Elvis Presley BMW 507 roadstere ismét gyönyörűen csillog

A BMW Group Classic 2016.08.21-én a Pebble Beach Concours d’Elegance-on mutatja be Elvis Presley legendás BMW 507 roadsterét. Az elveszettnek hitt autó felkutatása, megszerzése és helyreállítás is kalandos volt. Íme a történet:

A „Return to Sender” és az „It’s Now or Never” közötti utazás

A kétüléses legendára közel ötvenévnyi pihenés után, rendkívül aggasztó állapotban találtak rá. Jóllehet, a karosszéria eredeti elemei és a modell számos alkatrésze egyben, sértetlenül vészelte át a fél évszázadot, a motornak és a sebességváltónak hűlt helye volt. A hátsó tengelyt az évek során egy ismeretlen eredetű és kétes beépítési minőségű „utángyártott alkatrészre” cserélték, a rozsda az alvázat és a hegesztési pontokat emésztette, az ülések kopottak voltak, a műszerfal pedig hiányzott.

P0019031

A ritkaságszámba menő, lélegzetelállítóan gyönyörű négykerekű vonzereje azonban végül mindegyik pótalkatrészen és az összes hiányosságon felülkerekedett, amelyet Elvis Presley és örökzöld slágereinek emléke csak még tovább fokozott. Miközben a különleges roadster Elvis 1962-es szerzeménye, a „Return to Sender” szlogenjének megfelelően visszatért Münchenbe, a teljes körű felújítást igénylő projekt minden kétséget kizáróan „It’s Now or Never” (Elvis Presley, 1960) helyzet elé állította a szakembereket, akik a BMW Group Classic irányítása alatt végül sikeresen helyreállították a négykerekű legendát.

P90229715_highRes

A bajor gyártó szakértői számos restaurálási mesterrel összefogtak, hogy a közösen életre hívott roadsterrel vadonatúj mércét gurítsanak a BMW 507 felújítás-történelmének élére.

Visszatekintve, Elvis Presley legendás BMW-jének félévszázados története és a közel két éven át tartó felújítási munkafolyamat egy hamisítatlan Rock ’n’ Roll albummal ér fel: utánozhatatlan, mint a „Király” színpadi mozgása, maximálisan kimerítő, egy érzelmi hullámvasút, és telis tele van fordulatokkal. Elvis Presley BMW-jének története nem csupán a Rock ’n’ Roll fiatal királyának legendája, hiszen Hans Stuck, a hegyi felfutók korabeli bajnoka és Jack Castor, a nyugdíjba vonult asztrodinamikai mérnök, a tollfehér karosszéria-fényezést borító rúzscsókok, egy raktárnyi sütőtök, egy túlságosan nagynak bizonyult Chevy motor, a gumírozott kókuszbélések és a háromdimenziós eljárással nyomtatott ajtófogantyúk is szerepet kapnak benne. A történet három évvel azelőtt kezdődött, hogy a „Király” megkezdte katonai szolgálatát az amerikai hadsereg délközép-németországi Hessen tartományban állomásozó egységében.

Valóságos legenda a ritkaságok között: a „Király” BMW 507 roadstere

P90229721_highRes

A BMW 507 mindig is a bajor gyártó modelltörténetének egyik legexkluzívabb és legnépszerűbb ritkasága volt, hiszen mindössze 254 darab készült belőle 1955 és 1959 között. Az 1955-ös Frankfurti Nemzetközi Autószalonon tartott világpremierjét követően az Albrecht Graf Goertz tervező által megrajzolt kétülésest a szaksajtó azon nyomban a Münchent kettészelő Isar folyó négy keréken testet öltött álmaként aposztrofálta. A rendkívüli roadster Alain Delon színész, Ursula Andress színésznő és John Surtees autóversenyző tetszését is elnyerte, a világhírű tulajdonosok pedig nagymértékben hozzájárultak a modell státuszszimbólumi imidzsének gyors felépüléséhez. Mindazonáltal, egyik másik BMW 507 roadstert sem övezi olyan valóságos legenda, mint az Elvis Presley nevéhez fűződő modellt, hiszen erről a különleges négykerekűről több mint fél évszázadon át mindenki azt hitte, hogy végleg elveszett. Akkoriban ráadásul abban sem volt senki száz százalékig biztos, hogy mi a „Király” BMW-jének pontos alvázszáma. Kétségek merültek fel továbbá afelől is, hogy a katonai szolgálat végeztével Elvis Presley vajon magával vitte-e az autót az Egyesült Államokba, miközben a modell későbbi utóéletét is kérdések sorozata övezte.

