A Mercedes vállalja a jogi felelősséget az autonóm közlekedésért

In automata vezetés

Amikor a Drive Pilottal szerelt Mercedes vezetője bekapcsolja az automata vezető rendszert az autójában, jogilag már nem vonható felelősségre az ekkor bekövetkező balesetért. Ha az autó mégis karambolozna, a Mercedes teljes egészében vállalja a felelősséget.

A felelősségvállalástól várja a német autógyártó, hogy előnyt szerezzen az autonóm vezetés terén. Ez a fejlesztési terület nagyon ellentmondásos a közeledők és a gyártók körében. A Mercedes ettől a merész döntéstől reméli, hogy valamennyi európai országban és az Egyesült Államok legtöbb államában bevezetheti a rendszer működését.

„A tavaly év végén mi kaptunk elsőként nemzetközi tanúsítványt a 3-as szintű rendszerhez” – nyilatkozta Gregor Kugelmann, a Drive Pilot vezető fejlesztési menedzsere a Road & Track amerikai magazinnak. „Célunk, hogy az év végéig megszerezzük az engedélyt Kaliforniában és Nevadában, majd ezután valamennyi államhoz beadjuk az engedélykérelmet.”

A német gyártó tudja, hogy Nevada állam tölti be a vezető szerepet az autonóm technológiával szembeni előírásokban. Ha a legszigorúbb közlekedési törvények betartása mellet engedélyt szerez, akkor más államok kormányaival együttműködve könnyebben bevezetheti a Drive Pilotot. A fejlett vezetőtámogató rendszerért vállalt felelősség segíthet meggyőzni a jogalkotókat a Drive Pilot jóváhagyásáról. A jogi felelősség meghatározása nagyon komoly téma, januárban egy Tesla sofőrjét emberöléssel gyanúsítottak meg, mert az autója a tilos jelzés ellenére nem állt meg és összeütközött egy másik járművel, miközben az Autopilot be volt kapcsolva. A balesetben két ember meghalt.

A Tesla vezetőtámogató rendszerei, hivatalosan Level 2 vagy Level 2+. Rengeteg bírálatot kapott az megnevezésért, mert ezzel elhitetik a használókkal, hogy többre képesek, mint amennyit valóban tud a rendszer. A terület több szakértője vádolja a Teslát, hogy megtévesztette a hatóságokat, engedély nélkül tesztelt magasabb szintű autonóm technológiákat a közutakon. Ezzel jogtalanul szerzett előnyhöz jutott.

A Mercedes is elkötelezett az autonom vezetés mellett, de jóval óvatosabb a rendszer és sokkal több korlátozást ír elő a Drive Pilot működéséhez. A rendszer csak 60 km/h-nál (40 mph) alacsonyabb sebességnél kapcsolható be és korlátozva van a helyek hozzáférése. Szigorúan csak osztott pályás úton, jelzőlámpák és körforgalmak nélküli utakon vagy egyéb forgalomirányító rendszerektől mentes övezetekben aktíválható. Csak a Mercedes által feltérképezett autópályákon, nappal és ideális látási körülmények között működik.

A rendszer több biztonsági funkcióval van kiegészítve. Kellő időben, 10 másodperccel korábban figyelmezteti a sofőrt, hogy visszaadja neki a kezelőszerveket, azaz a vezetést. A rendszer nem engedi, hogy az autóvezető aludjon közben, de már megengedi például Németországban, hogy a járművezető legálisan használja okostelefonját a volán mögött, amíg a Drive Pilot be van kapcsolva.

Forrás: https://www.carscoops.com/2022/03/mercedes-will-take-legal-responsibility-for-accidents-involving-its-level-3-autonomous-drive-pilot/

You may also read!

Peugeot 408

Üveggömbbe zárt Peugeot 408 : Nem győzzük kapkodni a fejünket!

 Nemcsak forog, de forgás közben különböző szögekből mutatja meg az új Peugeot 408-at az az átlátszó üveggömb, amely ugyanolyan

Read More...
hivatásos sofőrök

Kiöregedőben vannak a hivatásos sofőrök, várják a fiatalokat

Mi lehet vonzó a kamionozásban a nagy fizetés mellett? Magyarországon sok szakma küzd a munkaerőhiány problémájával, nem kivétel ez alól

Read More...
okoszebra

Véget ért a nagy okoszebra-szavazás: több ezer szavazatot gyűjtött a győztes város

Hamarosan újabb magyar várost tesz biztonságosabbá a Generali a Biztonságért Alapítvány: a Generali alapítványa által indított és a Pearl

Read More...