Bajban van? Az új XC60 kihúzza belőle – A Volvo is az önvezető autó felé tart

In auto, autó kiállítás, automata vezetés, bemutató, biztonság, hír

A biztonságról és minőségről méltán híres Volvo cég az új XC60-as modell újításaival ma is egy új korszakot szeretne nyitni a balesetmentes autózás történelmében. Nem elég, hogy az autó, ha például nagy sebességgel közlekedünk egy autópályán és az előttünk haladót túlságosan megközelítjük, biztonsági fékezést hajt végre, hanem a legújabb fejlesztéssel már ki is kerüli nekünk a veszélyes helyzeteket. Három ilyen plusz funkciót fejlesztettek ki Svédországban, amit a legközelebbi Genfi autókiállításon meg is tekinthet a nagyközönség. A cég nem titkolt szándéka, hogy ezekkel a biztonsági újításokkal az XC60 2020-ra az egyik legbiztonságosabb autó legyen az utakon.

Biztonsági rendszerek a Volvo-tól

“Olyan ütközéselkerülő rendszerekkel dolgozunk sok éve, melyeknek hatásosságát is folyamatosan nyomon tudjuk követni. Csak Svédországban a majdnem végzetes frontális balesetek 45%-ában az ütközés figyelmeztető és automata fékező rendszerek segítségével sikerült csökkenteni a személyi sérüléseket, vagy akár teljesen megakadályozni az összeütközést. Az XC60-al a következő lépésként a lehetséges balesetek számát már kormányzást támogató rendszerek segítségével is csökkentenénk.” mondta Malin Ekholm a Volvo autók biztonságért felelős központjának vezetője.

City Safety: autómata kikerülés

Az első új fejlesztés a City Safety, azaz városi biztonság nevet viseli. A már korábban bevezetett automata fékezést egészítik ki kormányzás támogatással, hogy az előttünk levő akadályt elkerüljük ezáltal a potenciális ütközéstől is megmeneküljünk. De nem csak a más gépjárművekkel való vészhelyzetet érzékeli, hanem a gyalogos forgalomra, illetve pl. az erdős utakon elénk ugró nagytestű állatokra is figyel. Ez a támogató rendszer 50 és 100 km/h-ás sebességnél aktív csak.

A második fejlesztést Oncoming Lane Mitigationnak keresztelték, ami a szembőljövő sávból érkező autókkal való összeütközés elkerülésében segít ellenkormányzással. A rendszer előszöris figyelmeztetést ad, ha potenciális veszélyforrás közeledik, illetve lassan elkezdi visszakormányozni a sofőrt a saját sávjába.

A harmadik rendszer pedig a Blind Spot Information System, mely az autó vakfoltjában tartózkódó járműre figyelmezteti a sofőrt, ha az elé akar kormányozni és megakadályozza a kormányzást.

 

Ezekkel a plusz funkciókkal érkezik az XC60 a Genfi autókiállításra. Egy-egy ilyen rendszer már a nagyobb XC90-ekben bizonyított. A cél, hogy egyre több modell tartalmazza ezeket, és akár idővel nemzetközi szabvány is legyen, mint a szintén Volvo által forradalmasított, lassan 60 éves múltra visszatekintő 3 pontos biztonsági öv, ami azóta is milliók életét menti meg.

Végül Malin Ekholm azt is elárulta, hogy: “Mind a három újdonság nem titkoltan egy-egy újabb lépés az önvezetők autók felé.”

 

You may also read!

Győr Rally Metabond

Győr Rally Metabond szemmel

Élménybeszámoló az Országos Rally Bajnokság helyszínéről Szerző: Metabond   szeptember 8-10. között a HUMDA Országos Rally Bajnokság keretén belül került megrendezésre

Read More...
árpád hídi baleset

Mi akadályozhatta volna meg az Árpád hídi balesetet?

Az utóbbi tíz év alatt meghétszereződött a 180 kW-nál erősebb autók száma hazánkban, írja a Bank360.hu. Az ilyen autókkal

Read More...
drágább üzemanyag

Péntek előtt tankoljunk!

Nincs megállás az üzemanyagárakban. A benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is emelkedik péntektől, ami várhatóan a kutakon lévő

Read More...
Verified by MonsterInsights