A sok apró részből álló kirakós mára végre összeállt, köszönhetően a BMW Group Classic archívumának és Jackie Jouret amerikai újságírónőnek, aki a kaliforniai „Bimmer” magazinban publikál. A riporter 2006-ban átfogó kutatásokat végzett Elvis Presley BMW 507 roadstere után, sorra kielemezve a kortárs riportokat és a modell szakirodalmát, mígnem egy lényeges részletre figyelt fel: számos forrás kész tényként állítja ugyanis, hogy az a BMW 507 roadster, amelyet Elvis Presley Németországban vásárolt, nem egy vadonatúj modell volt, hanem Hans Stuck autóversenyző korábbi gyöngyszeme. 1958 májusa és augusztusa között a hegyi felfutók bajnokaként ismert pilóta Németország, Ausztria és Svájc számos hegyi versenyét megnyerte – egy fehér BMW 507 volánja mögött, amelynek az alvázszáma 70079, a rendszáma pedig M-JX 800 volt. Korabeli fényképek bizonyítják azt is, hogy ez a roadster 1957. szeptember 13-án gurult le a gyártósorról, majd néhány nappal később kiállították a Frankfurti Nemzetközi Autószalonon és a sajtó munkatársai többször is tesztvezették. 1957 októberének elején Hans Stuck személyesen mutatta be a modellt a Londoni Autószalonon, majd keresztülvezetett vele Belgiumon és mielőtt begurult volna a Torinói Autószalon nagyközönsége elé, I. Baldvin belga királynak is megmutatta az autót. És ha mindez még nem lenne elég, 1958 nyarán a legendás autóversenyző BMW 507 roadstere nyerte meg a németországi Wiesbaden városában megrendezett autós szépségversenyt, amely után a modell a bajor filmstúdió „Hula-Hopp Conny” című filmjében is szerepelt, Cornelia Froboess színésznő és Rudolf Vogel színész oldalán.

P90229716_highRes

A különleges roadstert a BMW szakemberei minden egyes verseny után tüzetesen átnézték és rendbe rakták, majd 1958 őszére, amikor is egy frankfurti márkakereskedőhöz került, a modell teljes motorgenerálon esett át és vadonatúj sebességváltót is kapott. A fiatal amerikai katona, Elvis Presley akkor 23 éves volt és eleinte csak egy tesztkörre akarta elvinni a járművet, találkozásukkor azonban a „Király” első látásra beleszeretett a modellbe és azonnal a vásárlás mellett döntött. Korabeli fényképek szerint a legendás zenész exportrendszámot rakatott az autóra, majd a BMW 507 az amerikai hadsereg évente változtatott járműjegyzékébe is bekerült. Ez volt az egyik oka annak, hogy a modell későbbi azonosítása meglehetősen bonyolult feladat volt. A BMW Group Classic archívumának szakértői akkor bizonyosodtak meg végleg a legendás roadster eredetéről, amikor rátaláltak egy 1958 decemberében kiállított biztosítási kötvényre, amelyen a 70079-es alvázszám mellett tulajdonosként Elvis Aaron Presley neve szerepelt.

