Jönnek az okosabroncsok

In hír

Régi találmány

A tűz után az emberiség második legrégebbi találmánya a kerék, amely ugyan apróbb változásokon átment, de lényegében változatlanul használjuk több ezer éve. Elég logikus is: venni kell egy kerek felületet, amit rögzíteni kell egy tengelyhez, annyi kritériummal, hogy elbírja azt, amit szállítanak “rajta”.

Ez a faékegyszerű megoldás viszont nem jelenti azt, hogy ne lehetne az abroncsokat is fejleszteni, digitalizációs eszközökkel reformálni. Sőt, egyre inkább el is terjednek majd – a Hankook közleménye szerint – a gyártók és az előrejelzések alapján az intelligens abroncsok piaci részesedése világszinten 2025-re elérheti a 15 százalékot.

Az okosabroncsok működése

Az intelligens abroncsok lényege, hogy képesek interaktívan kommunikálni az autóval – ilyen például a légnyomásmérő, amely jelzi a légnyomáscsökkenést az abroncsban. Az új generációs termékek egyik legfőbb feladata az adatgyűjtés: IoT eszközök, szenzorok, érzékelők vagy kamerák figyelik majd a terhelhetőséget, a kopást, az útviszonyokat és általában az abroncs állapotát.

A fejlesztések nyomán az abroncsok összetétele, külső és belső kialakítása mellett megváltozik a karbantartás módja is. A Hankook mérnöke szerint a jövőben szilárdabb keverékekből készülnek majd a kerekek, mert védeniük kell a beépített érzékelőket és szenzorokat. Fontos lesz a tartósság, kopásállósága, ugyanis a jövőben az ABS (blokkolásgátló) és az EPS (elektromos szervokormány) rendszerek egyre kifinomultabbakká válnak, hiszen az önvezető autóknál kiemelten fontos a gyors reagálás és az érzékenyebb monitoring.

Cserébe ez olyan kihívásokkal is jár majd, hogy árammal kell ellátni az abroncsokat, ami értelemszerűen nehezen oldható meg kilógó kábelekkel. 

Forrás: napi.hu

You may also read!

Vége a Teslák ingyenes töltésének

Az új Tesla vásárlóknak már fizetniük kell a töltésért
Az idén november 2-át követően vásárolt Tesla Model S

Read More...
Nehéz feladat volt - Nyíregyháza Rali

Fogasy: Nehéz feladat volt – Hősies küzdelem a Nyíregyháza Ralin

Az abszolút kilencedik helyen végzett Fogasy Gergely és Berendi Dávid a jövőévi magyar Európa-bajnoki futam kandidálóversenyén, a Nyíregyháza

Read More...

Az európai nagyvárosok közül Bukarestben állnak a legtöbbet dugóban az autósok

Közlekedési felmérés
 A 800 ezer lakost meghaladó népességű európai városok közül Bukarestben töltik a legtöbb időt – évente

Read More...

Leave a reply:

Mobile Sliding Menu