Olajpiaci kilátások – milyen benzinár várható?

In hír

Jó évet zárt az olajpiac, nem kis részben az OPEC termelés visszafogási erőfeszítéseinek köszönhetően.

Jó évet zárt az olajpiac, hiszen a WTI hordónkénti határidős ára 2015 áprilisa óta nem járt olyan magasan, mint mostanában. A tavalyi évet záró 60 dollár fölötti árfolyam több mint 10 százalékos éves növekedésről tanúskodik. Vajon mi várható az idei évben?

Kedvező geopolitikai helyzet

A körülmények az idei évben is kedvezhetnek az árfolyam emelkedésnek – véli Wolf Martin, a KBC junior elemzője. Bár szerinte a piac még mindig inkább túlkínálatos, ezért is hosszabbították meg az OPEC termelési kvótáját, így legalább idén év végéig fennmarad az alacsonyabb volumenű kitermelés a résztvevő országokban.

Ugyanakkor a jelenlegi geopolitikai helyzet is kedvez az olajnak, többek között a mostani iráni tüntetések, Venezuela vesszőfutása vagy a Szaúd-Arábia és Irán között régóta húzódó feszült helyzet mind-mind pozitív hatással lehet az olaj árfolyamának alakulására ebben az évben.

Azért a tengerentúli palaolaj termelésre is érdemes lesz odafigyelni, mert emelkedő olajár mellett egyre többen lépnek vissza a piacra, ami újra nyomást gyakorolhat a fekete arany árára.

40 dolláros olaj? bekövetkezés esélye: 20 százalék 

Ha az OPEC tagországok és a nem OPEC tagok által is elfogadott, a kitermelést 2018 decemberéig korlátozó megállapodást valamelyik fél felrúgná – tartva a magasabb olajárak láttán újra beinduló amerikai palaolaj cégek növekvő kitermelésétől – a megjelenő plusz kínálat és az egyoldalú, áremelkedésre számító befektetői pozícionáltság hatására a fekete arany árfolyama hirtelen mélyrepülésbe kezdene, meg sem állva a 40 dolláros szintig.

A fentiek fényében mit is várhatunk az itthoni kutakon? Rövidtávon a 70 dolláros árszint valószínűsíthető inkább – ami 400 Ft körüli itthoni benzin árat jelent, hosszabb távon inkább csökkenés prognosztizálható, így 300 Ft közelébe is kúszhat a benzinár.

Forrás: tozsdeforum.hu

You may also read!

DS Retromobile

A DS a teljesítmény jegyében képviselteti magát a Retromobile kiállításon

A DS Automobiles 4 nagy teljesítményű modellt állít ki Párizsban, a 2023-as Rétromobile kiállításon. A L’Aventure DS standon

Read More...
Toyota GT86

Formában tartja old school sportkupéját a Toyota

Eredeti alkatrészek széles skálája mellett egy különleges szervizprogramot is kidolgozott klasszikus sportautójához a Toyota. A GT86 így tízévesen is

Read More...
drágább üzemanyag

Pénteken ismét emelkedik az üzemanyag nagykereskedelmi ára

Péntektől tovább emelkedik a benzin és a gázolaj NAGYKERESKEDELMI ÁRA. A benzin esetében ez bruttó 8 forintot jelent, míg

Read More...