Szédületes bejelentéseket tett a TESLA – kamion és Roadster

In elektromos autók, hír
TESLA kamion

Elon Musk, a Tesla vezére nem finomkodott az ígéretekkel a héten, először atomrobbanás-biztos üvegű elektromos kamiont, majd a Tesla második generációs Roadsterét is bemutatta.

A Tesla „csoda” kamionja

A Tesla kamionja képes lesz vontatmány nélkül 0-ról 100 km/h-ra gyorsulni 5 másodperc alatt, míg rakománnyal (maximális 36 tonnás össztömeggel) ez az idő nem lesz több, mint 20 másodperc. Egy átlagos dízel kamion erre kb. 1 perc alatt képes.

TESLA kamion

A gyorsítást 4, egymástól teljesen független elektromotor végzi majd, amelyek minden egyes keréknél külön szabályozzák majd a forgatónyomatékot.

A Tesla kamionjának hatótávolsága 500 mérföld (nagyjából 800 kilométer) lesz egyetlen töltéssel – mindezt rakománnyal fogja produkálni. A jelenleg piacvezető Daimler, aki októberben mutatta be saját elektromos kamionját, csupán 217 mérföld megtételére lesz képes egyetlen töltéssel.

TESLA kamion

A kamionok töltésére lehetőség nyílik majd a „Supercharger” hálózat bármelyik pontjánál. A jármű töltési idejéről annyit árult el a cég vezére, hogy teljesen fel lehet majd tölteni a kamiont annyi idő alatt, amíg az adott rakodási ponton megpakolják a járművet. Az Autopilot funkciót alapfelszereltségként adják majd a kamionhoz annak érdekében, hogy jelentősen megkönnyítsék a sofőrök munkáját.

A Tesla kamionjának üzemeltetési költsége 20 százalékkal alacsonyabb lesz az ígéretek szerint, mint a hagyományos dízel kamionoké. Előbbinél az egy mérföldre (durván 1,61 kilométer) vetített teljes költség 1,26 dollár (durván 334 forint) lesz, míg utóbbiak esetében ez az érték átlagosan 1,54 dollár (durván 408 forint). Persze az nem derült ki, hogy mekkora lesz a kamion vételára.

A cég ígérete szerint ugyanakkor a kamionjuk 1,6 millió kilométert fog megtenni anélkül, hogy lerobbanjon és a gyártás biztosan nem fog megkezdődni 2019 vége előtt. Musk ígérete szerint a kamionjuk üvege atomrobbanás biztos lesz.

 

Második generációs Roadster

 

Az új Roadster 2 lesz a leggyorsabb sportautó a világon, amely valaha eljutott a tömeggyártásig.

A jármű képes lesz 0-ról 100 km/h-ra gyorsulni 1,9 másodperc alatt. A negyedmérföldes távot pedig 8,9 másodperc alatt teljesíti majd. Tömeggyártásban még nem jelent meg olyan autó, amely képes lett volna áttörni a 9 másodperces szintet ezen a távon. Maximális sebessége 400 km/h felett lesz és egészen brutális, 200 kWh kapacitású akkumulátorcsomaggal szerelik majd. (Jelenleg 100 kWh-s a legnagyobb akkumulátorcsomagja a Teslának)

A Roadster ára 200.000 dollár lesz és 2020 körül lezdik gyártani. A Founders sorozat 1000 db-os limitált széria lesz a full extrás változat. Ennek ára pedig 250.000 $ lesz.

Elképesztő, 620 mérföldes, durván 1000 kilométeres hatótávolságot ígér a gyártó. A Roadstert három elektromotorral szerelik majd, és 2020-ban kezdik gyártani.

A prototípus félelmetes gyorsulásáról fogalmat kaphatunk az alábbi videó alapján. Nagyjából az 55. perctől érdemes nézni.

 

 

A bejelentésekről hivatalos video is készült:

 

 

Forrás : portfolio.hu, TESLA.com

You may also read!

elektromos Toyota Hiace

Elektromos hajtással térhet vissza Európába a Toyota Hiace

A Toyota Auto Body, a Toyota 1945-ben alapított haszonjármű-részlege a 2023-as Japán Mobilitási Kiállításon leplezte le a hatodik generációs

Read More...
villanymotorok hatékonysága

Mitől függ a villanymotorok hatékonysága?

Egy villanymotor vásárlása során fontos ismerni annak műszaki paramétereit, hiszen nem mindegy, hogy milyen hatásfokú munkára képes az adott

Read More...
Limitált szériás GR Yaris

Limitált szériás GR Yarisszal ünnepli rali-világbajnoki címét a Toyota

Mindössze 300 példány készül abból a különleges kivitelű GR Yarisból, amelyet annak tiszteletére adnak ki, hogy a Toyota 2023-ban

Read More...
Verified by MonsterInsights