Lángba borult egy CNG-üzemű busz Olaszországban

In hír

Az alternatív üzemanyagok, mint például a sűrített földgáz (CNG) tisztább módja lehet, hogy a környezetet erősen károsító dízel buszokat és személygépkocsikat kiváltsa. Ritka esetekben azonban elromolhat valami ezeknél a járműveknél is. Pontosan ez történt április 16-án az olaszországi Perugia közelében, amikor egy városi, gáz üzemű busz kigyulladt. A tetőről kicsapó lángok úgy néztek ki, mintha film forgatáshoz használt kellék lenne.

 

Ami pozitívum a szerencsétlenségben, hogy senki sem sérült meg. Nem tartózkodott egyetlen utas sem a buszon és a sofőr még időben ki tudott menekülni. A helyi hírek szerint ő kért segítséget, de a tűz nagyon gyorsan szétterjedt. Amikor a tűzoltók a helyszínre értek már csak a teljesen kiégett busz vázát találták.

A buszról készült videó gyorsan terjed az interneten. Néhány kommentelő szerint elektromos járműről van szó, mások azt állítják, hogy egy FCEV-ről, egy hidrogén hajtású buszról van szó. Azonban a hivatalos jelentések szerint, egy Irisbus Iveco Cityclass gyulladt ki, ez egy normál belső égésű motorral szerelt autóbusz, amelynek a tetején vannak a CNG-tartályok.

Az ilyen járműveken szabvány szerint vannak elrendezve a tartályok. Sok ilyen busz üzemel az európai országokban, köztük Olaszországban. A CNG-üzemű buszokat a hagyományos dízelmotoros autóbuszok tisztább alternatívájaként használják. Az elektromos buszok a rendelkezésre álló alacsony hatótáv és a hosszú töltési idő miatt nem alkalmasak a helyi járatok bonyolítására. Sajnálatos módon nem ez volt első eset, hogy egy CNG-üzemű busz gyulladt ki. Hollandiában még 2012-ben történt hasonló baleset.

A tűz oka egyelőre ismeretlen és azt sem tudni, hogyan jutott el a tűz a tetőn lévő gáztartályokhoz. A felvétel szerint a nyomáscsökkentő szelepek végzik a dolgukat, megakadályozva az üzemanyag robbanását. Azonban, ha egy ilyen eset zsúfolt városi környezetben történik, akkor a tűz könnyen átterjedhet a környező járművekre vagy épületekre. A YouTube videón már az utóhatásokat és a busz maradványait láthatjuk. A hőmérséklet olyan magas volt, hogy megolvadt az aszfalt a jármű körül, sőt az út távolabbi oldalán a növényzet is porig égett.

Forrás: https://www.carscoops.com/2022/04/cng-powered-bus-catches-fire-looks-like-a-scene-from-a-hollywood-movie/

You may also read!

hotrod

Európa legdurvább tuning építése az UNIX-AMTS 2024-en!

Exkluzív dupla premier Budapesten, a Hotrod Hangar csapatával Az AMTS szervezői minden évben igyekeznek olyan autókat kiállítani, ami a látogatókból

Read More...
Morris Nomad

Morris Nomad

A Morris Nomad egy olyan autó, amelyet a Leyland Australia gyártott az ausztrál piacra 1969 és 1972 között. Ez

Read More...
elektromos Toyota pickup

Beszállhat az elektromos pickupok versenyébe a Toyota

Belső források szerint elképzelhető, hogy nagyméretű elektromos platós haszonjármű fejlesztését tervezi a Toyota. A jelek egyelőre csak áttételesek, de

Read More...
Verified by MonsterInsights