Kényeztetés Németországban, radikális átalakítások a tengerentúlon

Németországban Elvis Presley a Bad Nauheim városban található otthona és az amerikai hadsereg Friedberg melletti bázisa közötti napi ingázáshoz használta legendás BMW-jét. A már akkoriban is hatalmas népszerűségnek örvendő énekest úton-útfélen megtalálták női rajongói, akik gyakran rúzzsal írt szerelmes üzeneteket és csókokat küldtek neki a roadster fehér fényezésén keresztül. A látványos megoldások nem voltak szokatlanok egy vérbeli rocksztár számára, fiatal amerikai katonaként azonban Elvis Presley ezeket nem engedhette meg magának, a problémát így a BMW 507 roadster pirosra fényezésével orvosolta.

A „Király” 1960 márciusában fejezte be katonai szolgálatát Németországban, majd a tengerentúl véget nem érő országútjain néhány hónap alatt le kellett mondania a nyitott tetős BMW vezetési élményéről. A 70079-es alvázszámot viselő piros roadster így egy New York-i Chrysler márkakereskedőhöz kerül, aki nevetségesen alacsony áron, mai szemmel nézve körülbelül 4 500 dollárért adta el a modellt Tommy Charles rádiós személyiségnek. Charles szülővárosába, az Alabama állambeli Birminghambe vitte az autót, ahol a sokáig megkérdőjelezhető hitelességű források szerint egy roppant sikeres versenyzői karrier vette kezdetét. A BMW 507 roadster orrába egy Chevrolet motor került, amelyet a versenypályás használat szerint készítettek fel. A hatalmas erőforrás azonban nem fért be a BMW gyári motorterébe, ezért a komplett motortartó keretet kivágták az autó alól, majd a sebességváltót, a hátsó tengelyt és a műszerfalat is lecserélték. A radikálisan átalakított roadster volánja mögött Tommy Charles a floridai Daytona Beach versenypályáján azonnal győzelmet aratott, majd ezt követően számos futamon sikerrel gurult rajtrácsra, mielőtt 1963-ban eladta a modellt.

Két tulajdonosváltást követően a legendás BMW 507 roadster Kaliforniába került: az asztrodinamikai mérnökként dolgozó Jack Castor 1968-ban vásárolta meg a járművet, amelyet a napi élményautózások után a későbbi felújítás terveivel együtt egy raktárba zárt. Jack Castor a történelmi kerékpárok szenvedélyes gyűjtője volt, aki az évek során emellett egy elképesztő, saját klasszikusautó-kollekciót is felhalmozott a San Franciscótól délre fekvő Half Moon Bay egyik telepén. Igazi autórajongóként megannyi klasszikusautó-klub tagja volt és szinte mindent tudott a gyűjteményében található járművek előéletéről és modelltörténetéről.

Négykerekű Szent Grál a sütőtök-raktárban

Jack Castor a BMW 507 roadsterről is átfogó dossziét állított össze, így amikor nyugdíjba vonulása után kezébe került a kaliforniai „Bimmer” magazin és Jackie Jouret riportja az eltűnt legendáról, a szenvedélyes gyűjtő felkereste az újságírónőt.

P90229737_highRes

Elmondta, hogy a tulajdonában van a 70079-es alvázszámú BMW 507 roadster és meghívta a riportert egy látogatásra. Jack Castor jól tudta, hogy a hegyi felfutók abszolút bajnokának kikiáltott Hans Stuck egykori versenyautója áll a raktárában, azt azonban nem is sejtette, hogy a jármű korábban a Rock ’n’ Roll királyával is kapcsolatba került. Jackie Jouret azonban teljesen biztos volt benne. Felkereste hát Jack Castort, aki elvezette őt a sütőtök-raktárban tárolt piros BMW 507 roadsterhez. „Jack kötelekkel szorította le a motorháztetőt, így beletelt némi időbe, mire bejutottunk a motortérbe és hozzáfértem az alvázszámhoz. 70079, a BMW modelltörténetének Szent Grálja” – mesélte az újságírónő az első találkozásról.

