körül is járt a kőolaj ára.

Vége lehet a benzinár csökkenésének

A koronavírus-járvány okozta gazdasági gondok miatt azonban a Brent jegyzése február végére 50 dollár/hordóra esett. Ez azt jelenti, hogy fertőzés gyors olaszországi terjedése óta – azaz kevesebb mint egy hét alatt – tíz százalékkal zuhant az olajár. Február elején az OPEC-tagállamok szakértőinek találkozóján még napi 600 ezer hordós visszafogásra tettek javaslatot, ám ez még az előtt volt, hogy a járvány gyorsan elkezdett terjedni Kínán kívül is.

Az oroszok hezitálnak: nem akarnak részt vállalni az újabb jelentős kitermeléscsökkentésben, amíg nem látható, milyen hatása lesz a járványnak a világgazdaságra. Az elemzők egyre sötétebb jóslatokat fogalmaznak meg: már olyan előrejelzés is született, amely szerint idén nem fog nőni a világ olajkereslete. Korábban egyszázalékos, azaz napi egymillió hordós emelkedést jósoltak.

A szakértők szerint az OPEC+ csoportnak gyorsan reagálnia kellene az új helyzetre, hogy bizonyítsa: kész határozottan útját állni az árcsökkenésnek. Ez azonban azt is jelentené, hogy a benzinárak sem csökkennének tovább.

Forrás: napi.hu

You may also read!

hotrod

Európa legdurvább tuning építése az UNIX-AMTS 2024-en!

Exkluzív dupla premier Budapesten, a Hotrod Hangar csapatával Az AMTS szervezői minden évben igyekeznek olyan autókat kiállítani, ami a látogatókból

Read More...
Morris Nomad

Morris Nomad

A Morris Nomad egy olyan autó, amelyet a Leyland Australia gyártott az ausztrál piacra 1969 és 1972 között. Ez

Read More...
elektromos Toyota pickup

Beszállhat az elektromos pickupok versenyébe a Toyota

Belső források szerint elképzelhető, hogy nagyméretű elektromos platós haszonjármű fejlesztését tervezi a Toyota. A jelek egyelőre csak áttételesek, de

Read More...
Verified by MonsterInsights