Opel Zafira 2.0 CDTI teszt

In teszt
Opel Zafira teszt

Az Opel 2016-ban mutatta be az új Zafirát. A családi egyterű formája jól eltalált. Nem csicsás, de valószínűleg 10 év múlva is jó lesz ránézni.  Az autó orra különösen jól sikerült. A nagy V hűtömaszk és a felfelé nyúló lámpák találkozása erőt és nyugalmat sugároz. A ködlámpa és az alsó szoknya pedig sportossá teszi az autót. Oldalról jól néz ki a finoman emelkedő övvonal és a bumeráng forma a C oszlop után. A hátulja sem lett rossz, de mintha arra már nem lett volna sok idő.

A motorok

A Zafira kapható 1,4 turbós és 1.6 turbós benzinesekkel 120 lóerőtől egészen 200 lóerőig. Dizelből pedig 1.6 -os és 2.0 literes CDTI-t tettek bele 120 és 170 lóerő között.

Mi az erősebbik, 170 lovas dízelt próbálhattuk ki. Élőben persze még jobban néz ki az egyterű. Dinamikus, letisztult formák, kényelmes, prémiumos belső tér jellemzik az autót.

Opel Zafira teszt
Opel Zafira 2.0 CDTI utastér

 

Ahogy beültem, egyből megtaláltam a kényelmes üléspozíciót, nagyon jó az ülés oldaltartása és a derekat is jól támasztja. A műszerfal óráira jól esik ránézni. Nagyon tetszettek a karakterek, amiket alkalmaztak. A kárpit és műszerfal tapintása prémium érzetet ad. És ami számomra egy autót egyből eltesz egy rekeszbe, az az illat, amit beüléskor érzek. A Zafirának pedig jó illata van. Minden kézre esik benne és dicséretes a sok, jól pakolható rekesz.

Opel Zafira teszt
Opel Zafira 2.0 CDTI műszerfal

Hogy megy a 170 lovas Zafira?

Induljunk. A motort beindítva egyből érződik, sokat adtak a hangszigetelésre, alig hallatszódik a 2.0 literes dizel aggregát és kellemetlen remegés sincs. Szűk helyről kell kiálni, de a 4,66 méter hosszú Zafira elég fordulékony, nem kell tolatgatni. A 400 Nm könnyedén mozgatja az 1760 kg-os autót. Ej, ha még 200 kg-mal könnyebb lenne…

Ahogy megyünk, minden kézre esik, minden finoman működik. A hat sebességes váltót szívesen kapcsolgatom, olyan jó a váltó érzet. Mikor megállunk a pirosnál, a start-stop teszi a dolgát. Ami nekem nem annyira tetszik, hogy elég kemény a rugózása. Én családi autónál egy picit lágyabbra hangoltam volna. De amikor kicsit oda tudok lépni, megértem a futómű keménységét. Hiába a viszonylag nagy tömeg, a 170 lóerő és a 400 Nm úgy meglódítja az autót, hogy csak győzzünk kapaszkodni. Ilyen dinamikához tényleg elkel a feszesebb futómű és a kitűnő fékek. A fogyasztásról a rövid teszt alatt nem tudtam érdemi infót gyűjteni. A gyári adat 6 liter körüli fogyasztást ír vegyes használatban, az autót hozó kolléga 7 litert említett.

Tekintsenek meg egy rövid videót:

 

 

193 centimmel a harmadik üléssoron

Mielőtt elindultunk volna, a parkolóban kipróbáltuk, mennyire elég a harmadik üléssor. Az első ülés az én 193 centimre volt állítva, mögöttem a 182 centis kolléga elfért, és így én bepasszírozódtam hátra. Természetesen én a 193 centimmel csak cipőskanállal voltam oda behajtogatható, de egy 170 cm körüli felnőtt jól elfért volna. Érdekes próba lenne még, hogy a második sorban három gyerekülés, leghátul pedig két gyerek hogy fér el. Talán majd legközelebb.

 

Árak, extrák

Az autóhoz egyébként rendelhető többek között sávtartó asszisztens, holt tér figyelő, követési távolság érzékelő és ütközés elkerülő érzékelő is. Jól fel lehet extrázni a Zafirát, bár zafír berakásos műszerfalat még nem láttam az extra listán. Az általunk próbált 2.0 CDTI ECOTEC 6 fokozatú kézi váltóval Innovation felszereltséggel 9.350.000 forintról indul. Edition felszereltséggel 8.640.000 forint az induló ára.

You may also read!

forgalmi engedély

Elmob: bővíteni kellene a forgalmi engedélyt az elektromos járműveket azonosító legfőbb adatokkal

A Magyar Elektromobilitás Egyesület (Elmob) megfontolásra ajánlja az illetékes hatóságnak, hogy a forgalmi engedély adattartalmának legközelebbi felülvizsgálatakor bővítsék az

Read More...
Subaru Solterra

Öt csillagos törésteszt a pofás Subaru Solterra-nak – videóval

A Subaru Solterra európai változata öt csillagos minősítést ér el az Euro NCAP biztonsági tesztjén. Ez a Subaru 10.

Read More...
BMW i7

Gyönyörű fotók a BMW i7-ről műkedvelőknek

A vadonatúj BMW i7-es magyarországi piaci bevezetése alkalmából egy különleges fotósorozat készült az Operában az elektromos luxuslimuzinról, mely a

Read More...