Nagy Britannia a kis autók piaca

In hír
Nagy Britannia a kis autók piaca

Az új autó eladásokat a Ford Fiesta vezeti az Egyesült Királyságban. A TOP 10-es eladási listát nézve felmerül a kérdés, ennyire félnek a Brexittől? Nagy Britania nagy bajban? Vagy egyszerűen praktikusan gondolkodnak a britek?

Már csak két hónap maradt a 2018-as évből, az Egyesült Királyság autópiaca úgy tűnik, szépen követi az új fogyasztásmérés (Worldwide Harmonized Light Duty Test Procedure – WLTP) okozta zavart. Minden modellnek szigorúbb károsanyagkibocsátás mérésen kell átmennie, amit a gyártók nem mindig tudnak teljesíteni. A lemaradás miatt modelleket kellett kivonni az értékesítésből, ez is magyarázza a meglepő népszerűségi listát.

A jelenlegi tendencia az új autók értékesítésének általános csökkenése az Egyesült Királyságban, ez lehet akár a közelgő Brexit miatt is. A helyi gyártók és kereskedők társaságának (Society of Motor Manufacturers and Traders – SMMT) októberi adatai szerint 153.599 új gépkocsit értékesítettek, ami 2,9% -kal kevesebb az előző év azonos időszakához képest. (Ez majd 10%-kal több, mint ahány új autót Magyarországon értékesítenek az idei évben. Ha népességarányosan hasonlítjuk össze a két ország újautó értékesítéseit, a csökkenő brit piacon még mindig kétszer annyi új autót adnak el, mint a növekvő hazai piacon!) A csökkenés legnagyobb részben a flottaautók értékesítését érintette, ami 5%-kal csökkent a múlt hónapban, szemben a magánvásárlások 1%-os csökkenésével. Ez nem szokatlan októberben, miután a szeptember jellemzően egy erős hónap autóvásárlások tekintetében az Egyesült Királyságban.

A dízel üzemű kocsikkal kapcsolatos károsanyag kibocsátási botrány előtt a benzin és a gázolaj üzemű gépkocsik értékesítése közel azonos mennyiséget ért el. Ezt követően azonban a benzinüzemű autók népszerűbbek lettek, októberben 61,2%-ban benzin üzemű autót vásároltak a britek. Eközben a dízel-üzemű autók iránti kereslet 21,3%-kal csökkent, de még így is 49.061 dízel gépkocsit adtak el az elmúlt hónapban. A hibrid és az elektromos autók továbbra is a nyertesek növekedés szempontjából, mivel 30%-kal több “alternatív hajtású” autót regisztráltak októberben az előző év azonos időszakához képest. A múlt hónapban 10.597 járművet adtak el, amelyből 1.256 tisztán elektromos hajtású volt. A számok mögött megfigyelhető a múlt havi plug-in hibrid vásárlási roham, mielőtt az erre a kategóriára vonatkozó állami támogatást megszüntetik. Néhány plug-in hibrid autót kellemetlenül érintett a WLTP számításra való átállás, mivel a szigorúbb minősítés miatt már nem jogosultak a kedvezőbb adózásra.

A személygépkocsik októberi értékesítési listája nem sok meglepetést okozott a briteknek, a Ford Fiesta továbbra is vezeti a listát, mint az Egyesült Királyság legnépszerűbb új autója. Van a listán azonban érdekes változás is: a szeptemberben még 2. helyen végzett Vauxhall Corsa nem került fel az októberi TOP tízes listára.

1. Ford Fiesta – 5.564 eladott autó

 

Nagy Britannia a kis autók piaca

 

A Ford Fiesta már régóta népszerű az Egyesült Királyságban, és az új, nyolcadik generációs modell ott folytatta, ahol elődje abbahagyta. Annak ellenére, hogy az újabb modellek mindig egyre nagyobbak, a Fiesta új modelljét is öröm vezetni. A megújult belső tér a korábbi felépítmény minőségével, valamint a széles motorválasztékkal segített megtartani a lista vezetőhelyét.

2 Volkswagen Golf – 3.765 eladott autó

 

Nagy Britannia a kis autók piaca

 

Miután hiányzott a szeptemberi top 10-es listából, a Volkswagen Golf októberben visszatért, és ott van a legnépszerűbb Fiesta nyomában. A hatékony motorok, a kitűnő minőség, a kategória legjobb belső kialakítása révén könnyű megérteni, hogy a VW az egyik legnépszerűbb új autó.

3 Mercedes-Benz A-osztály – 3.339 eladott autó

 

Nagy Britannia a kis autók piaca

 

Az A–Merci a szeptemberi listán is a dobogón végzett és a múlt hónapban megőrizte helyét. Nem véletlenül:, hiszen alig akad versenytárs képes az új A-osztály beltéri minőségét összekombinálni a Mercédesztől elvárható műszaki tartalommal.

