Kényszer szünet a Volkswagen több gyárában – frissítve

In auto, hír

A Volswagen több gyárában is leállt a termelés az alkatrész beszállításának fennakadása miatt. Bár jogilag a szállítóknak folytatniuk kéne a beszállítást, egyelőre még nem tudtak megállípodásra jutni,  így a VW következő gyáraiban néhány napra leállítja a termelést:

Emden: Passat gyártása, Augusztus 18 – 24, kb. 7,500 alkalmazott érintett

Wolfsburg: a gyártás néhány része: Golf, Augusztus 22 – 27, kb. 10,000 alkalmazott érintett

Zwickau: Golf és Passat gyártás, Augusztus 22 – 26, kb. 6,000 dolgozó érintett

Kassel: váltó és kipufogó gyártás egy része, Augusztus 25 – 29, kb. 1,500 dolgozó érintett

Salzgitter: motor gyártás egy része, Augusztus 24 – 30, kb. 1,400 alkalmazott érintett

Braunschweig: kocsiszekrény és műanyag alkatrész gyártásának egy része, Augusztus 22 – 29, kb. 1,300 alkalmazott érintett.

Összességében kb. 27,700 alkalmazott érintett a kényszerleállás kapcsán.

A VW-re az utóbbi időben igen-igen rájár a rúd. Wolfsburgban körülbelül 73,000 alkalmazott van (2015 év végi adat) és megközelítőleg 3800 autót gyártanak naponta. Ha itt 6 napig szünetel a gyártás, akár csak részlegesen is, az biztos nem használ a VW anyagi helyzetének, mint ahogy a másik öt gyár leállása sem.

 

Frissítés:

Megállapodás született a Volkswagen és a nem teljesítő beszállítók között

Berlin, 2016. augusztus 23., kedd (MTI) – Rendeződött kedden a Volkswagen (VW) német autóipari csoport és két beszállító vitája, amely miatt a VW a Volkswagen márkájú autók gyártásának részleges leállítására kényszerült.

A VW sajtóosztálya Twitter-oldalán közölte, hogy a beszállítókkal kötött megegyezés révén a partnerek újraindítják az alkatrészszállításokat, és az érintett üzemekben megteszik az előkészületeket a gyártási folyamat helyreállításához.
Hozzátették: a VW és az Eastern Horizon Group, illetve a hozzá tartozó két beszállító, a Car Trim és ES Automobilguss megállapodott abban, hogy nem hoznak nyilvánosságra részleteket a megegyezésről.
Előzőleg német hírportálok azt jelentették, hogy a felek több mint 20 órán keresztül, csaknem folyamatosan tárgyaltak a vita rendezéséről, és végül egy hosszú távú együttműködésben egyeztek meg.
A tárgyalás befejezése után a Prevent csoport – amelyet a Eastern Horizon Grouppal együtt az egyik leggazdagabb bosznia-hercegovinai vállalkozó, Nijaz Hastor érdekeltségeként tartanak számon – egy szóvivője bejelentette, hogy a társaságnál azonnali hatállyal feloldják a VW-nek készített árucikkekre elrendelt beszállítási tilalmat, míg a VW egy szóvivője azt mondta, hogy fokozatosan újraindítják a termelést.
A VW legnagyobb részvényese, Alsó-Szászország tartomány miniszterelnöke üdvözölte a megállapodást. Stephan Weil elmondta: örvendetes, hogy újra felvehetik a munkát a VW-dolgozók, akik a konfliktus vétlen áldozatai voltak.
A szociáldemokrata (SPD) politikus helytelenítette, hogy “a Prevent csoport nem volt hajlandó arra, hogy a jogállamunk által biztosított módon, bíróság előtt rendezze a vitát”, hanem más utat választott, aminek következtében a felek súlyos károkat okozó konfliktusba keveredtek.
Ilyesmi nem fordulhat elő többször, “ez a példa nem teremthet iskolát” – húzta alá a VW csoport szavazati jogot biztosító részvényei mintegy 20 százalékával rendelkező Alsó-Szászország kormányfője.
Az utóbbi napokban öt németországi VW-üzemben állították le teljesen vagy részlegesen a gyártást a társaságnak üléshuzatokat gyártó Car Trim és a sebességváltó-alkatrészeket készítő ES Automobilguss szállításainak felfüggesztése miatt. Az intézkedés csaknem 28 ezer VW-dolgozót érintett.
Az ügy háttere nem ismert pontosan. Sajtóértesülések alapján a vita abból fakadhatott, hogy megállapodást kötöttek egy új üléshuzat kifejlesztéséről, de a VW kiszállt a projektből, és nem tudtak megegyezni, hogy mennyi pénz jár a Preventnek a már elvégzett munkákért, ezért a cégcsoport felfüggesztette a még érvényes beszállítói szerződések teljesítését.
Ágazati szakértők szerint a konfliktus arra vezethető vissza, hogy a VW minden eszközzel igyekszik csökkenteni a Volkswagen márkájú modellek fejlesztési és gyártási költségeit, mert egyre kevésbé jövedelmezőek. A duisburgi-esseni egyetem (UDE) autóipari kutatóintézete (Center Automotive Research – CAR) egy korábban a Handelsblatt című üzleti lapban ismertetett tanulmányában kimutatta, hogy a VW az idei első fél évben mindössze 375 eurót keresett egy-egy Volkswagenen, ami 1,7 százalékos árbevétel-arányos üzemi eredmény, míg egy Skoda márkájú autó 1589 eurót termelt a csoportnak, ami 9,6 százalékos árbevétel-arányos üzemi eredményt jelent.
A VW a legnagyobb európai gépjárműgyártó társaság. A Volkswagen és a Skoda mellett a csoporthoz tartozik az Audi, a Bentley, a Bugatti, a Ducati, a Lamborghini, a Man, a Porsche, a Scania, a Seat és a Volkswagen haszonjárművek márka.

MTI

You may also read!

villanymotorok hatékonysága

Mitől függ a villanymotorok hatékonysága?

Egy villanymotor vásárlása során fontos ismerni annak műszaki paramétereit, hiszen nem mindegy, hogy milyen hatásfokú munkára képes az adott

Read More...
Limitált szériás GR Yaris

Limitált szériás GR Yarisszal ünnepli rali-világbajnoki címét a Toyota

Mindössze 300 példány készül abból a különleges kivitelű GR Yarisból, amelyet annak tiszteletére adnak ki, hogy a Toyota 2023-ban

Read More...
Horn Lilla

Horn Lilla és az autósport!

Horn Lilla fiatal kora ellenére szép sikereket ért eddig a gokartsportban, és már bontogatja a szárnyait a karosszériás autókban.

Read More...
Verified by MonsterInsights