Jönnek az okosabroncsok

In hír

Régi találmány

A tűz után az emberiség második legrégebbi találmánya a kerék, amely ugyan apróbb változásokon átment, de lényegében változatlanul használjuk több ezer éve. Elég logikus is: venni kell egy kerek felületet, amit rögzíteni kell egy tengelyhez, annyi kritériummal, hogy elbírja azt, amit szállítanak “rajta”.

Ez a faékegyszerű megoldás viszont nem jelenti azt, hogy ne lehetne az abroncsokat is fejleszteni, digitalizációs eszközökkel reformálni. Sőt, egyre inkább el is terjednek majd – a Hankook közleménye szerint – a gyártók és az előrejelzések alapján az intelligens abroncsok piaci részesedése világszinten 2025-re elérheti a 15 százalékot.

Az okosabroncsok működése

Az intelligens abroncsok lényege, hogy képesek interaktívan kommunikálni az autóval – ilyen például a légnyomásmérő, amely jelzi a légnyomáscsökkenést az abroncsban. Az új generációs termékek egyik legfőbb feladata az adatgyűjtés: IoT eszközök, szenzorok, érzékelők vagy kamerák figyelik majd a terhelhetőséget, a kopást, az útviszonyokat és általában az abroncs állapotát.

A fejlesztések nyomán az abroncsok összetétele, külső és belső kialakítása mellett megváltozik a karbantartás módja is. A Hankook mérnöke szerint a jövőben szilárdabb keverékekből készülnek majd a kerekek, mert védeniük kell a beépített érzékelőket és szenzorokat. Fontos lesz a tartósság, kopásállósága, ugyanis a jövőben az ABS (blokkolásgátló) és az EPS (elektromos szervokormány) rendszerek egyre kifinomultabbakká válnak, hiszen az önvezető autóknál kiemelten fontos a gyors reagálás és az érzékenyebb monitoring.

Cserébe ez olyan kihívásokkal is jár majd, hogy árammal kell ellátni az abroncsokat, ami értelemszerűen nehezen oldható meg kilógó kábelekkel. 

Forrás: napi.hu

You may also read!

Hyundai és Kia autók személyes beállítása okostelefonnal

Hyundai és Kia autók személyes beállítása okostelefonnal

A Hyundai Csoport olyan fejlesztésen dolgozik, amely egy okostelefon alkalmazáson keresztül teszi lehetővé az elektromos járművek teljesítményparamétereinek a beállítását.

Read More...

Toyota Hilux 2019 speciális kiadás


A Toyota egy különleges Hilux pickupot hoz a Birminghami 2019-es kereskedelmi járművet bemutató rendezvényre, amely április 30-tól május

Read More...
TESLA a Föld Napja 2019

Mit tesz hozzá a TESLA a Föld Napja 2019-hez?


A Tesla a Föld Napjának megünneplésére invitál:
Minden évben több mint 1 milliárd ember ünnepli 193 országban a

Read More...

Leave a reply: