Így készítsd fel az autódat a nyári utazásokra!

nyári utazás

Bár még épp csak most megyünk bele a tavaszba, de már most sokan tervezik a nyári pihenést, kirándulásokat, nyaralásokat. Mindegy, hogy a hazai tájakon akarunk barangolni, vagy megcélzunk egy szép tengerpartot vagy hegyvidéki szállást, ha autóval vágunk neki az útnak, elengedhetetlen, hogy az autónk a lehető legjobban működjön, hiszen meglehetősen kellemetlen, ha valahol, út közben, távol az otthonunktól robban le a kocsi. A szállítás sose olcsó mulatság, még határon belül sem, és miért kockáztatnánk, ha egy kis odafigyeléssel ez elkerülhető?

De mit is kellene elvégeznünk, hogy biztonságosan vágjunk neki a nyaralásnak, kirándulásnak autóval? A következőkben ehhez adunk hasznos tanácsokat.

Az első lépés az abroncscsere legyen!

A nyári utazás előtt elengedhetetlen, hogy a megfelelő gumik kerüljenek fel az autóra. Sokan tartják ezt feleslegesnek, és közlekednek a téli abroncsokkal, mondván, ha a hideget kibírta, a meleg nem okozhat akkora gondot. Pedig okozhat. A téli gumi nyáron nemcsak gyorsabban használódik el, mint szeretnénk, de még balesetveszélyesebb is, mivel a meleg miatt csökken a tapadó képessége, ami hatással van a féktávolságra is. Ha egészen a nyaralásig vártunk is, indulás előtt mindenképp cseréljük le a téli abroncsokat nyárira, és ha szükséges végeztessük el a futómű beállítást is.

Amennyiben már túlkopottak a gumik, akkor pedig vegyünk újat. Kopott nyári abronccsal sem túl szerencsés útnak indulni, hiszen hasonló veszélyeket rejt magában, mint a téli gumik. A vásárlás első lépése megfelelő méret kiválasztásával kezdődik, mindegy, hogy 205 55 r16 nyári gumi, 195 65 r15 nyári gumi vagy 225 45 r17 nyári gumi a megfelelő méret az autónkra. A méretekkel nem célszerű trükközni, csak olyan méretű abroncs kerülhet fel, amelyet az autónk gyártója meghatároz. Más méretű gumi befolyásolhatja az autó vezethetőséget, ezt pedig nem érdemes kockáztatni.

Utazás előtt érdemes felkeresni a szerelőt egy általános ellenőrzésre

És ha már felkerestük utazás előtt a gumiszervizt, érdemes az autószerelő felé is elkanyarodni, és megkérni, végezzen egy általános ellenőrzést, hogy minden megfelelően működik-e. A tavaszi/nyári felkészítés során érdemes a folyadékszinteket ellenőriztetni, megnézni a fékek és a sebességváltó állapotát, ahogyan akkumulátor töltöttségi szintjét és a lámpák működését. Ha ez tavasszal elmaradt, az utazás előtt semmiképp se feledkezzünk meg róla. Nagy gondot okozhat nyáron, ha a hűtőfolyadék szintje alacsony, de a fékfolyadék vagy a motorolaj szintjének is optimálisnak kell lenni a biztonságos közlekedéshez.

De nemcsak a biztonság lehet fontos az utazás során, hanem a komfort is. Mielőtt egy hosszabb útra vállalkoznánk a nagy nyári melegekben, mindenképp hasznos, ha a klímát is átnézetjük indulás előtt. A klíma nagy szolgálatot tehet a kánikulában, viszont, ha nem működik hatékonyan, inkább a fogyasztást növeli, mintsem a komfortérzetet. Ha télen nem használtuk, akkor a benne lévő gáz elpárologhat, de akár valamilyen műszaki hiba is felléphet. Érdemes tehát a klímára is fordítani egy kis figyelmet, és ha szükséges, elvégezni a feltöltést vagy a javítást.

Verified by MonsterInsights