Dakar 2017 – Peterhansel A VILÁG TETEJÉN

In auto, hír, verseny.

97 motorkerékpár, 22 quad, 63 autó (ebből 5 SSV) és 38 kamion —összesen 220 jármű ért célba Buenos Aires-ben abból a 318 -ból, ami elindult Asunciónból, Paraguayban január 2-án. A 39 -ik Dakar során Stéphane Peterhansel került ki győztesen a Sébastien Loebbel vívott csatából, Cyril Despres pedig harmadik helyével járult hozzá, hogy a Peugeot vitte el az összes dobogós helyet. Sam Sunderland személyében új bajnokot avattak a motorosok. A Dakar első brit győztese az osztrák Matthias Walknert és a spanyol Gerard Farrést előzte meg. A quadoknál az orozok taroltak, az első Szergej Karyakin lett, a kamionoknál a 2013-as bajnok Eduard Nikolajev nyert ismét a Kamazzal.

Autók: “Peter” már 13-szoros bajnok!

Stéphane Peterhansel immár 13-ik alkalommal nyert, ebből 7-szer autóval, amit 3 különböző csapattal ért el. A Peugeot “Dream Team” nyilván esélyes volt, Carlos Sainz látványos bukása után aztán “Mister Dakar” és “Mister Rally” csatázott a győzelemért. Sébastien Loeb második Dakar versenyén minimalizálta a hibák számát, de Córdoba, korábbi rally győzelmeinek helyszíne nem hozott neki szerencsét, defektet kapott. Ezzel elúszott az első hely, a szuper tehetség megjegyezte, hogy “tovább kell próbálkoznunk”.

Cyril Despres harmadik helye megerősítette a Peugeot 3008 dominanciáját. A Mini, Volkswagen és Mitsubishi után idén ők töltötték meg a dobogót. Azt sem lehet mondani, hogy ne lettek volna más komoly kihívók “Peter” mögött, de   a verseny folyamán lassan lemorzsolódtak.

Motorkerékpárok: Sunderland megérkezett

2012-ben és 2014-ben műszaki hibák, 2015-ben korai kiesés után idén Sam Sunderland lett az első brit bajnok a Dakaron.  Resistencia-ban 4-ik, San Miguel de Tucumán-ban 3-ik, San Salvador de Jujuy -ban második, Bolíviában már első helyen állt. A KTM-es kimagasló motorozást mutatott be az Altiplano-n, egyenletesen remek teljesítményével nem tudtak versenyre kelni a többiek.

A 2016-os nyertes, Toby Price a lábát törte el és kiesett, a Honda pilóták pedig tiltott tankolás miatt egy órás büntetést kaptak. Pablo Quintanilla, a legnagyobb kihívója agyrázkódást szenvedett és kiállni kényszerült. Sunderland csapattársa, az osztrák Matthias Walkner lett a második. Gerard Farrés hozta be harmadiknak a KTM-jét mindössze 48 másodperces előnnyel, így teljes lett a márka sikere, az első három helyet besöpörték.

Quadok: Karyakin beérett

A 37 induló között sok esélyes volt, a brazil Marcelo Medeiros, az argentin Pablo Copetti, a chilei Ignacio Casale, az orosz Sergey Karyakin és a francia újonc, Simon Vitse váltották egymást az élen. A tavaly negyedik helyen végzett orosz a 7. szakaszon átvette a vezetést, és onnan már nem is engedte ki azt a kezéből. Az első három versenyző mindössze 10 percen belül volt a speciál előtt, de a Chilecito és San Juan közötti szakaszon Karyakin végleg elhúzott az üldözőktől.

Kamionok: a Kamaz visszatér

Gerard de Rooy és az Iveco nem tudott duplázni. Két szakaszt is nyert a holland, vezette is a versenyt, de a Kamaz végig remekelt, öt szakaszgyőzelmet hoztak össze, és a nyitó szakasz kivételével mindig ott voltak a dobogón. Először Szotynikov, majd Nikolajev vezetett, De Rooy-nak pedig meg kellett elégednie a harmadik hellyel. Nikolayev megismételte 2013-as győzelmét, és kiköszörülte a 2016-os „csorbát”, amikor is csak hetedik lett.

You may also read!

villanymotorok hatékonysága

Mitől függ a villanymotorok hatékonysága?

Egy villanymotor vásárlása során fontos ismerni annak műszaki paramétereit, hiszen nem mindegy, hogy milyen hatásfokú munkára képes az adott

Read More...
Limitált szériás GR Yaris

Limitált szériás GR Yarisszal ünnepli rali-világbajnoki címét a Toyota

Mindössze 300 példány készül abból a különleges kivitelű GR Yarisból, amelyet annak tiszteletére adnak ki, hogy a Toyota 2023-ban

Read More...
Horn Lilla

Horn Lilla és az autósport!

Horn Lilla fiatal kora ellenére szép sikereket ért eddig a gokartsportban, és már bontogatja a szárnyait a karosszériás autókban.

Read More...
Verified by MonsterInsights