Városban vagy terepen? Az 500X ideális választás akár mindkettőre!

In Ajánló
Fiat 500X

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Fiat 500X egyik nagy előnye, hogy különböző, a felhasználás jellegéhez igazított modellválasztékot is kínál.

Amikor autót vásárolunk, próbálunk minden esetben az életkörülményeinkhez legjobban illő járművet vásárolni. Egyáltalán nem mindegy, sem fogyasztás, sem az autó kopása szempontjából, hogy a megfelelő körülményekre felkészített autót használunk-e. Egy kifejezetten a városi forgalomra tervezett megoldás ugyanis nem fog helyt állni a nehezebb terepen, legalábbis nem rendszeres használat mellett. Ugyanakkor a terepre tervezett változat nem lesz kellően hatékony a városi körülmények között – tájékoztatott a fiatszabo.hu.

 

1. Miben különbözik a városi és a terepkörülmény az autó szempontjából?

A városokban jellemzően sokszor állunk meg, a lámpák és a forgalom miatt, az egyenletes haladás viszonylag ritka. Azonban a terepkörülmények jók, a kátyúkat leszámítva, sok úttestet érintő akadállyal nem találkozunk.

Más a helyzet azonban a terepen. Itt bármi megtörténhet, bármilyen útviszony előfordulhat, lehet homok, sár igazából főként a kövezett utakat nélkülöző helyeken az időjárás gyakorlatilag bármilyen akadályt elénk sodorhat.

A Fiat szerencsére gondolt erre az 500X esetében. Az 500X Off-Road Look egy 4×4-es SUV, ami kitűnően elboldogul a változatos terepviszonyok között (persze túl nehéz terepre már nem való), az 500X City Look pedig egy igazi városi járgány.

 

2. Miben különbözik az 500X City Look és az 500X Off-Road Look?

Alapvetően ugyanabból az anyagból gyúrták mindkét modellt, azonban a környezeti tényezőkhöz igazítottan különböző jellemzőkkel bírnak.

Az első különbség a méretezés: a terepre szánt 500X Offroad Look néhány centivel hosszabb és magasabb városi társánál. Az eltérésre befolyással van a 4×4-es hajtás megléte is, aminek a városi változatban ugye nem sok hasznát vennénk.

A méretezésen kívül egyéb külső elemek alapján is megállapítható hogy éppen melyik modellről is van szó. A City külső díszítőelemei krómozottak, míg az Offroad úgynevezett szatén króm elemekkel van ellátva. Ez gyakorlatilag egy időjárásállóbb, mattabb felületet jelent. A jelentős mechanikus behatások, mint egy nagyobb ág becsapódása továbbra is problémát okozhat, azonban a kisebb sérülésekkel szemben védettséget élvez ez a felületkezelési megoldás.

A hajtás terén mutatkoznak meg az igazi különbségek. A városi 2 kerekes meghajtást kapott, míg a terepre szánt változat esetében elérhető a kétkerekes kipörgésgátló és az összkerékmeghajtás is, amit támogat a 9 sebességes automata váltó is.

Alapjában véve tehát elsősorban a belső, ami meghatározza az autó két változatában a különbségeket, de egyes díszítő elemek terén is eltér a két modell.

 

1. Mikor válasszam az Off Road-ot?

A Fiat 500X Off-Road Look elsősorban akkor tűnik hasznosnak, ha időnként nehezebb terepre kényszerülünk. Jól fogja bírni a városi forgalmat is, de ne feledjük, hogy nem erre tervezték.

 

2. Mikor válasszam a City Look-ot?

Ha elsősorban a városi forgalomban tervezzük használni az autót.

 

(X)

You may also read!

DS Retromobile

A DS a teljesítmény jegyében képviselteti magát a Retromobile kiállításon

A DS Automobiles 4 nagy teljesítményű modellt állít ki Párizsban, a 2023-as Rétromobile kiállításon. A L’Aventure DS standon

Read More...
Toyota GT86

Formában tartja old school sportkupéját a Toyota

Eredeti alkatrészek széles skálája mellett egy különleges szervizprogramot is kidolgozott klasszikus sportautójához a Toyota. A GT86 így tízévesen is

Read More...
drágább üzemanyag

Pénteken ismét emelkedik az üzemanyag nagykereskedelmi ára

Péntektől tovább emelkedik a benzin és a gázolaj NAGYKERESKEDELMI ÁRA. A benzin esetében ez bruttó 8 forintot jelent, míg

Read More...