Mini lépések

In hír
Mini

Az autós világ érdeklődve figyeli, hogy milyen csodák vagy csalódások érkeznek a távolkeleti vagy éppen az amerikai autó gyártóktól, és ezzel együtt egyre érdekesebb az a autógyártásban kiélesedő filozófiai harc, hogy mennyire lehet egyedi, karakteres egy autó. A Mini úgy tűnik ebben megtalálta az egyensúlyt, legalábbis a számok ezt mutatják.

A Mini mindig is egy különleges márka volt, a 60-as, 70-es évek valóban mini autójától kezdve egészen a mai napig. A népszerűsége pedig azóta sem csökkent, hiszen 2023-ban majdnem 300.000 autót adtak el, és nincs okunk azt feltételezni, hogy ez a szám 2024-ben ne növekedne tovább. Az elérhető modellek között vanak jelenleg a három-, és ötajtós verziók, valamint a Cabrio, illetve a Countryman és Clubman modellek is. 

 

Számomra ezen modellek tanulmányozásakor mindig is mosolyogtató volt elgondolkodni azon, hogy ezek a verziók már nem igazán mondhatóak el “mini”-nek hiszen nem sokkal kisebbek, mint a köztudatban élő “normál-méretű” prémium autók egyes modelljei, sőt vannak már kisebb, olcsóbb autók is a piacon. De lássuk be, a valóban kis autók (pl. egy elsőgenerációs Mk I Mini) papíron, illetve féltve őrzött kincsként még jól mutatnak, azonban a mindennapi használatra már alkalmatlanak lennének, hiszen ma már rengeteg kényelmi és biztonsági funkciót kérünk számon az autóinkon. Ennek ellenére a Mini úgy néz ki megtalálta a célközönségét, és egyre népszerűbb.

Mini
Forrás:
https://www.motoringfile.com/2010/05/09/the-countryman-vs-the-original-mini/

 

Ennek az egyik oka, amelyre a cég kifejezetten nagy hangsúlyt fektetett a 2023-as évben, az az elektrifikáció. A tisztán elektromos, és a hibrid hajtású modellek eladási darabszámában is jelentős növekedés volt látható, és ezt felismerve a cég is jelentős erőforrásokat önt abba, hogy az autóipari trendek mentén egyre jobb elektromos és hibrid hajtásláncokat tehessen az autóikba.

Mini

 „2023 kivételes év volt a MINI számára” – fogalmazott Stefanie Wurst, a MINI márka vezetője. Azt is elmondta hogy a tisztán elektromos meghajtású modelljeink minden korábbinál átfogóbb népszerűsége alátámasztja a kijelölt irány helyességét. Elmondása szerint, a MINI új modellcsaládjának küszöbön álló érkezésével ismét cél a vezetési élmény korábban nem látott módon való fejlesztése, miközben a károsanyag-kibocsátás módszeres csökkentése melletti elköteleződésük terén is szintet lépnek.

 

A másik ok, amiért számomra egyértelmű a Mini-k népszerűsége, az az egyediség. Lássuk be, hogy ma rengeteg elektromos és hibrid autó közül választhatunk, de amiért számomra kiemelkedő az angol gyökerű márka, hogy valóban különleges, és ebből nem engednek. Elég csak a belső teret megnézni, míg a legtöbb autóban egy unalmasabb, négyzet alakú kijelzőkel telerakott középkonzolt találunk, addig a Mini megmaradt a sokkal izgalmasabb, kör alakú konzolnál. Az, hogy ez jobb, vagy praktikusabb nehéz kérdés, de az biztos hogy aki ült már Mini-ben, azt emlékszik erre. Persze, ez csak egy példa, de hasonló különlegességek különböztetik meg a Mini-t a többi autó gyártótól, és így lett ez a “mi mások vagyunk” hozzáállás nem csak egy marketing szöveg, hanem egy valódi, vállalat szinten beváltott ígéret. Szintén remek példa, hogy a Mini Cooper SE lett a világ első tisztán elektromos meghajtású kabriója, valamint az, hogy több modellből is készítettek különleges kiadást az életciklusok vége felé közeledve, például a Mini Clubman Final Edition, vagy a Mini John Cooper Works 1to6 Edition, melyek mind limitált példányszámban voltak elérhetőek.

Mini
Forrás:
https://carbuzz.com/cars/mini/cooper-hardtop-electric/photos-interior

Hogy 2024 mit hoz a Mini számára, azt előre nehéz megmondani, az azonban biztos, hogy ígéretes jelek vannak. Hamarosan érkezik az új Mini Aceman, valamint a Cooper legújabb változatai is, különböző hajtáslánc lehetőségekkel, így az biztos, hogy aki 2024-ben is különleges autóra vágyik, annak lesz miből válogatnia.

You may also read!

Morris Nomad

Morris Nomad

A Morris Nomad egy olyan autó, amelyet a Leyland Australia gyártott az ausztrál piacra 1969 és 1972 között. Ez

Read More...
elektromos Toyota pickup

Beszállhat az elektromos pickupok versenyébe a Toyota

Belső források szerint elképzelhető, hogy nagyméretű elektromos platós haszonjármű fejlesztését tervezi a Toyota. A jelek egyelőre csak áttételesek, de

Read More...
elektromos autó javítás

Ahol újjászületnek az elektromos autók

A Duna Autó Zrt. megnyitotta az ország első és egyetlen Renault-Dacia Battery Repair Workshop (BRW) műhelyét, amely egyedülálló lehetőséget

Read More...
Verified by MonsterInsights