A Teslás nem hallgatott a figyelmeztetésre…

In elektromos, hír, videó
Tesla Model S baleset

Egy Nissan SUV bánta, amikor a Tesla Model S vezetője figyelmen kívül hagyta az autopilot figyelmeztetését. Nézzék meg a videót!

Nagy kérdés, mennyire bízhatunk az automata eszközökben, és mikor kell azok jelzéseit, döntéseit felülbírálni. Halt már meg ember a Tesla Autopilot vezetése mellett, és jó néhány légikatasztrófát okozott egy rossz műszer. (például az Air France 447-es járata 2009-ben). Amíg az autók önvezető képessége nem éri el az 5. szintet az autonómia területén, szükség van az emberre a volán mögött, hogy meghozza a szükséges döntéseket.

Igaz, már működnek a fél-automata, félig autonóm rendszerek, de még távoli az embertől függetleníthető  teljesen önálló vezetés. Jobb, ha csak úgy gondolunk a jelenlegi rendszerekre, mint aktív biztonsági eszközökre.

Sajnos a videón látott Model S vezetője és utasa (férj és feleség) túlságosan bíztak az autó Autopilot rendszerében. Ez azonban a neve ellenére még nem egy 5. szintű autonómia, tehát a vezető figyelmét igényli, ahogyan ezt a Tesla többször is hangsúlyozta. A rendszer egyébként figyelmeztette a vezetőt, aki nem reagált. Így történt, hogy a Model S ráfutott az egyenletes, 70 km/h körüli sebességgel haladó Nissan crossover hátuljába. A Tesla utasa az utolsó pillanatban észrevette a veszélyt, de már túl későn ahhoz, hogy a vezető beavatkozhasson. A fedélzeti kamera felvételét feltöltötték a YouTube-ra, a következő, néhol kétértelmű üzenettel: “Nem figyeltünk mindenre (vagy: Egyáltalán nem figyeltünk). Az út menti eseményekre figyeltünk, és meg sem hallottuk az Autopilot figyelmeztetését. Amint a videón látható, úgy futottunk bele a 70-nel haladó autóba, mintha csak egy parkoló autónak mentünk volna neki. Nem hallottam még olyan szavakat feleségemtől a házasságunk elmúlt 20 évében, mint amiket ezt követően mondott.”

Magyarázkodhat az ember, de nyilvánvalóan nincs mentség arra, ha vezetés közben nem az útra figyelünk. Az Autopilot jelzésének figyelmen kívül hagyása balesetet és személyi sérülést eredményezett. De hálásak lehetnek, hogy életben maradtak, és hogy az őket követő Infiniti nem rohant beléjük.

forrás: carscoops.com

You may also read!

Védelmi hiba? – Csillagtalan a FIAT PANDA is

Védelmi hiba? – Csillagtalan a FIAT PANDA is

Az EURO NCAP törés teszten egy csillag sem jutott a Fiat Pandának. Legutóbb a Fiat Punto kapott ilyen minősítést 2017 decemberében.

Read More...
Volkswagen Polo GTI R5-tel folytatja a MOL Racing Team

Volkswagen Polo GTI R5-tel folytatja a MOL Racing Team

2019-ben az új Volkswagen Polo GTI R5-tel versenyez a Rali Európa-bajnokságban a Herczig Norbert – Ferencz Ramón kettős. A MOL Racing Team párosa már a hétvégén bemutatkozik az új autóval.

Read More...
Polestar 1 tesztelés

A Polestar 1 tesztelés-éhez kell egy jó sofőr is, akit sokan irigyelünk – videóval

A Polestar 1 tesztelése folytatódik egészen a 2019 évközepi gyártás elkezdéséig. Szerencsére a törésteszten nem ült benne a

Read More...

Leave a reply:

Mobile Sliding Menu