Jönnek az új üzemanyag-jelölések

Változnak az üzemanyag jelölések

Október 12-től, péntektől, új üzemanyag-jelölések is (!) lesznek az üzemanyagoszlopokon. Nem csak a jól megszokott benzin, gázolaj (dízel) felirat szerepel majd ezentúl a kutakon, hanem a szabványos EU-s rövidítések is.

A legnagyobb probléma az átlagfelhasználó számára nyilván abból adódik majd, hogy egy jól megszokott jelölési rendszerben például a dízel – fekete színű kútfej, diesel felirattal, most kap egy „B” – betűt, ami nyilván a leginkább a benzint jelenthetné egy magyarországi benzinkúton. (A gázolaj „B” betűs jelölése egyébként azt jelöli, milyen arányban van bio komponens benne.)

De miért is kell nekünk ez a jelölés?

A változás egy EU-s irányelv, a 2014/94 számú miatt van, amely előírja, hogy valamennyi európai uniós országban egyforma módon is szerepeljenek az üzemanyagfajták a töltőállomásokon. Ugyanis egy külföldi például pont a magyar gázolaj kifejezéssel nem feltétlen tud üzembiztosan mit kezdeni. Ilyen értelemben ez a címke – bár meg kell szokni – tényleg egy egyszerű vizuális eszköz, amely segítséget nyújt a fogyasztóknak, hogy helyesen válasszák ki a megfelelő üzemanyagot járművük számára. A fogyasztó a járművön található címkét össze tudja vetni a töltőállomás kútoszlopainak és töltőpisztolyainak címkéjével.

Lássuk, hogyan is állunk?

A nagy kérdés persze az , hogy mennyien lesznek, akiket ezek a jelölések összezavarnak majd. A vásárlókat ugyanis már így is komolyan össze tudják zavarni a különböző üzemanyagfajták és elnevezéseik.

A Magyar Ásványolaj Szövetség tájékoztatása alapján elmondták, hogy az alkalmazott jogszabály ugyan péntektől írja elő az új címkéket, de ennek pontos rendelkezései nemzeti hatáskörébe tartoznak, így nem kell meglepődni, ha nem mindenhol lesznek még címkék.

Az új jelölések és jelentésük:

E5 : benzin, amelynek alkoholtartalma 5% etanol,

E10 : benzin 10% -os etanolos alkohollal,

E85 : 85% -os alkoholtartalmú etanol,

B7 : dízel, amelynek biodízeltartalma 7%

B10 : dízel, amelynek biodízeltartalma 10%

XTL : teljesen szintetikus dízelolaj, amely nem a nyersolaj finomításából származik

CNG : metán autókhoz

H2: hidrogén

PB-gáz: PB-gáz

LNG: folyékony metán

A lényeg, hogy a benzineseknél megjelenő E5 és E10-es jelölés közül hazánkban az E10-es benzin nem is létezik. Korábban próbálkoztak a magasabb etanoltartalmú benzin forgalmazásával, de ez mára elhanyagolható mértékűvé zsugorodott. A dízelek esetében pedig, ahol a B7, illetve a B10 jelölések lesznek láthatóak, Magyarországon elsősorban B7-est találunk, de nincsen kockázata, ha valaki egyiket vagy másikat tankolja, igazából itt ugyanolyan műszaki megfelelőségű gázolajat kapunk, a lényeg a bennük lévő biokomponens aránya.

Új autóknál sokkal könnyebb lesz beazonosítani majd, hogy milyen üzemanyag való bele, a kútoszlopon látható jelzést össze kell vetni az üzemanyagkupakon vagy a tartály ajtaján található betűvel és számmal. Ugyancsak tájékozódni lehet majd a használati és karbantartási füzetben.

Aki pedig régebbi kocsival közlekedik és a fentiek után is tanácstalan, azoknak marad a kiszolgáló személyzet. Mint az Ásványolaj Szövetségnél elmondták, amint megvan a pontos hazai szabályozás is, utána minden szereplő megkapja a tájékoztatást.

Forrás: hvg.hu

Verified by MonsterInsights