A KIA új zászlóshajója, a letaglózó EV9

In bemutató, elektromos autók
KIA EV9

A héten mutatkozott be a KIA EV9, a márka új teljesen elektromos zászlóshajója. A dizájnt nagyon érzik mostanában a KIA-nál. Az autó megjelenése robusztus, szinte már letaglózó, mégis szerethető. Úgy tűnik, ez siker lesz Európában és a tengeren túl is. Az elölnézet pár éve még sci-fi filmekben is elment volna, de mára már itt tartunk. Az ízléses dizájn játék a hasábokkal és ledekkel igazán megnyerő egységet alkot. Ha valaki ezt meglátja a tükörben az autópályán, le fog húzódni, de mégsem olyan gonosz a tekintete, mint egyes bajor rombolóknak.

KIA EV9

         Oldalról igazi kocka. És ez nemcsak a kockáknak fog tetszeni – erre inkább a high tech része teszi alkalmassá – hanem a hagyományos autóformák kedvelőinek. Ez szinte paradoxon, de a teljesen elektromos EV9 formája simán becsalhatja a benzinvérűeket a villanyautók piacára. A sárvédő szélesítések, és a felnik, amiket takarnak, igazi ínyencség. A teljesen egyenes tető és övvonal a végén felfelé kunkorodva nagyon kiadja. És itt a fejnek is lesz hej, nem úgy,mint az EV6-osban!

KIA EV9

Hátulról van benne egy pici XC90, de semmiképpen nem mondanám másolásnak. Itt is tökéletesek az arányok és a formák.

         Korábban, mikor teszteltünk vagy csak írtunk ilyen méretű autókról, elnézően nyilatkoztunk, hogy hát ekkora felületekkel nem lehet igazán kreatívan bánni, elnéztük a fantáziatlanságot. De az EV9-el ennek vége. Kedves autógyártók, lehet felzárkózni!

Az EV9  tengelytávja 3,100 mm, a keréktárcsák pedig 19, 20, vagy 21 colosak. A teljes hossz 5,010 mm, a szélesség 1,980 mm a magasság pedig 1,750 mm, az autó légellenállási tényezője 0,28.

Az EV9 a KIA elektromos autókhoz fejlesztett padlólemezére, az E-GMP-n-re épül. Az EV9 RWD Long Range modell WLTP szerint 541 km-es hatótávot ígér. A 800 voltos rendszernek köszönhetően 15 perc alatt 239 km-nyi hatótávot lehet az akksijába pumpálni.

KIA EV9

         A GT verzióhoz elérhető Highway Driving Pilot bizonyos körülmények között akár hármas szintű önvezetésre is képes. A KIA Connect Store-ban pedig új digitális képességeket és szolgáltatásokat vásárolhatnak a tulajok autóikhoz.

Az Kia EV9 igény szerint hat- és hétüléses változatban is elérhető, többféle második üléssor-kialakítással. Így összesen négyféle7 elrendezés alakítható ki a különböző használati módoknak megfelelően, például a töltés idejére, vagy kifejezetten pihenésre. Az első sor ülései kényelmesek, pihentető kialakításúak, a középső sor helyei – az akkumulátoros-elektromos modellek piacán most először – négyféle kialakítást tesznek lehetővé: hagyományos háromüléses pad, alapkialakítás, pihenő, és két elforgatható, független ülés. Így minden felhasználási módhoz megtalálható a megfelelő konfiguráció.

KIA EV9

A Kia deklarált stratégiai célkitűzése, hogy a fenntartható mobilitás terén elért vezető szerep mellett 2045-re elérje a teljes széndioxid semlegességet is. Ez jelentősen túlmutat az akkumulátoros-elektromos hajtások általános és széles körű alkalmazásán, hiszen kiterjed az autóban használt anyagokra is.

