Bemutatták az Anglo American legújabb három emelet magas hidrogénüzemű teherautóját

In hidrogén üzemanyag

Ha ön is úgy gondolja, hogy minél nagyobb egy autó, annál jobb, akkor most szerencséje van. Bemutatta az Anglo American a világ legnagyobb hidrogénüzemű teherautóját.

A három emelet magas, üresen 200 tonna tömegű teherautó egyelőre még prototípus. A monstrum hidrogén-üzemanyagcellával és lítium-ion akkumulátor hajtáslánccal van szerelve, a rendszert a First Mode tervezte és építette.

A cég nem sokat közölt a hajtásláncról, de annyit azért elárult, hogy egy 1,2 MWh-s akkumulátorcsomag és nyolc üzemanyagcella van beépítve, amelyek és 2682 lóerős összteljesítményt produkálnak. A nuGen teherautóban több villanymotor és regeneratív fék üzemel. Az óriás akár 290 tonna érc elszállítására is képes.

A jármű tervezése és megépítése kevesebb mint három évig tartott. Valójában egy dízelmotoros modell az alapja, a korábbi füstös motor hatalmas mennyiségű, átlagosan évi 900 000 liter gázolajat fogyasztott el. A cég szakemberei kiszámolták, hogy az új környezetbarát hajtásláncának köszönhetően 700 autó szén-dioxid-kibocsátásától kíméli meg a légkört.

„A következő néhány évben azt tervezzük, hogy a jelenlegi dízelmotoros teherautóinkat erre a zéró emissziós, hidrogén üzemű szállítási rendszerre cseréljük. Ha a próbaüzem sikeres lesz és munkába állnak az új teherautók a dízel kibocsátás akár 80%-át is eltávolíthatjuk külszíni bányászat során. A közeljövőben az új technológiát a világ minden pontján üzemeltettet flottánkban bevezetjük.” – nyilatkozta Duncan Wanblad, az amerikai vállalat vezérigazgatója.

A bemutatott jármű még csak prototípus, de a vállalat nagyon magabiztos. Már készül, hogy a nuGen projekt első részeként 40 darab dízelmotoros teherautót hidrogén üzeműre szerel át a Mogalakwena-i telephelyen. Ezután az Anglo American a hidrogénenergiát hozzávetőleg 400 teherautóból álló globális flottájába telepíti.

Forrás: https://www.carscoops.com/2022/05/anglo-americans-new-hydrogen-powered-truck-is-three-stories-tall-and-can-haul-290-tons-of-ore/

You may also read!

endurocross

Hertlik Donoven: újabb második hely, ezúttal végre problémamentesen!

Kategóriájában szerzett újabb második hellyel egyre közelebb kerül álmaihoz a 2022-es endurocross Magyar Bajnokságban Hertlik Donoven. A korábbi háromszoros

Read More...
drágul az üzemanyag

Péntektől emelkedik az üzemanyagok piaci ára

Péntektől a benzin és a gázolaj beszerzési ára is emelkedik bruttó 4-4 forinttal. Ez azt jelenti, hogy a piaci

Read More...
R5 Turbo 3E

Közönségdíjas az R5 Turbo 3E a 2022-es Arts & Elegance Concours-on

Az R5 Turbo 3E elnyerte a 2022-es Art & Elegance concours közönségdíját, a kiállítást 2022.09.25-én Chantilly-ben tartották Franciaországban. Az R5

Read More...