Jack Castor az évek során számtalan alkatrészt felhalmozott a modellhez, amelyeket egy későbbi restaurálást szem előtt tartva gondosan rendszerezve tárolt. A klasszikus autók iránt rajongó mérnök vágya az volt, hogy minden részletében eredeti állapotába újíttassa fel a roadstert, a munka megkezdését azonban egy eredeti BMW erőforrás és a projekt belátható időtervének hiánya gátolta. A felújítás ekkor vette kezdetét: Jackie Jouret felvette a kapcsolatot a BMW Group Classic illetékeseivel, ahol a szakemberek újabb információval szolgáltak a BMW 507 roadster és Elvis Presley közötti kapcsolatról, megerősítve a riporter több éven át tartó kutatómunkájának eredményét.

Jack Castor nem akart egyik napról a másikra túladni a kétüléses ritkaságon, még annak ellenére sem, hogy a BMW Group Classic hivatalos megkeresése ismételten megerősítette abban, hogy a raktárában álló BMW 507 roadster egykoron Elvis Presley élményautója volt. Évek teltek el a tulajdonjog-átruházás és a restaurálás részleteit taglaló egyeztetésekkel, mígnem a BMW Group Classic két klasszikusautó-restaurátor szakértője, Klaus Kutscher és Axel Klinger-Köhnlein tető alá hozták a megállapodást. A BMW Group Classic megvásárolta Jack Castortól a modellt, a felújítás pedig a nyugdíjas gyűjtő kívánságai szerint zajlott.

Konténerrel a múzeumba – onnan pedig a műhelybe

P90229697_highRes

2014 tavaszán jött el az idő. A legendás BMW 507 roadster konténerbe zárva, a Jack Castor által összegyűjtött megannyi alkatrész társaságában hajózott át az Egyesült Államokból Németországba. Az első állomás München volt, ahol a bajor gyártó a BMW Múzeumban az „Elvis’ BMW 507 – lost and found” elnevezésű rendkívüli kiállítás keretében kigurította a közönség elé a felújítás előtt álló roadstert. A felújítási munkálatok ezután kezdődtek a BMW Group Classic műhelyében.

P90229711_highRes

Amint az a hasonló munkák során lenni szokott, az első fázis ezúttal is romboló jellegű volt: a szakemberek a legapróbb részletekig szétszedték a modellt, a folyamat pedig az eredetileg tervezett két nap helyett végül egy teljes hetet vett igénybe. Az autó alumínium vázát ezután gondosan elválasztották az acélból préselt padlólemeztől, ez volt ugyanis az egyetlen lehetséges módja annak, hogy az eredeti felépítményt a lehető legjobb állapotban megőrizzék.

P90229709_highRes

A padlólemez felületkezelését savba mártva marták le, a karosszéria elemeit pedig lúggal teli kádban tisztították meg. A motor már Jack Castor raktárában is hiányzott a járműből, így már csak az utastér megmaradt elemeinek gondos kiszerelése volt hátra.

A modellhez ezt követően számos alkatrészt a korabeli leírások és skiccek alapján gyártottak újra, hiszen a BMW 507 roadster olyannyira ritka modell, hogy eredeti alkatrészeinek tárháza még a BMW Group Classic raktárában is limitált. Az 1950-es években alkalmazott gyártástechnológiai megoldások a korszerű csúcstechnológia újításaival keveredtek. A műszerfalat az eredetivel mindenben megegyező méretek és arányok szerint öntötték újra. A bőrkárpitozást pontosan olyan minta szerint varrták össze a készítők, ahogyan azt a korabeli fényképek és katalógusok mutatták. Az ülések újjáépítésénél a restaurátorok meghagyhatták az eredeti ülések vázszerkezetét, hiszen azok még fél évszázad távlatából is kellően erősnek és tartósnak bizonyultak. A vázszerkezet rozsdamentesítése után gumírozott kókuszbélésekkel tömték ki az ülés acél rugóit: a bajor gyártó már az 1950-es években eme természetes anyagot alkalmazta a BMW 507 roadster gyártása során, hogy a filc- és vászonrétegekkel együtt az üléseket így a lehető legkényelmesebbé tegyék.

