Hároméves csúcson az olajár

Geopolitikai feszültség

A szakértők ellentmondó véleményen vannak arról, milyen tartós lehet az olaj, s ezzel elkerülhetetlenül az üzemanyagok drágulása, aminek hátterében a Szíria körül kialakult geopolitikai feszültség húzódik meg.  A drágulást Donald Trump amerikai elnök indította el egyik Twitter-üzenetével, amelyben arra figyelmeztette Moszkvát, hogy az amerikai hadsereg csapást mérhet az oroszokkal szövetséges szíriai kormányerőkre.
Ezt megelőzően a rezsim vegyi fegyverrel hajtott végre sok halálos áldozatot követelő támadást.
A piacon szerdán már a harmadik egymást követő napon át tartott a hegymenet, amely 2014 óta nem látott magasságba lökte a fekete arany árát.

Hullámvölgy

Ez követően kissé csökkentek az olajpiaci jegyzések, mivel Trump nem kötelezte el magát arra, hogy azonnal kiadja a tűzparancsot.
Újabb üzenete szerint lehet, hogy hamarosan, de lehet, hogy csak jó sokára lép akcióba az USA hadserege.
Az észak-amerikai WTI-olaj ára erre hordónként 66 dollárra szelídült, majd visszakapaszkodott 67 dollár közelébe. A londoni Brent hordójáért csütörtök délután 72 dollárt kellett adni.

Ha az USA rakétákat indít szíriai célpontok ellen, az növelni fogja a kockázatot, ami tovább tolja felfelé a nyersolaj árát és nyomást gyakorol a részvényárakra.
Ha ez bekövetkezik, akkor a jegyzések felszúrhatnak a 70 dollár/hordós szint fölé és a befektetői hangulat tovább fog romlani.
Ugyanakkor ezek a geopolitikai feszültségek inkább gyengébb hosszú távú hatással járnak a piacra, mint erősebbel. Ezért érdemes figyelni a hosszabb távú olajpiaci előrejelzésekre is.

Vége lehet

Több hatás érvényesül egyszerre: globális GDP-növekedés van és az OPEC erőfeszítéseket tesz az olajkitermelés korlátozására. Vélhetően az amerikai olajpala-kitermelés bővülése határt szab a nyersolaj, és ezzel az üzemanyagok drágulásának.

Tehát a fentiek alapján prognosztizálható, hogy az itthoni kutakon rövidtávon emelkedés, hosszabb távon inkább csökkenés várható.

Verified by MonsterInsights