Mi az oka a luxuskocsik gyors értékcsökkenésének?

In hír, Szponzorált cikk
luxuskocsik gyors értékcsökkenése

Rövid idő alatt akár a harmadára is eshet az áruk.

Értékállóság szempontjából nagyon csúfosan szerepelnek az ezzel kapcsolatos listákon a luxusautók, különösen a német márkák. Ennek köszönhetően néhány év elteltével azok az autók – amikről új korukban sokan csak álmodozhatnak, hiszen újonnan a vételáruk egy családi házéval vetekszik – elérhetővé válnak egy szélesebb vásárlói réteg számára is.

Akadnak persze olyan vevők is, akik nem szeretnének más után átvenni az autót, mégis sokszor a pénztárcánk vastagsága a meghatározó, így alapvetően felmerül a kérdés ilyenkor, hogy használt vagy új autót vegyünk? Az új autónak magasabb az ára, viszont a szervizköltséggel alapvetően nem kell kalkulálnunk, hiszen elvileg nem lehetnek korábban nem ismert problémák, ezzel szemben számolni kell az értékvesztés kérdésével, míg a használt autónál pont fordítva. Egy használt autónál a fenntartási költség, illetve a jövőbeli kiadások lehetnek azok, amik a kedvező ár fényét kicsit tompítják. Minden olyan esetben, amikor használt autó vásárlása mellett döntünk, meghatározó jelentőségű, hogy ismerjük minden adatot, így a járműtörténet egyes elemeit, kezdve a korábbi balesetekkel, az ebből adódó esetleges szerviztörténettel, a valós megtett kilométerek számával. Mindemellett persze érdemes azzal a tudással is felvérteznünk magunkat egy rossz üzlet ellen, hogy a kiválasztott típus milyen hibákat rejt, milyen előnyei vannak.

Középkategória vagy luxus?

Ahogy azt már az előbbiekben is felvázoltuk, korántsem lehetetlen egy felsőbb kategóriába tartozó autót néhány évvel később az árának töredékéért beszerezni. Ezzel szemben egy kevésbé prémiumnak meghatározott típus több évig is megőrzi közel újkori vételárát, ha gazdája kellő figyelmet fordít a karbantartására, illetve vigyázott az autóra. Tehát a legnagyobb költségünkként az értékvesztést számolhatjuk el, így közel sem mindegy, hogy egy elismert, jó megbecsülésű középkategóriás autót választunk, egy kevéssé neves márka vagy egy luxus márka autóját. Meghatározó elem az érték csökkenésében az is, hogy a későbbiekben milyen lehetőségeink lesznek az alkatrészek beszerezésére, mennyire könnyű és olcsó, vagy drága és bonyolult az utánpótlás. Ez azt jelenti, hogy adott autóknál könnyen spórolhatunk, amikor újonnan megvásároljuk őket a szalonban, de ha kevéssé elismert típusról van szó, ezt a nyereséget az eladáskor el is bukjuk. A márka megítélése tehát kulcsfontosságú az értékállóság tekintetében, de éppilyen fontos az is, hogy az autóba milyen motort szereltek. Nem mellesleg az értékcsökkenés képzeletbeli dobogójának első helyén az elektromos autók állnak, és csak utánuk következnek a magasabb kategóriás autók.

Tehát egy új autó vásárlásakor, fontos tudni, hogy már az első kilométerek megtételével az árának egy jelentős részét elveszíti, akár 10-30 százalékot is csökkenhet értéke. Ez a következő években, azaz 4-5 éves korában az autó értéke akár 50-60 százalékos árzuhanást is mutathat. Mindemellett tudnunk kell azt is, hogy az ezt következő években ez a nagymértékű értékcsökkenés lelassul, és így körülbelül nagyjából évente 10 százalékkal számolhatunk.

 

Szponzorált cikk

You may also read!

2 év alatt 2 millió forinttal drágultak a használt autók

Míg az új autók piaca a tavalyi évben csökkent, a használt autók piacán erős élénkülés látható. Alighanem rekordév lesz

Read More...
AMTS 2022

AMTS 2022 – január végén indul a nyereményautó-átépítés a Westendben

Idén egy egyedi Mazda MX-5 Roadster kerül kisorsolásra az Automobil és Tuning Show-n Idén is egy szakavatott csapat által egyedivé

Read More...
BMW R 18

A BMW Motorrad a Verona Motor Bike Expón mutatja be az R 18 M és az R 18 Aurora modelleket

Az exkluzív custom motorok két híres olasz motorépítő munkái a BMW Motorrad Italia és márkakereskedői hálózata támogatásával A veronai Motor

Read More...