4 Volkswagen Tiguan – 3.297 eladott autó

 

Nagy Britannia a kis autók piaca

 

A Tiguan októberi negyedik helyezése meglepetést hozott, többen a Nissan Qashqai és a Ford Kuga dobogó közeli helyét várták, mint a kompakt crossover kategória legnépszerűbb képviselőjét. Hol végez majd a novemberi listán a tágas családi SUV?

5 Ford Focus – 3.283 eladott autó

 

Nagy Britannia a kis autók piaca

 

Az új Ford Focus nagy rajongótáborral bír, vevő is akadt bőven. Az új családi ötajtósok átadása csak szeptemberben indult a brit piacon, ezzel is a kilencedik helyen végzett, októberben pedig már az 5. helyen. A legnagyobb előnye a szórakoztató vezetési élmény. A belső tér tágasabb és jobb kialakítású, mint a korábbi modellé, jó a felszereltsége, és a motor kínálat is nagyon jó.

6 Mini Hatch – 3.208 eladott autó

 

Nagy Britannia a kis autók piaca

 

Mindössze 131 autóval maradt le a dobogóról októberben, a retro Mini ötajtós őrzi státuszát, mint az Egyesült Királyság egyik legnépszerűbb új autója. Talán még fontosabb, hogy egy erős októberben sokkal közelebb volt a dobogóhoz, mint amilyen távol van tőle a hetedik helyezet. Az Egyesült Királyság éves TOP listáján is meglesz a hatodik hely.

7 Ford Kuga – 2.847 eladott autó

 

Nagy Britannia a kis autók piaca

 

Több mint kétszer annyi Ford Kugát adtak el szeptemberben, mint októberben, de a Ford valószínűleg így is elégedett a közepes méretű SUV értékesítésével. Végül is, az októberben eladott 2.847 autó elegendő ahhoz, hogy megelőzze legfőbb riválisát, a Nissan Qashqai-t.

8 Nissan Qashqai – 2.799 eladott autó

 

Nagy Britannia a kis autók piaca

 

A jármű 2007-es debütálása óta a brit építésű Nissan Qashqai mindig is népszerű crossover volt, így nem meglepő, hogy a most is a listán van. A tavalyi rácfelvarrás (és az év végéig várható újabb frissítés) következtében továbbra is kényelmes, megfizethető és tágas autót kínál a Nissan a kompakt SUV-kategóriában.

9 BMW 3-as sorozat – 2.773 eladott autó

 

Nagy Britannia a kis autók piaca

 

A szedánok már nem olyan népszerűek, mint korábban, de a BMW 3-as sorozatának októberi kilencedik helyezése bizonyítja, hogy még mindig van élet ebben a kategóriában is. Az autó helyezése már csak azért is figyelemre méltó, mert a jelenlegi 3-as sorozat nem egy új modell. Majd jövőre érkezik az újabb modell, akkor még sokkal előrébb törhet a listán.

10 Volkswagen Polo – 2.753 eladott autó

 

Nagy Britannia a kis autók piaca

 

A Volkswagen Polo szeptemberben váratlanul eltűnt a listáról, de a klasszikus kisautó októberben visszatért a 10. helyen. A Polo teljesítményével egy erős októbere volt a Volkswagennek, hiszen három autója is felkerült a top 10-es listára.

És hol maradnak a Range Roverek meg a Jaguárok? Természetesen azok is fogynak az Egyesült Királyságban, de a TOP 10-es listát a népszerű modellek vevői, a nép uralja.

forrás: driving.co.uk

You may also read!

Harley Davidson Low Rider S

Harley Davidson Low Rider S teszt – férfias játékszer

A hétvégén egy Harley Davidsont tesztelhettem. A Low Rider S egy nagyon őszinte motor.  Finomnak semmiképpen nem mondanám. De

Read More...
Hofele Mercedes GLS

A Hofele fényűző magasságba emeli a Mercedes GLS-t – Hofele Mercedes GLS

A Hofele német tuningcég nemrég mutatta be, hogy alakítja tökéletessé a Mercedes-Benz GLS-t, amelyet Ultimate HGLS-nek neveznek. Megjelenésében keveredik a

Read More...
Lancia Ypsilon mild hibrid

Emlékszel még a Lancia-ra? Még nem tűnt el, jön a Lancia Ypsilon mild hybrid speciális kiadása

Idén az év elején a Lancia egy utolsó lendületet vett, hogy életben tartsa még néhány évig a márkát az

Read More...