Mi az a VIN-dekóder, és miben segít használt autó vásárlásakor?

In hír, Szponzorált cikk
VIN-dekóder

Használt autó vásárlásakor fontos információ.

Rengeteg buktatója van az autóvásárlásnak, különösen, ha használt autót szeretnénk hazavinni. Mielőtt belevágnánk a nagy kalandba, jobban járunk a lehető legtöbb információ begyűjtésével a témakörben, ha el akarjuk kerülni a csalódást vagy az átverést, illetve ezek ötvözeteit. Az egyik legfontosabb fogalom és tevékenység, amire mindenképpen szükségünk lesz, az az alvázszám ellenőrzés. Ha ez egyelőre nem árul el számunkra sok új információt, segítünk megérteni, miről is van szó.

Minden autó rendelkezik alvázszámmal, aminek a nemzetközi neve Vehicle Identification Number, ennek tehát a rövidítése nem más, mint az a bizonyos VIN szám. Ez egyfajta jármű azonosító szám, ami nem azonos a jól látható rendszámokkal, annál jóval hosszabb, és nem az autó orrán található. A VIN szám egy 17 karakterből álló egyedi specifikus azonosító, ami minden autónál eltérő, és aminek segítségével azonosíthatóvá válik minden egyes legyártott darab. 1980 óta nemzetközileg azonos rendszer szerint alakulnak ezek a karaktersorok, így mivel a rendszám változhat, könnyen felismerjük az alvázszám leolvasásával, hogy milyen autóról van szó. Ezzel nem csak a gyártót, a típust, hanem rengeteg egyéb információt is megszerezhetünk az utunkba kerülő autókról, ami nem hátrány, ha éppen egy használt kocsi megvásárlását fontolgatjuk.

 

Miben segít?

Ahogy az már az előbbiekből is egyértelműen kiderült, az alvázszám leolvasása azért fontos, hogy megismerhessük az autó történetét. A VIN-dekóder egy olyan rendszer, ami ebben van segítségünkre, és ami néhány kattintással egy gyakorlatilag teljes átvilágításnak is nevezhető bemutatót tart a kinézett autóról. Mindehhez az alvázszámra lesz szükségünk, ezért nem árt gyanút fognunk, ha a kereskedő nem akarja megosztani velünk ezt az információt.

Pontosan mit tudhatunk meg az autóról az alvázszám segítségével? Először is azt, hogy milyen tulajoknál járt korábban a kocsi. Ez nagyon fontos, mert lehet, hogy az aktuális eladó nagyon megbízható, szimpatikus és őszinte is, de mindez kevés, ha őt is átverték korábban. És akármilyen elkeserítő ezt leírni, sajnos ez gyakran előfordul ezen a piacon, viszont megvédhetjük magunkat az autó leinformálásával.

Hogy miben segít még? Abban, hogy megtudjuk az autóról, hogy milyen korábbi balesetek érték, ha érték egyáltalán. Ezekkel kapcsolatban akár fotókat is őrizhet a rendszer, ami a vételár miatt különösen hasznos információ. Az alvázszám leolvasása megkönnyíti a vásárló dolgát, hiszen a szerviztörténet is megismerhető válik általa. A vevők gyakran az egyik legfontosabb adatnak a futott kilométerek számát tartják, és sokakban nem merül fel még manapság sem, hogy a műszerfalon látott szám nem a valóságot mutatja. Szerencsére az igazság kiderítésében itt is segít a VIN szám, hiszen a visszatekert kilométerórák nem tudnak mit tenni a rendszerben rögzített adatokkal szemben. A szériahibák, a kimaradt karbantartás mind megismerhető, ami nagyon fontos továbbá, azt is megtudhatjuk, szerepel-e rendőrségi adatbázisban, vagy éppen körözés alatt áll-e az autó.

Szponzorált cikk

You may also read!

2 év alatt 2 millió forinttal drágultak a használt autók

Míg az új autók piaca a tavalyi évben csökkent, a használt autók piacán erős élénkülés látható. Alighanem rekordév lesz

Read More...
AMTS 2022

AMTS 2022 – január végén indul a nyereményautó-átépítés a Westendben

Idén egy egyedi Mazda MX-5 Roadster kerül kisorsolásra az Automobil és Tuning Show-n Idén is egy szakavatott csapat által egyedivé

Read More...
BMW R 18

A BMW Motorrad a Verona Motor Bike Expón mutatja be az R 18 M és az R 18 Aurora modelleket

Az exkluzív custom motorok két híres olasz motorépítő munkái a BMW Motorrad Italia és márkakereskedői hálózata támogatásával A veronai Motor

Read More...