Városban vagy terepen? Az 500X ideális választás akár mindkettőre!

In Ajánló
Fiat 500X

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Fiat 500X egyik nagy előnye, hogy különböző, a felhasználás jellegéhez igazított modellválasztékot is kínál.

Amikor autót vásárolunk, próbálunk minden esetben az életkörülményeinkhez legjobban illő járművet vásárolni. Egyáltalán nem mindegy, sem fogyasztás, sem az autó kopása szempontjából, hogy a megfelelő körülményekre felkészített autót használunk-e. Egy kifejezetten a városi forgalomra tervezett megoldás ugyanis nem fog helyt állni a nehezebb terepen, legalábbis nem rendszeres használat mellett. Ugyanakkor a terepre tervezett változat nem lesz kellően hatékony a városi körülmények között – tájékoztatott a fiatszabo.hu.

 

1. Miben különbözik a városi és a terepkörülmény az autó szempontjából?

A városokban jellemzően sokszor állunk meg, a lámpák és a forgalom miatt, az egyenletes haladás viszonylag ritka. Azonban a terepkörülmények jók, a kátyúkat leszámítva, sok úttestet érintő akadállyal nem találkozunk.

Más a helyzet azonban a terepen. Itt bármi megtörténhet, bármilyen útviszony előfordulhat, lehet homok, sár igazából főként a kövezett utakat nélkülöző helyeken az időjárás gyakorlatilag bármilyen akadályt elénk sodorhat.

A Fiat szerencsére gondolt erre az 500X esetében. Az 500X Off-Road Look egy 4×4-es SUV, ami kitűnően elboldogul a változatos terepviszonyok között (persze túl nehéz terepre már nem való), az 500X City Look pedig egy igazi városi járgány.

 

2. Miben különbözik az 500X City Look és az 500X Off-Road Look?

Alapvetően ugyanabból az anyagból gyúrták mindkét modellt, azonban a környezeti tényezőkhöz igazítottan különböző jellemzőkkel bírnak.

Az első különbség a méretezés: a terepre szánt 500X Offroad Look néhány centivel hosszabb és magasabb városi társánál. Az eltérésre befolyással van a 4×4-es hajtás megléte is, aminek a városi változatban ugye nem sok hasznát vennénk.

A méretezésen kívül egyéb külső elemek alapján is megállapítható hogy éppen melyik modellről is van szó. A City külső díszítőelemei krómozottak, míg az Offroad úgynevezett szatén króm elemekkel van ellátva. Ez gyakorlatilag egy időjárásállóbb, mattabb felületet jelent. A jelentős mechanikus behatások, mint egy nagyobb ág becsapódása továbbra is problémát okozhat, azonban a kisebb sérülésekkel szemben védettséget élvez ez a felületkezelési megoldás.

A hajtás terén mutatkoznak meg az igazi különbségek. A városi 2 kerekes meghajtást kapott, míg a terepre szánt változat esetében elérhető a kétkerekes kipörgésgátló és az összkerékmeghajtás is, amit támogat a 9 sebességes automata váltó is.

Alapjában véve tehát elsősorban a belső, ami meghatározza az autó két változatában a különbségeket, de egyes díszítő elemek terén is eltér a két modell.

 

1. Mikor válasszam az Off Road-ot?

A Fiat 500X Off-Road Look elsősorban akkor tűnik hasznosnak, ha időnként nehezebb terepre kényszerülünk. Jól fogja bírni a városi forgalmat is, de ne feledjük, hogy nem erre tervezték.

 

2. Mikor válasszam a City Look-ot?

Ha elsősorban a városi forgalomban tervezzük használni az autót.

 

(X)

You may also read!

elektromos Toyota Hiace

Elektromos hajtással térhet vissza Európába a Toyota Hiace

A Toyota Auto Body, a Toyota 1945-ben alapított haszonjármű-részlege a 2023-as Japán Mobilitási Kiállításon leplezte le a hatodik generációs

Read More...
villanymotorok hatékonysága

Mitől függ a villanymotorok hatékonysága?

Egy villanymotor vásárlása során fontos ismerni annak műszaki paramétereit, hiszen nem mindegy, hogy milyen hatásfokú munkára képes az adott

Read More...
Limitált szériás GR Yaris

Limitált szériás GR Yarisszal ünnepli rali-világbajnoki címét a Toyota

Mindössze 300 példány készül abból a különleges kivitelű GR Yarisból, amelyet annak tiszteletére adnak ki, hogy a Toyota 2023-ban

Read More...
Verified by MonsterInsights