Mi akadályozhatta volna meg az Árpád hídi balesetet?

In hír, Téma
árpád hídi baleset

Az utóbbi tíz év alatt meghétszereződött a 180 kW-nál erősebb autók száma hazánkban, írja a Bank360.hu. Az ilyen autókkal elkövetett úgynevezett saját hibás balesetek 10 éve 500 körül voltak, 2022-ben ez már 2200 fölötti balesetet jelentett.

 

És ha egy 3-400 lóerős autónál valamit elnéznek, ott a kár is jóval nagyobb, mind anyagi, mind sajnos személyi téren. Míg egy közepes teljesítményű autónál az átlagos kárösszeg 6-700 ezer forint, addig a 180 kW feletti kategóriában ez 1,1 millió forint körül jár.

árpád hídi baleset

20-30 éve még nem voltak sokak számára elérhetőek 3, 4, 5 vagy 600 lóerős autók. A Skodák és Wartburgok között ugyan már volt sok nyugati csoda, például E36-os BMW-k, de legtöbbünknek csak a fali posztere lehetett egy M3-as a maga 282 lóerejével. De egy 150-200 lóerős autót még meg lehetett tanulni kezelni, úton tartani, akár határon autózni. Bár ez közúton semmiképpen nem helyes! Ha egy 150 lóerős hátsókerekes autó kanyarban kitör, azt se lehet mindig megfogni. És ha nincs bukótér, hanem mondjuk egy oszlop, platánfa, vagy egy másik autós, ott is kész a baj.

árpád hídi baleset

De ha egy sok száz lóerős mai Mercedes AMG vagy M-es BMW-vel történik ez, az egyből végzetes.

Az Árpád hídon történteket nézve szerintem nem a sebességhatár csökkentése lenne a megoldás. Hiszen ha ezek a félőrültek betartották volna a megengedett sebességet, nem történt volna baleset. A traffipaxok és az átlagsebesség mérése már egy jobb ötlet. De szerintem a jogosítványok kategorizálása lehetne egy jó irány. Egy 250 lóerő fölötti gép vezetését sokkal komolyabb vizsgákhoz és pszichológia megfelelősségekhez kellene kötni. Illetve akár balesetmentes kilométerekhez, illetve életkorhoz is. Tudom, hogy ez az autógyártóknak nem lenne túl jó üzlet, de az biztos, hogy kevesebben halnának meg az utakon. De egy 50 év körüli családapa, aki végre meg tudott venni egy szép és erős szedánt, nem nagyon fog megőrülni a pesti éjszakában.

Sajnos hülyék mindig lesznek. De ha a notórius gyorshajtó alatt csak egy 100 lóerős gép van, azzal kevesebb kárt tud okozni. Hallottam egy olyan felvetést is, hogy a durvább gyorshajtás legyen bűncselekmény akkor is, ha nem történt baleset. Ez is megfontolandó. Illetve a közúti versenyzést mindenképpen keményen kellene szankcionálni.

Elég sokat autózok, de szeretek biciklizni is, főként a kisfiammal. Jó lenne, ha ez a baleset nem egy rossz tendencia kezdete lenne és a magyar családok bátran bringázhatnának az országban bárhol! Nagyon szomorú, hogy ez a borzalmas tragédia egymással szembe fordítja az autósokat és bringásokat!

Kedves Kerékpárosok!

Szeretnénk Nektek üzenni: Vigyázunk rátok és nem kell tőlünk tartanotok! Remélem, az Árpád hídi gyilkos elnyeri méltó büntetését!

 

kezdőkép forrás: VectorStock.com/11738993

You may also read!

elektromos Toyota Hiace

Elektromos hajtással térhet vissza Európába a Toyota Hiace

A Toyota Auto Body, a Toyota 1945-ben alapított haszonjármű-részlege a 2023-as Japán Mobilitási Kiállításon leplezte le a hatodik generációs

Read More...
villanymotorok hatékonysága

Mitől függ a villanymotorok hatékonysága?

Egy villanymotor vásárlása során fontos ismerni annak műszaki paramétereit, hiszen nem mindegy, hogy milyen hatásfokú munkára képes az adott

Read More...
Limitált szériás GR Yaris

Limitált szériás GR Yarisszal ünnepli rali-világbajnoki címét a Toyota

Mindössze 300 példány készül abból a különleges kivitelű GR Yarisból, amelyet annak tiszteletére adnak ki, hogy a Toyota 2023-ban

Read More...
Verified by MonsterInsights