Az EV-k nagyszámú elterjedésére számíthatunk, a technikai forradalom elkezdődött

In elektromos autók, Technológia
Év Autója 2022

Az internet elterjedéséhez hasonlítják az elektromos autók gyorsabb ütemű terjedését a világon. A vártnál sokkal hamarabb leválthatják a belső égésű motorral szerelt társaikat.

Gondolta volna húsz évvel ezelőtt, hogy az internet berobban az életünkbe és természetessé válik a használata? Elképzelhetőnek tartja, hogy az elektromos autók is hasonló módon terjednek el mint a mobiltelefon vagy az internet? A BBC főszerkesztője, Justin Rowlatt szerint a válasz egyértelműen igen.

Az újságíró szerint amit napjainkban az autóiparban tapasztalunk, nemcsak egyszerűen a fogyasztói kereslet átalakulása, hanem egy nagyon komoly technológiai forradalom. Úgy tűnik, hogy valamennyi autógyártó osztja ezt a nézetet, és gyorsan EV kocsikat kezdett gyártani illetve fejleszteni.

Minden jel arra utal, hogy a belső égésű motorok halála felgyorsul, mivel a nagy autógyártók nem egyszerűen a ICE motorok fejlesztésének lassításába kezdett, hanem egyenesen a belső égésű motorok gyártásának teljes leállításának terveit tárja fel.

A legnagyobb autókonszern, a General Motors 2035-re teljesen átáll az EV-re. A Ford kutatásai sokkal merészebbek, szerintük az Európában értékesített összes jármű 2030-ban már csak elektromos lesz. A Volkswagen egyértelműen kijelentette, hogy 2030-ban az eladott autóinak 70 százaléka kizárólag e-autó lesz. A Jaguar is csak 2025-ig ad el benzines járműveket, míg a Geely tulajdonában lévő Lotus három évvel később követi a példáját. A Volvo kicsit visszafogottabb, ‘csak’ 2030-tól állítja át üzemeit EV gyártásra.

Egyértelmű tapasztalható a felgyorsulás, látható hogy tömegesen vándorolnak el a vásárlók a benzines modellektől. Annak ellenére, hogy az autóeladások a koronavírus-járvány miatt ötödével visszaestek, az elektromos autók globális értékesítése 2020-ban 43 százalékkal, összesen 3,2 millióra nőtt az előző évekhez képest.

Ez egy olyan trend, amelyet már a számítástechnikai forradalomban az internet jóvoltából megtapasztalhattunk. A 90-es évek végén az informatikai szakemberek a PC-k fejlesztésbe kezdtek teljes erővel, hogy online kapcsolat elérésére képes gépeket gyárthassanak elérhető árakon. Az új évezred eleje elhozta internethasználatának robbanásszerű elterjedését. 1995-ben még alig 16 millió ember volt online. 2001-re 513 millióan voltak. Ma már bőven meghaladja a 3 milliárdot.

A kimutatások szerint az eladásokban egy hullámgörbe volt látható, mielőtt elfogadták a felhasználók a világhálót, majd ezután hirtelen megindult a piac megtöltése számítógépekkel. Az internet terjedésének oka a PC-k hardvereinek olcsóbbá tétele volt. Ugyanúgy, mint jelenleg az EV-k esetében az akkumulátor.

Az elektromos autók korábban nagyon drágák voltak, főleg az akkumulátorok magas költségei miatt. Madeline Tyson, az RMI (amerikai megújuló energiával foglalkozó) kutatócsoport vezetője szerint alig egy évtizeddel ezelőtt több mint 1000 dollárba került kilowattóránként az akkumulátor-energia; most már közelít a 100 dollárhoz.

A most eladott autók 5 százaléka elektromos, úgy tűnik, hogy a második hullám alján lehetünk. A kutatók azt jósolják, hogy lassan pörög fel a piac és az EV-eladások száma négy év alatt mindössze 20 százalékra emelkedik, majd 2030-ra a görbe meredek szegmensét fogjuk tapasztalni, az EV-eladások 40 százalékra ugranak. Innentől a következő 10 éven belül előreláthatóan gyakorlatilag minden eladott új autó kizárólag tisztán elektromos lesz.

Az EV-forradalom hajnalán vagyunk valóban és most csak rajtunk múlik, hogy mikor következik be az igazi technikai robbanás.

Forrás: carscoops

You may also read!

hotrod

Európa legdurvább tuning építése az UNIX-AMTS 2024-en!

Exkluzív dupla premier Budapesten, a Hotrod Hangar csapatával Az AMTS szervezői minden évben igyekeznek olyan autókat kiállítani, ami a látogatókból

Read More...
Morris Nomad

Morris Nomad

A Morris Nomad egy olyan autó, amelyet a Leyland Australia gyártott az ausztrál piacra 1969 és 1972 között. Ez

Read More...
elektromos Toyota pickup

Beszállhat az elektromos pickupok versenyébe a Toyota

Belső források szerint elképzelhető, hogy nagyméretű elektromos platós haszonjármű fejlesztését tervezi a Toyota. A jelek egyelőre csak áttételesek, de

Read More...
Verified by MonsterInsights