Gondolat vezérelt autó készül? – Nissan B2V technológia

In hír

A Nissan Las Vegasban, a CES 2018-on olyasmiről beszélt, amitől az ember haja is égnek áll. A Nissan kutatásainak, fejlesztéseinek egyik forradalmi iránya a B2V (Brain to Vehicle – Agyból a járműbe) technológia.

 

A B2V lényege, hogy a sofőr agyából fog jeleket, hogy segítse a vezetést és hogy az autó önvezető és kézi vezérlésű rendszerei tanulhassanak a vezetőtől. Ez a technológia rövidebb reakció időt és még nagyobb vezetési élményt ígér a Nissan szakemberei szerint. A legfontosabb szerepe, hogy a fejpántot viselő utas érzelmeire reagálna a rendszer. Például ha az utas fél, akkor lassít a tempón.

Gondolat vezérelt autó

kép forrása: netcarshow.com

Persze szó volt az IMx koncepcióról, ami erősebb kapcsolattal kecsegtet az autó és sofőrje között. Emellett önvezetés, négy ülés és egy, a Nissan GT-R-nél erősebb elektromos hajtás szerepel a kívánatos recepten. Illetve ott volt az új Leaf is, amiről itt írtunk korábban.

kép forrása: netcarshow.com

 

Gondolat vezérelt autó

De térjünk vissza a B2V technológiához. Tehát az agyhullámaimat érzékeli a rendszer és annak segítségével hoz döntéseket, vagy finomítja a vezetési segédeket. De ha az agyhullámaimat képes érzékelni, mi a biztosíték arra, hogy esetleg visszafelé is hasson? Természetesen például a Nissan-ban, mint gyártóban 100 százalékig megbízom.

De mi van, ha például egy ilyen technológia rossz kezekbe kerül? Mindenesetre elgondolkodtató, mi az, ami még hasznos, és mi az, ami inkább már nem kéne? Az biztos, hogy napjainkban az önvezetéstől és a mesterséges intelligenciától szebb, biztonságosabb világot várnak. Kérdés, hogy a rengeteg fejlesztés, beleinvesztált pénz és idő a kívánt eredményt fogja-e hozni? Vagy esetleg valamelyik régebbi durvább sci-fi valósul meg?

Reméljük a legjobbakat!

Gondolat vezérelt autó

Gondolat vezérelt autó

You may also read!

SKODA ENYAQ iV frissítés

Nem túl elegánsan frissítik a SKODA ENYAQ iV-ot

A Skoda frissíti a már ügyfeleknél lévő Skoda ENYAQ-okat az új ME3 szoftver verzióval. Ez az optimalizált akku menedzsmenttel

Read More...
drágább üzemanyag

Szerdától emelkedik az üzemanyag piaci ára

Szerdától a benzin és a gázolaj piaci ára is emelkedni fog. A benzin esetében ez bruttó 3 forintot jelent

Read More...
Tragacsot vegyenek

Folytatódik a ritka járművekre vadászó család története

A Viasat Explore kalandcsatornán immár 4. évadába kezd a népszerű dokureality, a Tragacsot vegyenek! A sorozat a Mathewson-család autók körül forgó

Read More...