P90229734_highRes

Az ablaktekerőket és az ajtók fogantyúit korszerű, háromdimenziós eljárással nyomtatták újra az eredeti méretek és arányok szerint: miután elkészült az eredeti alkatrészek digitális lenyomata, a háromdimenziós nyomtató tökéletesen egyező, tükörsima felületű utángyártott alkatrészeket hozott létre. A tanksapka gumi tömítését ezzel szemben hagyományos eljárással gyártották újra, és tekintve, hogy az idők során jó pár hasonló, gumiból készült alkatrész elvetemedett, ezekből ismét legyártottak egy kisebb szériát. Mindez azt jelenti, hogy a BMW 507 roadster tulajdonosai bátran felkereshetik ezen alkatrészekért a BMW Group Classic alkatrész-szaküzletét.

A BMW 507 roadster visszatért – az autó, amelyet Hans Stuck győzelemre vezetett, Elvis Presley megvásárolt és Jack Castor újraálmodott

P90229703_highRes

Elvis Presley legendás BMW-jébe az erőforrást is teljesen újraépítették. A 3.2 liter hengerűrtartalmú V8-as benzinmotort a BMW 507 roadster eredeti specifikációi szerint készítettél el a tervezőmérnökök, a régi és új alkatrészek szokatlan, ez esetben mégis elkerülhetetlen közös használata miatt azonban az egység nem kapott motorszámot. A motortartó keretet, amelyet korábban az Egyesült Államokban kivágtak az autó alól, az eredeti geometria szerint építették újra, majd hozzáerősítették a padlólemezhez. A vászontető fából készült rögzítő keretét ugyancsak az 1950-es években alkalmazott anyagok és gyártási eljárások alkalmazásával gyártották újra.

P90229728_highRes

A restaurátorok a karosszéria-fényezés terén is a lehető leghitelesebb megoldásra törekedtek, így a BMW 507 roadster ismét Feather White tollfehér árnyalatban ragyog. Azonban sem az alapozó-, sem a kitöltő-, sem pedig a fedőréteg nem a manapság megszokott eljárásokkal került fel a karosszéria elemeire, hiszen a fényezők a hitelesség jegyében ezúttal is a mintegy hatvan évvel ezelőtti módszerekhez nyúltak vissza. A vadonatúj fényezés éppen ezért nem ragyog úgy, mint egy mai új autó karosszéria-felülete, de az nem is illene egy klasszikus autóhoz.

Akárcsak a V8-as benzinmotor újjáépítése, az eredetivel teljesen megegyező alkatrészek használata és a kortárs gyártási eljárások alkalmazása, úgy a fényezési folyamat is teljes mértékben megfelelt a Jack Castor által meghatározott restaurálási feltételeknek. A szenvedélyes klasszikusautó-gyűjtő már a kezdetektől azt szerette volna, ha a legendás roadster minden részletében pontosan olyan állapotban születik újjá, ahogyan 1958-ban napvilágot látott. Azon vágya azonban, hogy a „Király” szemével is láthassa a BMW 507 roadstert, már nem teljesülhet: Jack Castor 2014 novemberében, 77 éves korában elhunyt. A Pebble Beach Concours d’Elegance idei felvonásán róla is megemlékezünk.

P90229718_highRes

A nagyközönség előtt most először bemutatkozó BMW 507 roadster nem csupán Elvis Presley egykori élményautója, de Jack Castor öröksége és a BMW Group Classic mesterműve is.

 

forrás: BMW

Verified by MonsterInsights