A nyilvános WC, az okostelefon vagy a kormánykerék szennyezettebb? Az autó fertőtlenítése

In Téma
autó fertőtlenítése

Röpke pár nap, hét alatt mindennapi rutinjaink szerves részévé vált a koronavírussal való szembenézés. Mára már azt is tudjuk, nem csak a levegőben, emberről emberre terjed a COVID-19, de a különböző felületeken is életképes maradhat és fertőzhet a vírus. Így például az autónk külső és belső felületein egyaránt. De hogyan előzhetjük meg, hogy a kocsink hordozóvá váljon?

„A megelőzés érdekében egyre többen használják napi szinten az autójukat tömegközlekedés helyett – hiszen vannak olyanok, akik sajnos nem tehetik meg, hogy otthonról dolgoznak, és nem járnak be a munkahelyükre. Ezért a személyes higiéné, illetve háztartásunk mellett a gépkocsink tisztántartására is fokozottan ügyelnünk kell, ugyanis könnyen vírusok hordozójává válhat” – árulta el Markó Zoltán, a Duna Autó Zrt. kereskedelmi és marketingigazgatója. Az óbudai vállalat szakemberei ezért megfogalmaztak pár hasznos tippet, amelyekkel teljesen megtisztíthatjuk autónkat, hogy minimalizáljuk a nem kívánt vírusokat és baktériumokat a felületéről.

A kormánykerék lehet a baktériumok és vírusok melegágya

A jármű legszennyezettebb felülete a kormánykerék. Megdöbbentő, de akár négyszer több baktérium is tenyészhet rajta, mint a nyilvános mosdók WC ülőkéjén, és akár hatszor több mint egy okostelefon képernyőjén[1]. Tisztán tartásához azonban elegendő, ha előbb tiszta vizes ruhával áttöröljük, majd fertőtlenítő kendőt vagy szappanos vizet használunk. A szappannak nem kell alkoholalapúnak vagy antibakteriálisnak lennie, a hagyományos kézszappan, mosogatószer vagy az ezen alapuló, oldatokat tartalmazó autótisztító ugyanolyan hatékony a vírus ellen.

Fontos, hogy a kormány mellett a többi, nagy tapintású felületet is megtisztítsuk autónk belsejében. Így például az infotainment érintőképernyőt, audio kezelőfelületet, váltógombot, irányjelzőt, elektromos ablak, tükör és reteszelő gombokat, valamint a slusszkulcsot vagy az indítógombot. Annak elkerülése érdekében, hogy ezeknek az elemeknek az elektronikus részegységei megsérüljenek, fertőtlenítő törlőkendő használata ajánlott. Az ajtó fogantyúkat és az ablakokat pedig kívül-belül érdemes megtisztítatni a cseppfertőzés minimalizálására törekedve.

Az autó kulcstartóinak és más festett felületeinek tisztításához az alkohol alapú tisztítószerek helyett hipós oldatot ajánlott használni. A hipó eltávolítja az összes vírusképződést anélkül, hogy megsértené ezeket a platformokat. Általános hüvelykujjszabály azonban, hogy el kell kerülni a hipót minden olyan anyagon, amely nem műanyagból készült.

Ne felejtsük el a szöveteket!

Az autó tisztításakor nem szabad figyelmen kívül hagynunk a puha felületeket, például a szőnyegeket, biztonsági öveket, ülések ülő felületét és hátoldalát. Ezen felületek fertőtlenítéséhez használhatunk bőr-, szőnyeg-, illetve kárpittisztítót vagy sampont.

Ezen kívül több fertőtlenítő spray és törlőkendő is hatásos lehet. Mielőtt azonban nekiállnánk az egész autó takarításának, teszteljük le az új tisztítószert egy kicsi, észrevétlen területen. A bőrfelületeket kezelhetjük sminktisztító kendővel, ami hidratáló szereket tartalmaz, de így is fontos az utólagos kondicionálás, hogy elkerüljük a repedéseket.

Gondoljunk gyermekeinkre!

„Nem csak a saját, hanem gyermekeink, szeretteink egészségére is oda kell figyelnünk. Épp ezért fontos, hogy időt szánjunk olyan tárgyak, felületek tisztán tartására, amelyeket ők is rendszeresen használnak autónkban. Így például a hátsó ülésen használható szórakoztatórendszer, klímaberendezés, távirányító, autótakaró, valamint minden olyan könyv és játék, amelyeket gyermekeink tartanak az autóban” – hangsúlyozza Markó Zoltán.

A plüssállatok címkéi egyértelmű kezelési útmutatót nyújthatnak, de a legtöbb gond nélkül mosható gépben, alacsony hőfokon és kisebb centrifugálással. A kemény műanyag játékok viszont hígított hipós oldatban érdemes fertőtleníteni – rajtuk a vírusok ugyanis 2-3 napig is életképesek lehetnek. Arra viszont figyeljünk, hogy soha ne keverjük a hipót és az ammóniaalapú tisztítószereket!

autó fertőtlenítése

 

Az újbóli fertőzés megakadályozása

A Duna Autó Zrt. kereskedelmi és marketingigazgatója felhívja a figyelmet, hogy az újbóli fertőzést csak úgy kerülhetjük el, ha megőrizzük saját egészségünket, tisztán tartjuk autónkat és napi szinten fertőtlenítjük azokat a felületeket, amelyeken rendszeresen tartjuk kezünket.

„Az eldobható kesztyűk viselete erősen ajánlott autótakarítás során is. Egyrészről, mert megóvhatják kezünket az erős tisztítószerektől, másrészt meggátolhatják a vírusok terjedését. Használat után viszont kifelé fordítva vegyük le, és azonnal mossunk kezet. Nem ajánlottak a többszörös használatos kesztyűk, hiszen vírushordozóvá válhatnak, és elterjeszthetik más felületekre is a kórokozókat. Emellett erősen ajánlott az ózonos klímatisztítás, amely a baktériumok és vírusok nagy részét elpusztítja. A teljes fertőtlenítéshez azonban elengedhetetlen a pollenszűrők cseréje is. Nem csak most, a koronavírus terjedésének idején, de általánosan, egészségünk megőrzése érdekében.”

autó fertőtlenítése

You may also read!

Berta Benjamin F4

F4-es Dávid az F3-as Góliátok között

Bár a Gender Racing Dávidját Berta Benjáminnak hívják, de az ősi bibliai történetet majdnem teljesen tökéletesen ültette át a

Read More...
Skoda Fabia

Itt a 4. generációs Skoda Fabia

A Skoda Fabia 22 éve indult hódító útjára és nagyon sikeres modellnek mondható. Ez már a negyedik generáció. A

Read More...
bővül a GreenGo

Két országban bővíti flottáját a GreenGo

Új, Skoda Citigo e iV elektromos autókkal bővül a GreenGo hazai és prágai flottája. Azért éppen ezzel a modellel,

Read More...