Hároméves csúcson az olajár

In hír

Geopolitikai feszültség

A szakértők ellentmondó véleményen vannak arról, milyen tartós lehet az olaj, s ezzel elkerülhetetlenül az üzemanyagok drágulása, aminek hátterében a Szíria körül kialakult geopolitikai feszültség húzódik meg.  A drágulást Donald Trump amerikai elnök indította el egyik Twitter-üzenetével, amelyben arra figyelmeztette Moszkvát, hogy az amerikai hadsereg csapást mérhet az oroszokkal szövetséges szíriai kormányerőkre.
Ezt megelőzően a rezsim vegyi fegyverrel hajtott végre sok halálos áldozatot követelő támadást.
A piacon szerdán már a harmadik egymást követő napon át tartott a hegymenet, amely 2014 óta nem látott magasságba lökte a fekete arany árát.

Hullámvölgy

Ez követően kissé csökkentek az olajpiaci jegyzések, mivel Trump nem kötelezte el magát arra, hogy azonnal kiadja a tűzparancsot.
Újabb üzenete szerint lehet, hogy hamarosan, de lehet, hogy csak jó sokára lép akcióba az USA hadserege.
Az észak-amerikai WTI-olaj ára erre hordónként 66 dollárra szelídült, majd visszakapaszkodott 67 dollár közelébe. A londoni Brent hordójáért csütörtök délután 72 dollárt kellett adni.

Ha az USA rakétákat indít szíriai célpontok ellen, az növelni fogja a kockázatot, ami tovább tolja felfelé a nyersolaj árát és nyomást gyakorol a részvényárakra.
Ha ez bekövetkezik, akkor a jegyzések felszúrhatnak a 70 dollár/hordós szint fölé és a befektetői hangulat tovább fog romlani.
Ugyanakkor ezek a geopolitikai feszültségek inkább gyengébb hosszú távú hatással járnak a piacra, mint erősebbel. Ezért érdemes figyelni a hosszabb távú olajpiaci előrejelzésekre is.

Vége lehet

Több hatás érvényesül egyszerre: globális GDP-növekedés van és az OPEC erőfeszítéseket tesz az olajkitermelés korlátozására. Vélhetően az amerikai olajpala-kitermelés bővülése határt szab a nyersolaj, és ezzel az üzemanyagok drágulásának.

Tehát a fentiek alapján prognosztizálható, hogy az itthoni kutakon rövidtávon emelkedés, hosszabb távon inkább csökkenés várható.

You may also read!

Mercedes-AMG GT R Roadster a biztosító szivárogtatott

Mercedes-AMG GT R Roadster – a biztosító szivárogtatott

Sokan várják a legújabb Mercedes-AMG csodák megjelenését. Megszokottak a kémfotók, előfordulnak gyári szivárogtatások, most érdekes módon egy német biztosítótársaság online kalkulátorából szivárogtak ki érdekes adatok.

Read More...
Hyundai Ioniq Plug-in hibrid modellfrissített változata

Itt a Hyundai Ioniq hibrid és Plug-in hibrid modellfrissített változata

Mi új a második genrációs IONIQ Hybrid és Plug-in-Hibrid-ben? A tovább fejlesztett Bluelink telematic szolgáltatás, a SmartSense aktív

Read More...
Fiat Panda Cross

A Fiat Panda Cross nyerte a brit 4X4 Magazine „2019 4X4-ese” díjat. De hogy a Mount Everestre is felment…

A Panda Cross zsinórban másodjára nyerte meg a 4X4 Magazin díját. Nagyon dicsérték a Panda Cross 4X4 motorjait,

Read More...

Leave a reply:

Mobile Sliding Menu