A Lada Niva az elektromos átalakítás után is egy valódi terepjáró maradt

In elektromos autók

Az Elantrie egy német cég, amely megfizethető áron kínálja a szmogmentes, eredeti mindent kibíró orosz terepjárót.

Robusztus megjelenés, spártai egyszerűség és a legkeményebb útviszonyokat is legyőző megfizethető áru ’SUV’ nem más, mint a Lada Niva. Ez a lassan 45 éves korba lépő városban is használható autó még mindig beleszól a nagyok dolgába és sok vérbeli terepjárót megszégyenít a terepen.

Az orosz togliatti autógyárban 1977 óta megszakítás nélkül készített terepjáró most végre tett egy ugrást a modern korba. Azt, hogy továbbra is köztünk maradjon a Niva, a német Elantrie cégnek köszönhetjük, aki olcsó átalakító készletével villamosítja a jó öreg Lada Nivát. És a legjobb az egészben, hogy az átalakítás nem is olyan vészesen drága.

Az autó külsőleg semmit sem változott, megőrizte ’szépségét’, illetve a legfontosabb alkatrésze eltűnt, az pedig a kipufogócső. A motorháztető alá egy villanymotort szereltek, amely 87 LE teljesítményt ad le, szemben az eredeti szmogos 83 lóerős belsőégésű motorjával. Az elektromos motort egy 30 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátor táplálja, amelyet az üzemanyagtartály helyére építettek be.

Az Elantrie műhely mérnökei szerint a Lada Niva zéró emissziós változatának hatótávolsága az igénybevételtől függően 130-300 km lehet. Az átalakításnak köszönhetően az autó külső energiaforrássá is alakítható, amely az akkumulátorban tárolt energia egy részét elérhetővé teszi külső eszközök számára. Ehhez a csomagtartóba kettő darab aljzatot építettek ki, akár normál 220 V-os csatlakozást használó tartozékok vagy szerszámok üzemeltethetők innen.

Jelenleg csak a német piacon kapható a Lada Niva elektromos átalakító készlete körülbelül 2800 euróért. A cég kínál egy teljes csomagot is, amely még az új autót is tartalmazza alig 20 000 euróért. Ennyiért milyen jó lenne ha elterjedne az európai vadász és erdészeti cégek körében is az elektromos autók használata. Az orosz terepjáró mellett az Elantrie elkészítette a Dacia Sandero korábbi generációjához is az elektromos autó átalakító készletet.

Forrás: https://de.motor1.com/news/541760/lada-niva-elektro-umbau-elantrie/

You may also read!

Az okos módosításaival a Peugeot 8%-kal növeli a hatótávot

Valamennyi autógyártó egyre inkább már csak az elektromos technológiát fejleszti és akár egyszerű módszerekkel is jelentősen tudják javítani a

Read More...

Az Egyesült Királyságban új törvény született az elektromos járműtöltők számának növelésére

Az Egyesült Királyság kormánya a héten bejelentette, hogy Angliában az újonnan készült otthonokban és minden új épületben a jövő

Read More...

A vadonatúj Kia Niro világpremierje a 2021-es Seoul Mobility Show-n

A Kia a mai napon, a 2021-es Seoul Mobility Show-n mutatta be először a vadonatúj Kia Nirót, amellyel a

Read More...