Gyönyörű tájakon 75 éves Jeep-pel

In USA, wtibcars

   A Jeep idén ünnepli a 75. születésnapját,

 és ezen alkalomból visszatekintve a márka a történelmében a következő kilenc mérföldkövet jelöli meg:

 

 

Willys-Overland MA/MB (1941-1945). 1940-ben, mikor a háború már tombolt Európában, az amerikai kormány pályázatot hirdetett egy “könnyű felderítő jármű” elkészítésére, a 135 gyártóból a Willys- Overland került ki győztesen, így indult el a legendás összkerekes világhódító útjára. A Willys a háború után levédette a márkát és egy polgári változat gyártásába kezdett.
Ez volt 1945 és 1949 között a Jeep CJ-2A, ami az első sorozatgyártású offroad autó volt, és ahol a CJ a Civil Jeep-et jelentette.Ez már a farmerek kedvelt haszonjárműve lett.
   A gyártás megkezdése után egy évvel elkészült a Willys Wagon (1946-1965) is, amit méltán nevezhetünk akár az első SUV-nak is, hiszen a magas kombi kasztni 4X4 hajtással valóban egy Sport Utility Vechile volt. És hát van egy ilyen mondás is: “Ha valami úgy hápog mint egy kacsa, úgy néz ki, mint egy kacsa és úgy is jár, mint egy kacsa, akkor az egy kacsa.”

     A Jeep Wagoneer-t (1963-1983) már prémium nagy SUV-nak említi a gyártó, és hol volt akkor még a BMW X5. Itt kombinálta először a Jeep az automata váltót és az összkerékhajtást. Illetve a Wagoneer már független első felfüggesztést kapott és full-time összkerékhajtást (Quadra-Trac).

 

A következő a Jeep Grand Wagoneer (1984-1991) volt, ami kedvelt volt a népszerűségek, mai szóval celebek között.
  A Cherokee (SJ  -1974-1983) két ajtós off-road járgány a Wagoneer –en alapult, de nélkülözte a kényelmi extrákat, és egy komoly – fiatalok által képviselt piaci igényre adott válaszként szerepelt a vállalat kínálatában.
   A típusváltás 1984 –ben következett a Cherokee XJ –vel ( 1984-2001), ami már önhordó kasztnis volt és ami tulajdonképpen megteremtette a kompakt SUV kategóriát.

 

1992-ben pedig bemutatták a Jeep Grand Cherokee-t, ami a cég zászlóshajója lett, és ahol már alap volt a vezető oldali légzsák, illetve háromféle összkerékhajtás rendszerrel kínálták, ezek közül a Quadra-Trac már automatikusan reagált az útviszony változásokra.

   A vállalat a kilencedik mérföldkőnek a 2013-as Jeep Cherokee-t tekinti, ahol a hátsó hajtás már szétkapcsolható, komoly üzemanyag takarékosságot előidézve, illetve kilenc sebességes automata váltót is kapott. Azt hiszem, ez volt az utolsó típusuk még az FCA éra előtt.
Komoly történelmi múltra tekint hát vissza a Jeep, és ezt fókuszba is helyezi, ahogy az összes olyan autógyár manapság, aminek van mire visszatekinteni.


 
   Ami pedig még sokat hozzátesz, és ami átjön a képekből, ami talán már nem is létezik – az amerikai álom. Ahogy a képeket nézem – kattintsanak rá a képre, meg fog jelenni nagyobb felbontásban – az ember oda kívánkozik. A terepjáróm a tábortűznél, a SUV-om a faházam előtt, az erdő szélen. Ezekből a fényképekből be lehet szippantani a szabadság szelét. Az biztos, hogy az USA-ban nagyon el vannak kényeztetve a fotósok, média szakemberek ezen a területen. Tudom, hogy ma már minden az elektromos autók, a takarékosság, a ráció felé robog. De jó, hogy ezek az autók, ezek a képek őrzik egy letűnőben lévő kor emlékét, ahol a standard az 5.0 V8 volt, és aminek talán azért volt az amerikai autókban a legjobb hangja, mert a kipufogó leömlőket nem kellett megnyomorítani a picike a motortér miatt. 

You may also read!

Lamborghini Huracan Sterrato

Stílusosan rallyznál? Lamborghini Huracan Sterrato a te autód

A Lamborghini a Miami Beach-i Art Baselben mutatta be a könnyű tereppel is elboldoguló Lamborghini Huracan Sterrato-t, ahol a

Read More...
forgalmi engedély

Elmob: bővíteni kellene a forgalmi engedélyt az elektromos járműveket azonosító legfőbb adatokkal

A Magyar Elektromobilitás Egyesület (Elmob) megfontolásra ajánlja az illetékes hatóságnak, hogy a forgalmi engedély adattartalmának legközelebbi felülvizsgálatakor bővítsék az

Read More...
Subaru Solterra

Öt csillagos törésteszt a pofás Subaru Solterra-nak – videóval

A Subaru Solterra európai változata öt csillagos minősítést ér el az Euro NCAP biztonsági tesztjén. Ez a Subaru 10.

Read More...