Mitől támadt fel a Ferrari?

In sport
Mitől támadt fel a Ferrari?

Egy magyarázat a maranelloiak megerősödésére

A nagy bölcsesség, miszerint az idő repül, a Forma-1-ben több szempontból is igaz. Amivel önmagában nem is lenne probléma. Viszont az évek gyors múlása azt is jelenti, hogy a tegnap sikere néhány szempillantás alatt a nosztalgiával emlegetett múlt részévé válik. Aki pedig nemrég még a pódium tetején állt, ha nem vigyáz, könnyen a porosodó veterán szerepében találhatja magát.

Mitől támadt fel a Ferrari?
Massa-Todt-Raikkonen-Alonso-2007

Az elmúlt években ez a szerep észrevétlenül, de kezdett ráégni a Ferrarira. Az olasz alakulat, bár az egész mezőnyben a legnagyobb szurkolótáborral rendelkezik – ha jobban belegondolunk – 2007-óta nem nyert egyéni világbajnoki címet. 2008 óta pedig konstruktőri világbajnoki címet sem.

Ugye milyen furcsa belegondolni?

Annak, hogy Kimi Raikkonen a teljes esélytelenségből a szezon végi hajrájának, és Hamilton sorozatos hibáinak köszönhetően megnyerte a bajnoki címet, idén már 10 éve. Annak a drámának pedig, amikor Massát már egy emberként ünnepelte a Ferrari box, de jött Hamilton és megelőzve Timo Glockot, az utolsó egyenesben elhappolta a vb. címet, már 9 éve. Ugye abban az évben még a Ferrari megnyerte a konstruktőri vb.-t, azonban azóta nem nyert sem egyéni, sem csapat világbajnoki címet.

Mitől támadt fel a Ferrari?
Hamilton megelőzi Timo Glock-ot és ezzel megnyeri a 2008-as idényt

 

Miért éppen 2017-re ágaskodott fel a fekete paripa?

Annak, hogy pontosan mi a Ferrari idei jó szereplésének az oka, több magyarázata is van. Az egyik lehetséges, és ésszerű magyarázat az, hogy idénre sikerült leküzdeni azt a motorfejlesztési hátrányt, ami kialakult a Mercedes-el szemben.

Mitől támadt fel a Ferrari?
Scuderia Ferrari

A másik lehetséges ok pedig az, hogy a szezon előtti Pirelli teszteken a Ferrari nagy erőkkel vett részt. Ez nyilvánvalóan segített nekik a saját kocsijukat és az idei Pirelliket is jobban megismerni. Persze ezeknek a teszteknek megvannak a maguk szabályai, de felesleges azt vitatni, hogy egy teszt legyen bármilyen is, nagy segítség egy csapatnak.

Azonban Nick Fry szerint, aki korábban a Ferrari F1-es részlegénél a kocsi karosszériájáért volt felelős, ennél jóval összetettebb a magyarázat:

 

Mitől támadt fel a Ferrari?
Nick Fry – Még a Ferrari szineiben

 

„Amikor 2010-ben csatlakoztam hozzájuk, több helyen is 8-10 éves lemaradásban voltak, amit ki kellett javítanunk. Ezek pedig nem mentek egyik napról a másikra: hat hónapba került, mire kiderült, mi a baj a szélcsatornával, és újabb másfél évbe, mire megoldottuk a problémát.”  

(forrás : formula.hu)

 

Mitől támadt fel a Ferrari?
Ferrari a szélcsatornában

 

A szakember azt is kifejtette, hogy napjainkban a Forma-1-ben hatalmas jelentősége van a szimulációnak. Tehát annak, hogy a Ferrari, az elmúlt években, éppen ezen a kulcsfontosságú területen maradt le, illetve került tévútra, hatalmas jelentősége van. A brit ennek tulajdonítja a maranelloiak korábbi gyengélkedését és a szimuláció terén beérő fejlesztéseiknek tulajdonítja azt, hogy idén, 2012 után, ismét versenyben vannak a világbajnoki címért.

Hogy ebben igaza van-e Fry-nak, talán még a Ferrarin belül sem tudják. Annyi azonban bizonyos, hogy hosszú évek után, a Scuderia végre kikerült a gödörből, és Maranelloban a dicső múlton kívül, újra van ok az örömre.

Mitől támadt fel a Ferrari?
Vettel – Hamilton csata Barcelonában

 

You may also read!

elektromos Toyota Hiace

Elektromos hajtással térhet vissza Európába a Toyota Hiace

A Toyota Auto Body, a Toyota 1945-ben alapított haszonjármű-részlege a 2023-as Japán Mobilitási Kiállításon leplezte le a hatodik generációs

Read More...
villanymotorok hatékonysága

Mitől függ a villanymotorok hatékonysága?

Egy villanymotor vásárlása során fontos ismerni annak műszaki paramétereit, hiszen nem mindegy, hogy milyen hatásfokú munkára képes az adott

Read More...
Limitált szériás GR Yaris

Limitált szériás GR Yarisszal ünnepli rali-világbajnoki címét a Toyota

Mindössze 300 példány készül abból a különleges kivitelű GR Yarisból, amelyet annak tiszteletére adnak ki, hogy a Toyota 2023-ban

Read More...
Verified by MonsterInsights