Közeledik az új 5-ös BMW – újítás a gyártás-előkészítésben – álcázott képek az új modellről

In auto

„A BMW Group a világ első autógyártó vállalata, amely Münchenben működő központi üzemében a teljes mértékben automatizált optikai mérőpad egyedülálló termeléstechnológiai rendszerkoncepcióját vadonatúj modellsorozata tömegtermelésének beindítása előtt alkalmazza. Az optikai mérőpad a szabadon mozgó robotkarokon lévő szenzorok által rögzített adatok egyesítésével a jármű teljes háromdimenziós képét alkotja meg, a térbeli adatmodell pedig még a legapróbb részleteiben is kevesebb mint 100 mikrométer pontossággal digitalizálódik. Eme termeléstechnológiai innováció alkalmazásával a vadonatúj modellsorozat szinte észrevehetetlen eltérései is kiszűrhetők és javíthatók, még a tömegtermelés beindítása előtt.”  – szól a sajtóanyag.

P90228107_highRes_fully-automated-opti

Ha jól látom a képeken, a robotkarokon két kamera és egy projektor szerű eszköz van, ami rávetít a felületre egy képet, mintát és a két eltérő szögből fényképező kamera képéből rakja össze a 3D modellt. De az a pontosság, amiről a gyártó ír, egyszerűen elképesztő.

P90228098_highRes_eduard-obst-head-of-

Eduard Obst, a BMW Group sorozatgyártás előtt álló járműveinek geometriai elemzéséért és térkiterjesztéséért, valamint mérési technológiákért felelős vezetője a következőt nyilatkozta:

“Nagyszerű eredmény, hogy az optikai mérőpad jelentette termeléstechnológiai mérföldkő a sorozatgyártás előkészítési folyamatai közé is megérkezett: eme innováció egyetlen méréssel a kezünkbe adja az adott jármű teljes háromdimenziós adatmodelljét. Többé nincs szükség hosszadalmas előtermelési mérésekre és komplex adatgyűjtésre, amely azon túl, hogy időt takarít meg, a sorozatgyártás beindítására készen álló termék minőségét is javítja.”

P90228104_highRes_fully-automated-opti

Persze a képeknek más jelentőségük is van. Az álcázás ellenére jól látszik, hogy az új 5-ös körvonalai nem szakítanak a klasszikus limuzin sziluettel. Marad egy jó arányú, férfi szemnek kellemes modell. Az első lámpáról készült közeli kép mutathat egy érdekes, új részletet, de lehet egy plexi álcázó elem is.

P90228103_highRes_fully-automated-opti

Másmilyen a kipufogó és kicsit lankásabb a hátsó szélvédő is a jelenlegi modellhez képest. Az biztos, hogy nem várhatunk egy Bangle féle huszáros vágást.

P90228105_highRes_fully-automated-opti

 

You may also read!

elektromos Toyota Hiace

Elektromos hajtással térhet vissza Európába a Toyota Hiace

A Toyota Auto Body, a Toyota 1945-ben alapított haszonjármű-részlege a 2023-as Japán Mobilitási Kiállításon leplezte le a hatodik generációs

Read More...
villanymotorok hatékonysága

Mitől függ a villanymotorok hatékonysága?

Egy villanymotor vásárlása során fontos ismerni annak műszaki paramétereit, hiszen nem mindegy, hogy milyen hatásfokú munkára képes az adott

Read More...
Limitált szériás GR Yaris

Limitált szériás GR Yarisszal ünnepli rali-világbajnoki címét a Toyota

Mindössze 300 példány készül abból a különleges kivitelű GR Yarisból, amelyet annak tiszteletére adnak ki, hogy a Toyota 2023-ban

Read More...
Verified by MonsterInsights