A Kia EV9 a márka első modellje, amely a Kia háromlépcsős fenntarthatósági stratégiája alapján született meg, kifejezetten azzal a céllal, hogy mellőzze a bőr használatát, bevezesse a tíz, majdan valamennyi új Kiára jellemző kötelező fenntarthatósági elemet, és fokozatosan

növelje a természetes alapú anyagok (kukorica, cukornád, természetes olajok) használatát. A Kia célja, hogy az újrahasznosított műanyagok arányát gyártási folyamataiban 20 százalékkal növelje 2030-ig.

Az EV9 színpalettája a természet négy alapeleméből (fény, levegő, föld és víz) merít inspirációt, így teremtve kapcsolatot a természet szépsége és az új modell formavilága között.

Az utastér összesen hat színkombinációban elérhető, a modern világosszürkétől az elegáns, természetes tónusokon át a GT-Line sportos változatáig.

Az EV9 az akkumlátoros-elektromos hajtások széles választékával elérhető, valamennyi alapját a márka globális elektromos padlólemeze, az E-GMP szolgáltatja, és a Kia negyedik generációs akkumulátortechnológiáját használja. A 76.1 kWh kapacitású akku kizárólag a hátsókerék-hajtású (RWD) alapmodellhez elérhető8, a nagyobb, 99.8 kWh-s azonban a hosszabb hatótávú hátsókerék-hajtású kivitelekhez (RWD Long Range) és az összkerék-hajtású változatokhoz (AWD) társítható.

A hosszú hatótávú, hátsókerék-hajtású variáns (RWD Long Range) villanymotorjának teljesítménye 150 kW, legnagyobb forgatónyomatéka pedig 350 Nm, így az EV9 mindössze 9.4 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 100 km/h-ra (nem végleges adat). Az erősebb, 160 kW teljesítményű (350 Nm) motorral hajtott hátsókerék-hajtású modellváltozat állórajtos gyorsulási szintideje (0-100 km/h) 8.2 másodperc.

KIA EV9

Az összkerék-hajtású (AWD) kiviteleket két elektromos motor mozgatja, egy elöl, egy pedig hátul hajt. Kombinált rendszerteljesítményük 283 kW, össznyomatéki csúcsuk pedig 600 Nm. Ezzel a nagyteljesítményű hajtáslánccal az EV9 mindössze 6.0 másodperc alatt gyorsulhat 0-ról 100 km/h-ra, ez a teljesítmény azonban még tovább is fokozható a Kia Connect Store-ban elérhető Boost funkció megrendelésével. Ennek használatával a forgatónyomaték maximuma eléri a 700 Nm-t, a gyorsulás szintideje pedig 5.3 másodpercre rövidül.

Az EV9 bizonyos körülmények között képes a 3-as szintű önvezetésre. Az utat 15 érzékelő – köztük 2 lidar – pásztázza. Az EV9 képes az elektromos áramot a hálózatba tölteni, értékesíteni.

Az autó vezetéstámogató rendszereit nem sorolom fel, de itt aztán tényleg minden van. Kíváncsi leszek, hogy mennyire lesznek simulékonyak vagy idegesítőek?

Ami még újdonság, hogy akár a mobilunkról is tudjuk nyitni, zárni, indítani az EV9-est.

Az igazi elektromos csúcsragadozó a koreai piacon 2023 második negyedévétől lesz elérhető, a világ több régiójában az értékesítés az év második felében indul.

 

You may also read!

elektromos Toyota Hiace

Elektromos hajtással térhet vissza Európába a Toyota Hiace

A Toyota Auto Body, a Toyota 1945-ben alapított haszonjármű-részlege a 2023-as Japán Mobilitási Kiállításon leplezte le a hatodik generációs

Read More...
villanymotorok hatékonysága

Mitől függ a villanymotorok hatékonysága?

Egy villanymotor vásárlása során fontos ismerni annak műszaki paramétereit, hiszen nem mindegy, hogy milyen hatásfokú munkára képes az adott

Read More...
Limitált szériás GR Yaris

Limitált szériás GR Yarisszal ünnepli rali-világbajnoki címét a Toyota

Mindössze 300 példány készül abból a különleges kivitelű GR Yarisból, amelyet annak tiszteletére adnak ki, hogy a Toyota 2023-ban

Read More...
Verified by MonsterInsights