2018-as téli gumi tesztek

In biztonság, hír

Téli gumi: aki okos, gyorsan cserél, aki nem okos, az többet fizet és sorban áll

 A megfelelő téli gumiabroncs kiválasztását és megvásárlását ajánlott idejében elkezdeni. Mivel a téli szezon kezdete időjárásfüggő, ezért kiszámíthatatlan, mint a lottó 5-ös. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján sok időt és pénzt spórolhatunk, ha nem várjuk meg a +7 fok alatti hőmérséklet beköszöntét.

Amikor hirtelen lehűl az idő (ami várható kb. 1 hét múlva), hirtelen nagyon hosszú sorok jelennek meg a szervizek előtt, sőt leterhelődnek a terjedelmes abroncsokkal a futárszolgálatok is, és jóval lassabb lesz a házhozszállítás is. Szóval, csak akkor várjon a téli gumi rendeléssel, ha szeret sorban állni, és várni az abroncsaira. Arról nem is beszélve, hogy amikor hirtelen megnő a kereslet az abroncsokra, akkor valamiért a kereskedőknél az árak is megemelkednek. Csak ha késztetést érez az azonnali cselekvésre, csak akkor olvassa tovább a cikkünket, megkísérelünk egy kis támpontot adni a vásárláshoz.

2018-as téli ADAC teszten ezúttal a 175/65R14 T-s és a 205/55R16 H-s méret került górcső alá.

A németek a 175/65R14-es mérethez egy Ford Fiesta-t választottak, tesztautóként. És az eredmények? A tizenkét vizsgált gumiabroncs közül mindössze kettő kapta meg az ADAC “jó” minősítését, nyolc gumiabroncs tulajdonságai bizonyultak “kielégítőnek”, egy abroncs zárt “elégséges” minősítéssel. A rossz minősítésekről nem írunk, de a táblázatban megtekinthetőek a “kispados” abroncsok is.

A két “jó” minősítést kapott gyártó érdekes módon prémium gyártó terméke. Rendkívül kiegyensúlyozott, minden szempontból tökéletes eredményt mutattak a tesztsorozat alkalmából (Continental WinterContact TS 860 (2,1) és Dunlop Winter Response 2 (2,1)). Csak a miheztartás végett a “jó” besorolás az ADAC esetén a legjobb minősítésnek számít, mert ugyan szerepelteti a “kiváló” besorolást, de azt inkább csak ösztönzőként használja a gyártók felé. 

Az ADAC gumiabroncs-tesztelői tizenhat modellt vizsgáltak 205/55R16 H tartományban. A tesztautó egy német Volkswagen Golf volt. Három vizsgált jelölt kapta meg a “jó” minősítést, majdnem teljesen egyforma minősítésekkel. Mindhárom “jó” értékelést kapott modell nem meglepő módon szintén prémium gyártó terméke, mindvégig megbízható teljesítményt mutattak a tesztek során. További 11 db gumiabroncsot találtak az ADAC szakértői többé-kevésbé megfelelőnek. A Semperit Speed-Grip 3-as modell megfelelő minősítéssel zárt.

Prémium abroncs adja a legnagyobb biztonságot

Tehát, hogy velősen és tömören összefoglaljuk: ha nagyon jót venne, vegyen prémium abroncsot. Ha ennél hosszabban kellene fejtegetnünk, akkor a saját belső eladási statisztikáinkról is írnunk kellene. Amit meg is teszünk, szóval, a BHPgumi eladási statisztikái és az ADAC idei teszteredményei egyaránt arra engednek következtetni, hogy téli útviszonyok között egy prémium gyártó abroncsával vagyunk a legnagyobb biztonságban. 2015-18 között a prémium kategória leggyakrabban vásárolt gumiabroncsainak sorában minden alkalommal előkelő helyen szerepelt a Continental, Goodyear, Dunlop, Hankook, Nokian, Michelin és a Pirelli is.

Azok a gumiabroncsok, amelyek az ADAC tesztjén szép eredménnyel végeznek, nem okoznak váratlan meglepetést felhasználóik számára a zord téli időben sem, és a garanciális statisztikáink alapján sincsen velük túl sok probléma, sőt alig van.

Azon vásárlóink számára, akik kisebb teljesítményű autót és kisebb távolságokon vezetnek jó döntés lehet egy kiegyensúlyozott teljesítményt mutató középkategóriás gumiabroncs vásárlása is. Ebben az esetben is párhuzamot vonhatunk a korábbi évek eladási mutatói és az idei év ADAC teszteredményei között: a középkategória leggyakrabban keresett gumiabroncsai átfedést mutatnak a teszten legstabilabb teljesítményt nyújtó abroncsokkal, egyszóval Nexen, Kumho, Firestone, Kleber, Falken.

Mi a BHPgumi-nál azt javasoljuk a téli gumi vásárlás előtt álló Ügyfeleinknek, hogy bízzanak a releváns teszteredményekben és korábbi vásárlóink tapasztalataiban, mert az a gumiabroncs, ami megfelelt az ADAC tizennyolc különböző kritériumának, senkit nem fog cserben hagyni téli útviszonyok között. Volkswagen botrány ide, Mercedes botrány oda, számunkra még mindig a német tesztek a legmegbízhatóbbak. Bár érdekes, hogy minden évben a Continental nyeri a teszteket… 

Téli gumi választás kapcsán készült videónkat itt tekinthetik meg:

Forrás: BHPGumi.hu

You may also read!

A Tesla tulajok szerint könnyen becsapható az autopilot rendszer

Az autós magazin aggodalma teljesen jogos, ők sem gondolták, hogy mennyire egyszerű kijátszani az autó védelmi rendszerét. Az NHTSA és

Read More...

Árverésen egy LaFerrari, 3 millió dollár feletti árat várnak

Eladásra kínálják ezt az alig használt 2014-ben gyártott Ferrari LaFerrari sportautó ritkaságot. Jelenleg a washingtoni Bellevue-ban várakozik egy méregdrága

Read More...

A 2021-es VW Polo megfiatalodik LED világítást, digitális műszereket és nagyautós biztonsági technikát kap

A Volkswagen Polo óriás a kisautók között. Az 50 éve tartó sikere alatt több mint 18 millió eladott példánynál

Read More...