Grandiózus tervek a Nikola Motornál: itt a “kamionok Teslája”

In elektromos autók
kamionok Teslája

Több hasonlóság is felfedezhető a Nikola Motor Company és a Tesla Motors között. Amellett, hogy mindkét céget a szerb-horvát feltalálóról nevezték el, mindkettő elektromos járművekben utazik, pontosabban azt szeretnék, hogy minél többen utazzanak is az ő elektromos járműveikben.

Sőt, ahogy Elon Musk autós cége, úgy a “a kamionok Teslája” is már azelőtt rengeteg vásárlót tudhat magáénak, hogy egyáltalán tömeggyártásban elkészült volna a termék, amelyet eladásra kínál.

Nikola One

A Nikola One egy vegyes hajtású nyergesvontató, vagyis az elektromos motort gázturbina hajtja.  A gázturbinás áramfejlesztő sűrített földgázból állít elő elektromos áramot, amit az akkumulátorokba táplál, hogy mindig legyen elég energia az elektromotorok üzemeltetéséhez. A   nyerges vontató mind a hat kerekét egy-egy külön motor hajtja, ezek áramellátásáról pedig egy 30.000+ cellás, 320 kWh-ás akkumulátorcsomag gondoskodik. Az első prototípust 2016 decemberében mutatta be a cég és egy ilyen kamion 375 ezer dollárba kerül majd, és mindössze 1500 dollárt kér egy előrendelésért.

Az ügyfelek számára összeállított információs anyagból kiderül, hogy a Nikola One minden tekintetben felülmúlja a hagyományos dízelüzemű vontatókat. Könnyebben birkózik meg az emelkedőkkel, a vontató kisebb saját tömegének köszönhetően több rakományt vihet a szerelvény, miközben fenntartási költsége kisebb a dízelüzemű társaihoz viszonyítva. A Nikola One hatótávolsága 1300 – 1900 kilométer, feltöltése folyékony hidrogénnel mindössze negyedórát vesz igénybe és helyi károsanyag-kibocsátása nulla.

 

Új töltőállomások

A járművek működtetéséhez azonban töltőállomások kellenek, és friss hír, hogy ennek kiépítéséről kötött most szerződést a Nikola a hidrogéniparban közel egy évszázados tapasztalattal rendelkező norvég Nel nevű céggel.

Elsőként két demóállomást épít ki a Nel, hogy legyen hol tölteni a Nikola kamionjait, de a tervek összesen tizenhat óriási hidrogénkútról szólnak. Ezeken az állomásokon eleinte 8 tonna hidrogént fognak előállítani naponta, és ezt akár 32 tonnáig bővíteni lehet majd. A kamionok mellet hidrogénnel működő autókat is fel lehet majd tölteni.

A Nikola kamionjai várhatóan 50-75 kilogramm hidrogént fognak elfogyasztani naponta – írja a vállalat közleménye. Erre azonban még pár évet várni kell, a demóállomások valamikor 2018 második felére készülnek el, és a kamionok megjelenési ideje is homályos egyelőre.

Az viszont biztató, hogy a Nikola, szeretné megújulókkal, azaz szél-, nap- vagy vízenergia felhasználásával előállítani a hidrogént, ahol csak lehet, hogy minél inkább a nulla felé közelítsen az infrastruktúra széndioxid-kibocsátási értéke.  

kamionok Teslája

Forrás: index.hu, nikolamotor.com

You may also read!

rally 2022 felfedezettje

Egy álmot élek meg!

Tegnap volt az Érd Arénában a Magyar Rally Országos Bajnokság 2022 Díjkiosztó Ünnepsége, ahol kategóriádban 3. helyen zártad a

Read More...
olcsóbb üzemanyag

Szerdától ismét csökkennek az üzemanyagárak

A novemberi hónap utolsó napján is csökkennek a hazai üzemanyagárak. A beszerzési árat tekintve a benzin bruttó 11 forinttal

Read More...
BMW 3.0 CSL

Az 50 éves BMW M Gmbh a BMW 3.0 CSL-lel ünnepel

A limitált verzióból 50 darab készül három hónap alatt gondos odafigyeléssel, sok kézi munkával. Az utastér szénszál-erősítésű műanyagból készül

Read More...