A Teslás nem hallgatott a figyelmeztetésre…

In elektromos, hír, videó
Tesla Model S baleset

Egy Nissan SUV bánta, amikor a Tesla Model S vezetője figyelmen kívül hagyta az autopilot figyelmeztetését. Nézzék meg a videót!

Nagy kérdés, mennyire bízhatunk az automata eszközökben, és mikor kell azok jelzéseit, döntéseit felülbírálni. Halt már meg ember a Tesla Autopilot vezetése mellett, és jó néhány légikatasztrófát okozott egy rossz műszer. (például az Air France 447-es járata 2009-ben). Amíg az autók önvezető képessége nem éri el az 5. szintet az autonómia területén, szükség van az emberre a volán mögött, hogy meghozza a szükséges döntéseket.

Igaz, már működnek a fél-automata, félig autonóm rendszerek, de még távoli az embertől függetleníthető  teljesen önálló vezetés. Jobb, ha csak úgy gondolunk a jelenlegi rendszerekre, mint aktív biztonsági eszközökre.

Sajnos a videón látott Model S vezetője és utasa (férj és feleség) túlságosan bíztak az autó Autopilot rendszerében. Ez azonban a neve ellenére még nem egy 5. szintű autonómia, tehát a vezető figyelmét igényli, ahogyan ezt a Tesla többször is hangsúlyozta. A rendszer egyébként figyelmeztette a vezetőt, aki nem reagált. Így történt, hogy a Model S ráfutott az egyenletes, 70 km/h körüli sebességgel haladó Nissan crossover hátuljába. A Tesla utasa az utolsó pillanatban észrevette a veszélyt, de már túl későn ahhoz, hogy a vezető beavatkozhasson. A fedélzeti kamera felvételét feltöltötték a YouTube-ra, a következő, néhol kétértelmű üzenettel: “Nem figyeltünk mindenre (vagy: Egyáltalán nem figyeltünk). Az út menti eseményekre figyeltünk, és meg sem hallottuk az Autopilot figyelmeztetését. Amint a videón látható, úgy futottunk bele a 70-nel haladó autóba, mintha csak egy parkoló autónak mentünk volna neki. Nem hallottam még olyan szavakat feleségemtől a házasságunk elmúlt 20 évében, mint amiket ezt követően mondott.”

Magyarázkodhat az ember, de nyilvánvalóan nincs mentség arra, ha vezetés közben nem az útra figyelünk. Az Autopilot jelzésének figyelmen kívül hagyása balesetet és személyi sérülést eredményezett. De hálásak lehetnek, hogy életben maradtak, és hogy az őket követő Infiniti nem rohant beléjük.

forrás: carscoops.com

You may also read!

EU forrás EU áramforrásra – Európa visszavág

EU forrás EU áramforrásra – Európa visszavág


Trump elnök kereskedelmi háborúját sokan bírálják az Európai politikusok közül. Macron elnök most mégis hasonlót lépett, diszkréten

Read More...
A Kia elektromos küldetése

A Kia elektromos küldetése

A Kia Motors Europe a World Shopperrel együttműködve Észak-Európa legfejlettebb elektromos autó piacait járja be. Mindezt az „Elektromos Küldetés” címén, hogy még jobban megismerje az elektromos autózás európai trendjeit.

Read More...
Suzuki Jimny Black Bison – Bárány farkasbőrben

Suzuki Jimny Black Bison – Bárány farkasbőrben

A Suzuki Jimny Black Bison nem is tuning, hanem egy kitűnő álca, amivel a törpeterepjáró kiköpött mása a Mercedes G-osztálynak.

Read More...

Leave a reply:

Mobile Sliding Menu