Jönnek az okosabroncsok

In hír

Régi találmány

A tűz után az emberiség második legrégebbi találmánya a kerék, amely ugyan apróbb változásokon átment, de lényegében változatlanul használjuk több ezer éve. Elég logikus is: venni kell egy kerek felületet, amit rögzíteni kell egy tengelyhez, annyi kritériummal, hogy elbírja azt, amit szállítanak “rajta”.

Ez a faékegyszerű megoldás viszont nem jelenti azt, hogy ne lehetne az abroncsokat is fejleszteni, digitalizációs eszközökkel reformálni. Sőt, egyre inkább el is terjednek majd – a Hankook közleménye szerint – a gyártók és az előrejelzések alapján az intelligens abroncsok piaci részesedése világszinten 2025-re elérheti a 15 százalékot.

Az okosabroncsok működése

Az intelligens abroncsok lényege, hogy képesek interaktívan kommunikálni az autóval – ilyen például a légnyomásmérő, amely jelzi a légnyomáscsökkenést az abroncsban. Az új generációs termékek egyik legfőbb feladata az adatgyűjtés: IoT eszközök, szenzorok, érzékelők vagy kamerák figyelik majd a terhelhetőséget, a kopást, az útviszonyokat és általában az abroncs állapotát.

A fejlesztések nyomán az abroncsok összetétele, külső és belső kialakítása mellett megváltozik a karbantartás módja is. A Hankook mérnöke szerint a jövőben szilárdabb keverékekből készülnek majd a kerekek, mert védeniük kell a beépített érzékelőket és szenzorokat. Fontos lesz a tartósság, kopásállósága, ugyanis a jövőben az ABS (blokkolásgátló) és az EPS (elektromos szervokormány) rendszerek egyre kifinomultabbakká válnak, hiszen az önvezető autóknál kiemelten fontos a gyors reagálás és az érzékenyebb monitoring.

Cserébe ez olyan kihívásokkal is jár majd, hogy árammal kell ellátni az abroncsokat, ami értelemszerűen nehezen oldható meg kilógó kábelekkel. 

Forrás: napi.hu

You may also read!

Mercedes-AMG GT R Roadster a biztosító szivárogtatott

Mercedes-AMG GT R Roadster – a biztosító szivárogtatott

Sokan várják a legújabb Mercedes-AMG csodák megjelenését. Megszokottak a kémfotók, előfordulnak gyári szivárogtatások, most érdekes módon egy német biztosítótársaság online kalkulátorából szivárogtak ki érdekes adatok.

Read More...
Hyundai Ioniq Plug-in hibrid modellfrissített változata

Itt a Hyundai Ioniq hibrid és Plug-in hibrid modellfrissített változata

Mi új a második genrációs IONIQ Hybrid és Plug-in-Hibrid-ben? A tovább fejlesztett Bluelink telematic szolgáltatás, a SmartSense aktív

Read More...
Fiat Panda Cross

A Fiat Panda Cross nyerte a brit 4X4 Magazine „2019 4X4-ese” díjat. De hogy a Mount Everestre is felment…

A Panda Cross zsinórban másodjára nyerte meg a 4X4 Magazin díját. Nagyon dicsérték a Panda Cross 4X4 motorjait,

Read More...

Leave a reply:

Mobile Sliding Menu