A BMW most hétvégén motorsport-történelmet ír

In bmw

A sorozatgyártásban érkező új BMW 8-as Coupé és a valaha készült legerősebb BMW M modell előfutáraként megépített BMW M8 GTE versenyautó a január 27-én elrajtoló Daytona-i 24-órás megmérettetésen ünnepli világpremierjét.

Elérkezett a pillanat, amelyre a BMW Motorsport népes családja oly régóta vár: hónapokon át tartó intenzív fejlesztőmunka, átfogó tesztelés és részletekbe menő finomhangolás után a vadonatúj BMW M8 GTE versenyautó most hétvégén végre versenypályás világpremierjét ünnepli. A nemzetközi GT versenyosztály új etalonja az IMSA WeatherTech SportsCar Championship 2018-as szezonnyitó futamán, a január 27-én elrajtoló Daytona-i 24-órás megmérettetésen gurul fel először élesben a rajtrácsra. A megtiszteltetés Bobby Rahal tengerentúli istállójának, a bajor prémiumgyártó színeiben immáron tizedik esztendeje versenyző BMW RLL csapatnak jut, amely rögtön két BMW M8 GTE versenyautóval indul csatába.

„A BMW M8 GTE az egyetlen vadonatúj versenyautó az idei GTLM mezőnyben. Hatalmas potenciált látok a gépben, amely jó eséllyel még a rajt előtti éjszaka is megdolgoztat majd minket, de ennek ellenére mind elégedettek és boldogok vagyunk. Büszke vagyok rá, hogy idén már a tizedik szezonunkat kezdjük meg a BMW színeiben, az pedig elmondhatatlan megtiszteltetés számunkra, hogy az új BMW M8 GTE versenyautót mi vihetjük először pályára” – nyilatkozta Bobby Rahal, a BMW RLL istálló csapatfőnöke.

A BMW M8 GTE a bajor prémiumgyártó valaha készített legfejlettebb GT versenyautója, amelyet kifejezetten a Le Mans-i 24-órás megmérettetés és a nemzetközi GT versenyosztály járműtechnológiai kritériumai szerint fejlesztettek ki a mérnökök. A BMW M8 GTE bemutatkozása több szempontból is történelmi mérföldkőként szolgál, hiszen a BMW hét év kihagyás után, 2018 júniusában ezzel a géppel tér vissza a legendás Le Mans-i 24-órás futamra, miközben a versenyautó lemezei alatt dolgozó technika számos ponton megegyezik az idén érkező új BMW 8-as Coupé sorozatgyártásban kínált megoldásaival.

A BMW RLL csapat

A vadonatúj versenyautó világpremiere mellett a BMW RLL csapat az elmúlt évtized legátfogóbb személyi változásaival készül a 2018-as idényre. Az istálló legendás veteránja, az egyesült államokbeli Bill Auberlen, aki több mint négyszáz alkalommal ült be a BMW versenyautóinak volánja mögé, idéntől a BMW Észak-Amerika márkanagyköveti székében foglal helyet. Utódja a teljes szezonban a nagy-britanniai Alexander Sims és az egyesült államokbeli Connor De Phillippi párosa lesz, akik Daytonában is pályára gurítják a 25-ös rajtszámmal induló BMW M8 GTE versenyautót. A szezonnyitón még Bill Auberlen is tiszteletét teszi a volán mögött, a csapatot pedig a Német Túraautó Bajnokság (DTM) egyik idei újonca, az osztrák Philipp Eng egészíti ki. A 24-es rajtszámot viselő BMW M8 GTE versenyautó volánja mögé az egyesült államokbeli John Edwards és a finn Jesse Krohn ül be az IMSA WeatherTech SportsCar Championship idei futamain, Daytonában hozzájuk a holland Nick Catsburg és a brazil Augusto Farfus csatlakozik.

„Az elmúlt évek során jó pár BMW versenyautóhoz volt szerencsém, így most is meglehetősen optimista vagyok. A BMW M8 GTE minden téren etalon lett, izgatottan várom a Daytona-i rajtot” – fogalmazott Bill Auberlen, akinek véleményét Alexander Sims és Philipp Eng is osztja. “

„Ez lesz az első versenyem a BMW színeiben. Már alig várom, hogy én is hozzátegyek valamit a BMW RLL csapat kimagasló sikersorozatához” – vette át a szót Connor De Phillippi, Bobby Rahal istállójának négy tavalyi IMSA-futamgyőzelmére és a BMW M6 GTLM versenyautóval bezsebelt háromszoros abszolút második helyezésére utalva. 

„Az idei szezon kiváltképp izgalmasnak ígérkezik. Megtiszteltetés számomra, hogy a teljes szezont Jesse-vel karöltve, a Daytona-i 24-órás futamot pedig Augusto és Nicky oldalán versenyezhetem végig” – nyilatkozta a 24-es rajtszámmal induló BMW M8 GTE versenyautó legfiatalabb pilótája, John Edwards. „Még most is sokat tanulunk. Egy vadonatúj versenyautónál rengeteg dolgot kell megoldanunk a sikeres premier előtt, így a szezon előtti hivatalos teszt is erről szólt. De rendkívül magabiztosak és eltökéltek vagyunk” – tette hozzá Jesse Krohn. „Az új technológia tökéletesre hangolása soha nem egyszerű feladat, de a háromnapos teszten mutatott teljesítmény alapján nagyon bizakodó vagyok” – erősítette meg csapattársa gondolatait Nick Catsburg.

BMW M8 GTE versenyautó műszaki adatai

Az 1220 kilógrammos autóban V8-as 3 981 ccm benzinmotor foglal helyet BMW TwinPower Turbo technológiával. A karosszéria acél, alumínium és szénszál egyedi ötvözetéből felépített, magas szilárdságú BMW CarbonCore váz. Kettős keresztlengőkaros első és hátsó kerékfelfüggesztésű futómű. Hatsebességes, motorsport-specifikus szekvenciális váltó. Hátrafelé néző kamerarendszer tárgyfelismerő funkcióval és élő telemetria-rendszer a jármű folyamatos követhetősége érdekében. Speciális BMW Aero keréktárcsák az első tengelyen 12,5 x 18”, a hátsó tengelyen 13 x 18” méretben és motorsport-fejlesztésű Michelin gumiabroncsok.

You may also read!

villanymotorok hatékonysága

Mitől függ a villanymotorok hatékonysága?

Egy villanymotor vásárlása során fontos ismerni annak műszaki paramétereit, hiszen nem mindegy, hogy milyen hatásfokú munkára képes az adott

Read More...
Limitált szériás GR Yaris

Limitált szériás GR Yarisszal ünnepli rali-világbajnoki címét a Toyota

Mindössze 300 példány készül abból a különleges kivitelű GR Yarisból, amelyet annak tiszteletére adnak ki, hogy a Toyota 2023-ban

Read More...
Horn Lilla

Horn Lilla és az autósport!

Horn Lilla fiatal kora ellenére szép sikereket ért eddig a gokartsportban, és már bontogatja a szárnyait a karosszériás autókban.

Read More...
Verified by MonsterInsights