Dakar 2017 – Peterhansel A VILÁG TETEJÉN

In auto, hír, verseny.

97 motorkerékpár, 22 quad, 63 autó (ebből 5 SSV) és 38 kamion —összesen 220 jármű ért célba Buenos Aires-ben abból a 318 -ból, ami elindult Asunciónból, Paraguayban január 2-án. A 39 -ik Dakar során Stéphane Peterhansel került ki győztesen a Sébastien Loebbel vívott csatából, Cyril Despres pedig harmadik helyével járult hozzá, hogy a Peugeot vitte el az összes dobogós helyet. Sam Sunderland személyében új bajnokot avattak a motorosok. A Dakar első brit győztese az osztrák Matthias Walknert és a spanyol Gerard Farrést előzte meg. A quadoknál az orozok taroltak, az első Szergej Karyakin lett, a kamionoknál a 2013-as bajnok Eduard Nikolajev nyert ismét a Kamazzal.

Autók: “Peter” már 13-szoros bajnok!

Stéphane Peterhansel immár 13-ik alkalommal nyert, ebből 7-szer autóval, amit 3 különböző csapattal ért el. A Peugeot “Dream Team” nyilván esélyes volt, Carlos Sainz látványos bukása után aztán “Mister Dakar” és “Mister Rally” csatázott a győzelemért. Sébastien Loeb második Dakar versenyén minimalizálta a hibák számát, de Córdoba, korábbi rally győzelmeinek helyszíne nem hozott neki szerencsét, defektet kapott. Ezzel elúszott az első hely, a szuper tehetség megjegyezte, hogy “tovább kell próbálkoznunk”.

Cyril Despres harmadik helye megerősítette a Peugeot 3008 dominanciáját. A Mini, Volkswagen és Mitsubishi után idén ők töltötték meg a dobogót. Azt sem lehet mondani, hogy ne lettek volna más komoly kihívók “Peter” mögött, de   a verseny folyamán lassan lemorzsolódtak.

Motorkerékpárok: Sunderland megérkezett

2012-ben és 2014-ben műszaki hibák, 2015-ben korai kiesés után idén Sam Sunderland lett az első brit bajnok a Dakaron.  Resistencia-ban 4-ik, San Miguel de Tucumán-ban 3-ik, San Salvador de Jujuy -ban második, Bolíviában már első helyen állt. A KTM-es kimagasló motorozást mutatott be az Altiplano-n, egyenletesen remek teljesítményével nem tudtak versenyre kelni a többiek.

A 2016-os nyertes, Toby Price a lábát törte el és kiesett, a Honda pilóták pedig tiltott tankolás miatt egy órás büntetést kaptak. Pablo Quintanilla, a legnagyobb kihívója agyrázkódást szenvedett és kiállni kényszerült. Sunderland csapattársa, az osztrák Matthias Walkner lett a második. Gerard Farrés hozta be harmadiknak a KTM-jét mindössze 48 másodperces előnnyel, így teljes lett a márka sikere, az első három helyet besöpörték.

Quadok: Karyakin beérett

A 37 induló között sok esélyes volt, a brazil Marcelo Medeiros, az argentin Pablo Copetti, a chilei Ignacio Casale, az orosz Sergey Karyakin és a francia újonc, Simon Vitse váltották egymást az élen. A tavaly negyedik helyen végzett orosz a 7. szakaszon átvette a vezetést, és onnan már nem is engedte ki azt a kezéből. Az első három versenyző mindössze 10 percen belül volt a speciál előtt, de a Chilecito és San Juan közötti szakaszon Karyakin végleg elhúzott az üldözőktől.

Kamionok: a Kamaz visszatér

Gerard de Rooy és az Iveco nem tudott duplázni. Két szakaszt is nyert a holland, vezette is a versenyt, de a Kamaz végig remekelt, öt szakaszgyőzelmet hoztak össze, és a nyitó szakasz kivételével mindig ott voltak a dobogón. Először Szotynikov, majd Nikolajev vezetett, De Rooy-nak pedig meg kellett elégednie a harmadik hellyel. Nikolayev megismételte 2013-as győzelmét, és kiköszörülte a 2016-os „csorbát”, amikor is csak hetedik lett.

You may also read!

Lamborghini Huracan Sterrato

Stílusosan rallyznál? Lamborghini Huracan Sterrato a te autód

A Lamborghini a Miami Beach-i Art Baselben mutatta be a könnyű tereppel is elboldoguló Lamborghini Huracan Sterrato-t, ahol a

Read More...
forgalmi engedély

Elmob: bővíteni kellene a forgalmi engedélyt az elektromos járműveket azonosító legfőbb adatokkal

A Magyar Elektromobilitás Egyesület (Elmob) megfontolásra ajánlja az illetékes hatóságnak, hogy a forgalmi engedély adattartalmának legközelebbi felülvizsgálatakor bővítsék az

Read More...
Subaru Solterra

Öt csillagos törésteszt a pofás Subaru Solterra-nak – videóval

A Subaru Solterra európai változata öt csillagos minősítést ér el az Euro NCAP biztonsági tesztjén. Ez a Subaru 10.

Read More...