Megkezdődött a BMW i5 sorozatgyártása

BMW i5

A BMW 5-ös sorozat nyolcadik nemzedéke már tisztán elektromos meghajtással is elérhető. 2021 és 2024 között a BMW Group világszerte 15 tisztán elektromos meghajtású modellt mutat be. Jövőre már a BMW zéró emissziójú modelljeinek több mint 40 százaléka Dingolfingban gurul le a futószalagról.

BMW i5

A BMW Group dingolfingi gyárában megkezdődött az új BMW 5-ös sorozat, és vele párhuzamosan a tisztán elektromos meghajtású BMW i5 sorozatgyártása. Az eseményen Markus Söder, Bajorország miniszterelnöke is tiszteletét tette. Az alsó-bajorországi üzem, amely idén már kereken fél évszázada gyárt BMW modelleket, ezzel két év alatt a harmadik tisztán elektromos meghajtású autó sorozatgyártását állítja rendszerbe, a BMW iX és a BMW i7 után. Az előrejelzések szerint jövőre már a müncheni központú vállalatcsoport tisztán elektromos meghajtású modelljeinek több mint 40 százaléka itt, a BMW Group legnagyobb európai gyárában lát napvilágot.

„A BMW i5 és dingolfingi gyárunk tökéletes példaként szolgálnak arra, miként állítja magát a BMW Group az elektromos mobilitás irányába és hogyan haladnak gyáraink a BMW iFACTORY gyártási stratégia felé vezető úton” – mondta Dingolfingban Milan Nedeljković, a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja az új 5-ös BMW sorozatgyártásának beindítása kapcsán. „Gyártási hálózatunk új normáit világszerte az elektromos mobilitás adja. 2021 és 2024 között 15 tisztán elektromos meghajtású modellt építünk be gyártási hálózatunkba” – tette hozzá.

BMW i5

A BMW Group ennek érdekében rendkívül rugalmas gyártási struktúrákra építkezik, legtöbb modelljét pedig világszerte többféle hajtáslánc-technológiával kínálja ügyfeleinek. A BMW 5-ös sorozat – ahogyan a BMW 7-es sorozat és a BMW X1 is – tisztán elektromos meghajtással, plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával és belsőégésű erőforrással is megrendelhető. Ez nagyfokú rugalmasságot igényel, ugyanakkor lehetővé teszi a vállalat számára, hogy üzemei kapacitását hatékonyan használja ki és kínálatát maximálisan ügyfelei igényeihez igazítsa. „Teljes mértékben követjük a piacot. Aktuális hajtáslánc-technológiai kínálatunkat világszerte ügyfeleink igényei határozzák meg” – fogalmazott Milan Nedeljković. Utóbbit a gyártási hálózatba történő átfogó befektetések tették lehetővé. A BMW Group több mint 1 milliárd euró invesztálásával készítette fel dingolfingi gyárát a BMW iX, a BMW 7-es sorozat és a BMW 5-ös sorozat érkezésére.

Dingolfing már fél évszázada gyárt BMW modelleket

BMW i5

A dingolfingi gyárban máig napvilágot látott körülbelül 12 millió darab új autó közül több mint 8 milliót a BMW 5-ös sorozat modelljei adtak. A létesítmény történelmét így az 5-ös BMW szorosan áthatja. Az első BMW modell – az első generációs BMW 520i – 1973 szeptemberében gurult le itt a gyártósorról. Az alsó-bajorországi üzem azóta az autóipar egyik legjelentősebb gyárává és a régió gazdaságfejlesztési motorjává fejlődött fel. A dingolfingi gyárban dolgozó több mint 18 000 ember összesített éves bérköltsége meghaladja az 1 milliárd eurót, miközben az üzem hozzávetőlegesen 1 000 alsó-bajorországi beszállítóval áll kapcsolatban. A létesítménybe történő invesztálások mellett a BMW Group 2015 óta itt több mint 1 milliárd euró befektetésével állította rendszerbe a hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiák alkatrészeinek sorozatgyártását is.

BMW i5

A BMW iFACTORY gyártási stratégia víziója

Ahogyan az 1970-es évek eleji olajválság idején meghozott gyárépítési döntés esetében, úgy a BMW Group jövőbe tekintő vállalkozói víziója ma is jelen van Dingolfingban. A müncheni központú vállalatcsoport dingolfingi üzeme az átfogó beruházásoknak köszönhetően készen áll a jövőre – és a BMW iFACTORY gyártási stratégia innovációira. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a tény, hogy 2022-ben a müncheni központú vállalatcsoport alsó-bajorországi üzemének jármű-összeszerelő létesítménye nyerte el az „OEM” (Original Equipment Manufacturer) kategória leghatékonyabb gyártási folyamatokat éltető, nívós „Automotive Lean Production Award” díját – a BMW iFACTORY gyártási stratégia „HATÉKONY” és „DIGITÁLIS” pilléreinek égisze alatt. Az elismerés a sorozatgyártási folyamatok minőségellenőrzését végző intelligens kamerarendszert, az intelligens logisztikai megoldásokat, valamint az alkatrészek mesterséges felismeréséért és folyamatos rendelkezésre állásáért felelős IT platformot egyaránt éltette. Tavaly Dingolfingban kísérleti jelleggel rendszerbe állt az üzemi környezetben alkalmazott automatizált járművezetés is, az új BMW 7-es sorozattal a főszerepben. Az új BMW 5-ös sorozat érkezése mindezt új szintre emeli.

BMW i5

A létesítmény a BMW iFACTORY gyártási stratégia „ZÖLD” pillérének égisze alatt a fenntarthatóság terén is újabb és újabb területeken fokozta tevékenységét: a biodiverzitás megőrzésétől kezdve, a legyártott autók után maradó mindössze 600 grammnyi hulladékon át, egészen a károsanyag-kibocsátást csökkentő intézkedésekig. A zöld energia átfogó alkalmazása mellett a dingolfingi üzem fűtését is regionális, biomassza-alapú megoldás garantálja, amely az évtized közepétől a létesítmény melegvízigényének mintegy felét fedezi majd – ezzel 10-15 százalékkal csökkentve a gyár károsanyag-kibocsátását.

Verified by MonsterInsights