Az Audi elektromos autókat gyárt majd Győrben

A gyártás időpontja még nem ismert

Elektromos meghajtású járműveket is fog gyártani a jövőben az Audi Hungaria Zrt. – jelentette be az Audi AG igazgatótanácsának megbízott elnöke csütörtökön Győrben, a győri vállalat alapításának 25 éves ünnepségén. A mostani bejelentés nagyon jó hír az üzem jövője és Magyarország szempontjából egyaránt. 

Abraham Schot hozzátette, hogy az Audi küldetése az elektromobilitás, 2025-ig az Audi valamennyi modellje elérhető lesz elektromos változatban, amelyekbe Győrben készülnek a motorok. Az elektromos autók győri gyártásának indulására nem jelölt meg időpontot.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, hogy Magyarország európai autóipari nagyhatalom lett, tavaly az autóipar termelési értéke elérte a 8 ezer milliárd forintot, az idei év első hat hónapjában pedig hét százalékkal nőtt 2017-hez képest, s ha a növekedés ilyen ütemben folytatódik, ez év végére is rekordot dönthet az autóipar a nemzetgazdaságban.

Audi Hungária Zrt. alapításának 25. évfordulóján rendezett ünnepségen Gyõrben 2018. szeptember 20-án

A villanymotorok gyártása már folyik

Új korszak kezdődött az Audi Hungariánál, Győrben hivatalosan elindult az elektromos motorok sorozatgyártása. Az e-motorok gyártásához szükséges innovatív berendezéseket és gyártószigeteket a vállalat egy év leforgása alatt telepítette. Az e-motorfejlesztés, a gyártástervezés és a kísérleti motorgyártó központ szakterületei Győrben szorosan együttműködve építették fel a szükséges kompetenciákat.

Ezeknek a lépéseknek, illetve a korábbi beruházásoknak köszönhetően a magyar gyár napi kapacitása mintegy 400 elektromotor volt július végén, melyet a tervek szerint fokozatosan növelnek majd. Nyár közepén mintegy 100 munkatárs dolgozott az új szakterületen, ez a szám év végéig több mint 130-ra nő.

Audi Q3 modell az Audi Hungária Zrt. győri járműgyártó csarnokában

25 év számokban

1993 óta az Audi Hungaria több mint 34 millió motort és mintegy 1.21 millió gépkocsit gyártott. Összesen mintegy 12.900 alkalmazott dolgozik a Győri oldalon. Az Audi Hungaria szolgáltatói és beszállítói révén összesen több mint 30 000 embert foglalkoztat Magyarországon. Ez teszi a céget a magyarországi autóipar legnagyobb munkáltatójává. Az elmúlt 25 évben a vállalat több mint 8,9 milliárd eurót fektetett be. A magyarországi beszállítók száma évről évre nő: az Audi Hungária jelenleg több mint 90 magyarországi beszállítóval dolgozik.
Néhány héttel ezelőtt az Audi Hungaria elindította a Győrben gyártott első SUV sorozatgyártását is: Az Audi Q3 új generációja az ötödik modell a magyar üzem számára. Az Audi A3 Sedan és a Cabriolet, az Audi TT Coupé és a Roadster együtt az Audi Hungaria gyártja a Q3-at ugyanazon a gyártósoron és teljes gyártási mélységgel. Már a következő évben a győri telephely egy újabb SUV-modell gyártását kezdi meg, ezzel kiemelve jövőbeni életképességét és versenyképességét.
 
Forrás: MTI, Audi Mediacenter
Verified by MonsterInsights