Megszületett a döntés a dízelautókról

In hír

A költségek nagy részét az autógyárak viselik

A német koalíciós pártok hatórás egyeztetés után nagyvonalú ajánlattal próbálják kisegíteni a dízelautók tulajdonosait, akiket az a veszély fenyeget, hogy kitiltják járműveiket a nagyvárosokból. A költségek javát az autógyártók nyakába varrják.
A német kormányt támogató koalíciós pártok  hatórás tárgyalás után megegyeztek Angela Merkel kancellárral egy a dízelautók tulajdonosait segítő programról – adta hírül a Financial Times. A cél az, hogy elkerüljék az ilyen motorral felszerelt autók kitiltását 60 német városból, ahol a levegőben lévő nitrogén-dioxid szintje meghaladja az EU-s normákat. A légúti betegségek egyik fő okozójaként számon tartott gáz kibocsátásáért főként a dízelmotorok felelnek.

Helyi választások jönnek

A német legfelsőbb közigazgatási bíróság néhány hónapja hozta nyilvánosságra állásfoglalását, miszerint az ország városainak joguk van kitiltani a dízelmeghajtású autókat a területükről a levegőszennyezés csökkentése érdekében. Hamburg májusban úgy döntött, hogy él a lehetőséggel néhány olyan útszakaszon, ahol különösen rossz a levegő. A tiltás érintette az Euro 5-ös károsanyag-kibocsátási standardnak megfelelő autókat is.

Németországban 5,5 millió ilyen Euro 5-ös dízelmotorral hajtott, illetve 3,1 millió valamivel régebbi, Euro 4-es motorral felszerelt autó fut az utakon. A dízelek körüli bizonytalanság eredményeként drámaian zuhant az a dízelautók értékesítése. A kormánypártok vezetőinek maratoni döntésében szerepet játszott, hogy Hessen tartományban és Bajorországban napokon belül helyi választások lesznek. A bírósági döntés érinti Hamburg mellett, Münchent, Kölnt és Frankfurtot, amelyek lakói részt vehetnek a szavazáson.

Két lehetőség lesz

A kormány két lehetőséget kínál az autósoknak és az autógyártóknak: autócsere-programok indítását és motorkorszerűsítéseket – idézte a Deutsche Welle Svenja Schulze környezetvédelmi miniszter bejelentését. Az előbbit – amelyben az autósokat nagyvonalú támogatásokkal ösztönzik járműveik újra cserélésére – azonnal el akarják indítani, az utóbbihoz – amelyben új hardverek telepítésével csökkentik a régi motorok károsanyag-kibocsátását – még egyeztetni kell a technikai részleteket és a költségeket az autógyártókkal.

Andreas Scheuer közlekedési miniszter azt mondta, hogy az ország legnagyobb autógyártójával, a Volkswagennel már megegyeztek abban, hogy részt vesz a motorfelújítási programban. A Daimler gondolkodik a lehetőségen, miközben olyan csereprogramot tervez, amelyben a vevő kedvezménye elérheti az 5000 eurót. A motorfelújításokkal kapcsolatos törvénynek nem része, hogy köteleznék erre az autósokat vagy a gyártókat.

Érteniük kell a szóból

A tárcavezető azt is elárulta, hogy négy követelményre alapozták a kormány dízelprogramját. El kell kerülni az autózás akadályozását, a mobilitás korlátozását, a dízelautósokra nem szabad extraköltségeket terhelni és az autógyártókat terheli a felelősség a dízelekkel kapcsolatos válságért! A kormány ennek szellemében a sűrűn lakott térségekben járó közüzemi járművek – például kukásautók -, illetve más teherautók motorfelújítási költségeinek 80 százalékát vállalja. Úgy vélik, az autógyártóknak érteniük kell, mit üzen az ország vezetése ezekkel az intézkedéseivel.

Forrás: napi.hu

You may also read!

Autóipari beruházás Érden

Érden építi fel új központját és tesztbázisát a járműipari AVL Autókut Kft.
Tovább bővíti magyarországi tevékenységét az AVL

Read More...
Mini ritkaság a kalapács alatt

Mini ritkaság a kalapács alatt

Egy szerencsés gyűjtő egy különleges Mini megszerzésével ünnepelheti a márka 60. születésnapját. A jövő hónapban árverésre kerülő Mini Cooper ritkaság egy igazi gyöngyszem.

Read More...
Nagyon megy az új Suzuki Jimny

Nagyon megy az új Suzuki Jimny

Bár még nem teszteltük, a nyugat-európai érdeklődők és a japán értékesítési adatok számát látva sikeres az új Suzuki Jimny.

Read More...

Leave a reply:

Mobile Sliding Menu